$
בארץ

הסעיף בחוק חדלות פירעון שיגן על היתרון של הבנקים

ברפורמה החדשה מוותרים המדינה והבנקים על קדימות בגביית החוב; אבל לפי סעיף שיידון מחר המדינה תוותר קודם, והבנקים רק בעוד 5 שנים

שחר אילן 08:1008.01.18

סעיף קטן אחד עלול לרוקן מתוכן את אחת הבשורות הגדולות בחוק חדלות פירעון, הרפורמה בדיני פשיטת רגל שהכנסת טורחת עליה כבר שנה וחצי. ועדת חוקה תדון מחר בסעיף שידחה בחמש שנים את אחד הוויתורים שהבנקים הסכימו להם במסגרת הרפורמה: צמצום של הקדימות שהם נהנים ממנה בגביית חוב לעומת נושים אחרים. בה בעת, ויתור דומה של המדינה על הקדימות שלה ייכנס לתוקף מיד.

 

אם יאושר הסעיף, הבנקים יוכלו לגבות כספים על חשבון הממשלה בחמש השנים הראשונות לתחולת החוק, ולא יוותרו על דבר לשאר הנושים. היועץ המשפטי של ועדת חוקה עו"ד גור בליי הביע התנגדות לסעיף, ובמסמך שהופץ לחברי הוועדה כתב שיש לדון בשאלה אם אין מדובר בתקופה ארוכה מדי.

 

משה פרל מנכ"ל איגוד הבנקים משה פרל מנכ"ל איגוד הבנקים צילום: אלכס קולומויסקי

 

חוק חדלות פירעון, מפלצת בת 280 עמודים ו־375 סעיפים, הוא אחת הרפורמות הגדולות ביותר שנידונות בכנסת ה־20. אחת ממטרותיו העיקריות היא להחליף את ענישת החייבים בגישה שמתמקדת בשיקום. כמו כן, הוא מבקש לשנות את חלוקת החובות בין הנושים לטובת הנושים הקטנים, על חשבון המדינה והבנקים. מאז מאי 2016 הקדישה ועדת חוקה כ־30 ישיבות להצעת החוק.

 

סדרי גביית החוב מפושטי רגל מקנים היום יתרון גדול לבנקים ולמדינה. הנושים מקבלים את כספם לפי הסדר הבא: ראשונים, נושים ששועבדו להם נכסים (בנקים ומעט גופים מוסדיים); אחריהם, מוסדות המדינה והרשויות המקומיות; במקום השלישי, בנקים וגופים מוסדיים שנהנים מ"שעבוד צף" ‑ שעבוד כללי על החברה שניתן תמורת הלוואה; ורק בסוף שאר הנושים, שנאלצים לעתים להסתפק בשאריות.

 

 

 

במסגרת הרפורמה, המדינה מוותרת על קדימותה ברוב התחומים. מאחר שהוויתור יאפשר לבנקים לקבל יותר עבור השעבוד הצף, הסכימו הבנקים להעביר בתמורה רבע מסכום השעבוד הצף למעמד של נושה רגיל. המדינה קיוותה שזה ישתלם לנושים הקטנים.

 

אבל עיון בסעיף שהוועדה תדון בו מחר מעלה שהוא ירוקן מתוכן את השינוי בסדר גביית החובות בשנים הקרובות ‑ ואף עשוי להגדיל את חלקם של הבנקים. הסעיף קובע שהוויתור של הבנקים על רבע מהשעבוד הצף לא יחול על שעבוד שנרשם לפני כניסת החוק לתוקף. כן הוא לא יחול על הליכי חדלות פירעון שיחלו עד חמש שנים מיום כניסת החוק לתוקף. באותה עת כן יחולו הוראות אחרות שמשפרות את מצב הבנקים: מלבד הוויתור של המדינה על דין הקדימה, ההוראות יעלו את הריבית על החובות הרגילים של הבנקים (שאינם מוגנים בשעבוד).

 

עו"ד שי מילוא מפורום חדלות פירעון בלשכת עורכי הדין אומר שהלשכה מתנגדת להוראת המעבר, וטוען שיש לקצר את תקופת המעבר לשנה בלבד. הוא גם דורש שהסעיפים שתורמים להכנסות הבנקים, כמו אלה הנוגעים לריבית, לא ייכנסו לתוקף לפני הוויתור על השעבוד הצף.

 

באיגוד הבנקים העדיפו לא להגיב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x