$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

חברת החשמל אישרה תוכנית חירום להולכה ב־500 מיליון שקל

התוכנית נועדה להרחיב את מערך ההולכה באמצעות הקמת עשר תחנות משנה. היא אושרה לאור תחזיות שהציגו הסמנכ"לים בפני הדירקטוריון, שלפיהן החברה תחויב להשקיע כ־2 מיליארד שקל כדי לעמוד ביעדי הרפורמה שגובשה מול הממשלה. ההחברה צפויה לדווח היום על השגת הסכמות לרפורמה

ליאור גוטמן 07:3627.12.17

דירקטוריון חברת החשמל אישר את שלב א' של תוכנית החירום להרחבת מערך ההולכה, עם הוראה להקים כבר בשנה הקרובה כעשר תחרות משנה בעלות של כחצי מיליארד שקל, כך נודע ל"כלכליסט".

 

התוכנית אושרה על רקע אחת המסקנות הראשוניות לשנת 2018 שהציגו סמנכ"לי החברה בפני הדירקטוריון, לפיה תחויב החברה להשקיע תוספת של כ־1.5‑2 מיליארד שקל בהולכה כדי לעמוד ביעדי הרפורמה שגובשה מול הממשלה. זו כוללת הפיכת החברה מיצרנית ומוליכת חשמל ‑ למוליכה במקום הראשון ויצרנית במקום השני, עם ירידת נתח השוק מכ־70% כיום לרף שלא יעבור את ה־40% מהביקוש.

 

בימים האחרונים ערכה הנהלת החברה מרתון ישיבות פנימיות מחוץ לכתלי משרדי החברה שם פרסה כל חטיבה את המסגרת העסקית שלה לשנים הקרובות עם המלצות ראשוניות לשינויים נדרשים ברוח הרפורמה. סמנכ"לי החברה הציגו את ההשלכות המבניות והכלכליות של סעיפי הרפורמה, לרבות הנגזרות האופרטיביות שלהן לשנת העבודה הקרובה.

 

ל"כלכליסט" נודע כי תחנות המשנה שנכללו בתוכנית החירום ל־2018 יוקמו בפריסה ארצית בנהריה, חריש, עתידים, קיבוץ אייל, אזור תעשייה אדומים, אשקלון, נס ציונה, שדרות וכן באוניברסיטת תל אביב.

 

בנוסף, במהלך השנה תתכנן החברה הקמה של כ־30‑40 תחנות נוספות כאלה, שיוקמו ב־2019‑2021 בעלות כוללת שעשויה להגיע לשני מיליארד שקל. כך מקבעת החברה את השלב הראשון ברפורמה ‑ השקעה מאסיבית בהולכה וחלוקת חשמל.

 

ומה לגבי ייצור החשמל שיישאר בידי החברה? עד היום דובר על הקמת חברת־בת שתקלוט את תחנות הכוח הפחמיות יחד עם חברת הפחם, כאשר תחנות הכוח שפועלות על גז יישארו בשליטה מלאה וישירה של החברה. מחלק מההסכמות האחרונות בדיוני הרפורמה עולה שכלל התחנות ‑ פחמיות וגז ‑ שיישארו בידי החברה יאוגדו בחברה אחת. מולה תקום חברת־בת חדשה שתעסוק ביזמות בחו"ל, לרבות תכנון או הקמת תחנות כוח במדינות זרות ובכפוף לאישורים ממשלתיים. המהלך עשוי להניב לחברה הכנסות של כמה מאות מיליונים בשנה, תלוי בפרויקט.

 

מבחינת הפעילות העסקית, חברת החשמל תוכל לאמץ חלק מהמודל של בזק עם אפשרות לעבור למודל שיווקי. כלומר, לא רק לתפעל מוקד 103 או מדיה חברתית שעוסקת בפתרון בעיות, אלא למכור מוצרים כמו מונים חכמים או ניהול בית חכם ללקוח הסופי ‑ בדומה לרשת חנויות בזק-סטור שקיימות כיום.

 

 

יפתח רון טל יפתח רון טל צילום: אוראל כהן

 

הבנות עקרוניות על הרפורמה 

 

המו"מ על הרפורמה בחברה הסתיים באופן עקרוני עם סגירת פינות אישית שביצעו יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, יו"ר ועד העובדים מיקו צרפתי ומנכ"ל האוצר שי באב"ד.

 

על פי המסתמן הצדדים הגיעו לכלל עקרונות המסגרת של הרפורמה, כאשר ייתכן שיוותרו חתימה על הסכם עקרונות ומשבוע הבא ייכנסו למו"מ מפורט שאמור להסתיים עד לאמצע פברואר 2018

 

חברת החשמל מצידה אמורה לדווח לבורסה על ההסכמות כאשר אם לא יקרה משהו יוצא דופן בסופ"ש הקרוב יציגו הצדדים את עקרונות הרפורמה לשרי האוצר והאנרגיה.

 

 

 

ביום ראשון הקרוב או בזה שאחריו יביאו לממשלה הצעת החלטה על אישור העקרונות שמסמיכה אותם להמשיך לנהל מו"מ לחתימה על הסכם מפורט. כדי לרכך את הוועד נוספו בימים האחרונים מענק רפורמה של 30 אלף שקל עובד קבוע ו-10 אלף שקל לעובד זמני.

 

לוח הזמנים המסתמן אינו מקרי כיוון בשבוע הבא יגיע גם הדד ליין של בג"ץ שיבקש לדעת מה עלה בגורל זכות השביתה של העובדים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x