$
בארץ

פורסם תזכיר חוק בעניין מוסד הבוררות בין חברות הביטוח למבוטחים

המוסד יוכל לברר תביעות רק לאחר שהתובע ניסה לממש את זכויותיו מול חברת הביטוח ולא נענה או נענה באופן חלקי. בתזכיר מפורטים הדרישות מהמבררים שיגישו מועמדות

עמרי מילמן 21:1809.01.18

משרד האוצר פרסם הערב (ג') את תזכיר החוק המסדיר את הקמת מוסד הבוררות החדש בין חברות הביטוח למבוטחים. מטרת המוסד החדש היא לייעל את הליכי ישוב הסכסוכים כך שמבוטחים יוכלו למצות את הזכויות שלהם לאור הקושי הקיים בעקבות פערי הכוחות בין הצדדים.

 

 

 

תזכיר החוק מסדיר את הקמת מוסד הבוררות שיוכל לתת מענה לאנשים פרטיים ולתאגידים עם עד חמישה עובדים או עד מחזור עסקאות שנתי של 2 מיליון שקל. על פי התזכיר המוסד יוכל לברר תביעות רק לאחר שהתובע ניסה לממש את זכויותיו מול חברת הביטוח ולא נענה או נענה באופן חלקי. התזכיר הופץ להערות הציבור עד ל-30.1

 

עוד עולה מהתזכיר כי שר האוצר, בהסכמת שרת המשפטים ימנה ועדה לאיתור למועמדים לכהן כמבררים במוסד, כאשר מרבית חברי הוועדה יעסקו בתחום הביטוח. תזכיר החוק מציע לקבוע הוראות לגבי הסדרת הכהונה של חברי הוועדה כמו למשל תקופת כהונה ותגמול אולם לא קובע זאת בעצמו.

בנוגע למבררים עצמם, אותם יידרש לבחור שר האוצר מתוך המלצות וועדת האיתור מוצע כי יכהנו עד לגיל 70 או עד לתקופה של 7 שנים- המוקדם מבניהם.

 

 

איילת שקד ומשה כחלון. שר האוצר, בהסכמת שרת המשפטים ימנה ועדה לאיתור למועמדים לכהן כמבררים במוסד איילת שקד ומשה כחלון. שר האוצר, בהסכמת שרת המשפטים ימנה ועדה לאיתור למועמדים לכהן כמבררים במוסד צילום: גיל נחושתן, ירון ברנר

 

תנאי הכשירות למבררים לפי תזכיר החוק הם – הסמכה או השכלה בתחומים הרלוונטיים, עיסוק בפועל ביישוב תביעות פונים בתחום הביטוח (מבוטחים או גופים מפוקחים), לחילופין ניתן יהיה למנות מברר מי שעסק בפועל במשך 15 שנה לפחות ביישוב תביעות בתחום הביטוח (גם ללא השכלה רלוונטית). תזכיר החוק קובע כי מברר לא יוכל לעסוק בעבודה נוספת במקביל - במגזר הציבורי או הפרטי אלא באישור הוועדה הממליצה כדי להמנע מניגודי עניינים ומחסור פניות של המברר. מי שיקבע את שכרם של המבררים יהיה שר האוצר שייקבע גם את האגרות שישלמו העותרים.

 

ברירת המחדל במוסד החדש היא כי תביעה תתברר על בסיס מסמכי התביעה ותגובת חברת הביטוח, כאשר רק במקרים חריגים יתקיים בירור בנוכחות הצדדים, זאת במטרה לשמור על המוסד יעיל. במקרים שבהם חברת הביטוח גרמה למבוטח נזק שאינו מוגדר כנזק ממון, המברר יוכל גם לפסוק לו פיצויים עבור נזק זה. עוד מצויין כי חברות הביטוח או המבוטחים יוכלו לערער על החלטת מברר תוך 45 יום לבית המשפט המחוזי במקרים מסוימים וכן כי החלטת המברר תינתן להוצאה בפועל כפסק דין סופי כדי לאפשר אכיפה של ההחלטות.

 

לפי נתוני רשות שוק ההון בשנת 2016 חברות הביטוח דחו כ-77 אלף תביעות, כ24% יותר בהשוואה לשנת 2012. במקביל קיימת מגמה עקבית של גידול במספר הפניות המתקבלות ברשות שוק ההון נגד החלטות של חברות הביטוח. בעוד שבשנת 2010 התקבלו 6,835 פניות, ב-2016 התקבלו 12,462 פניות. עוד עולה מהנתונים כי בעוד שב-2014 הוגשו לבתי המשפט 36.3 אלף תביעות ב-2016 הוגשו 45.3 אלף תביעות. מה שבינתיים מעמיס על המערכת המשפטית ומונע מהמבוטחים לקבל את כספי הביטוח שלהם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x