$
בארץ

בדיקת כלכליסט

129 משרות ממשלתיות בכירות לא מאוישות

ראשי רשויות חיוניות, רגולטורים, משפטנים ופקידי מס: מבקשה שהגיש כלכליסט במסגרת חוק חופש המידע עולה כי שירות המדינה מתנהל ללא שורה ארוכה של נושאי משרה בכירים. התוצאה: פגיעה בשירותים לאזרח וסרבול עבודת משרדי הממשלה

אמיתי גזית 06:4927.12.17

129 משרות בכירות במשרדי ממשלה לא מאוישות - כך עולה ממסמך שהגיע לידי "כלכליסט" מנציבות שירות המדינה - הגוף האמון על משאבי האנוש במשרדי הממשלה. הנתון הזה נמסר בעקבות בקשה שהגיש "כלכליסט" על פי חוק חופש המידע לפני יותר מחודשיים - ב־15 באוקטובר.

 

כל התפקידים שמפורטים הם מהדרג הגבוה ביותר, למעט דרג מנכ"לי משרדי הממשלה - תפקידים המאוישים כמשרת אמון לבחירת השר. ברשימה תמצאו מנהלי אגפים, סמנכ"לים ונושאי תפקיד אחרים הכפופים ישירות למנכ"ל או לראש רשות.

  

כך עובדת השיטה: הפוליטיקאים עושים כרצונם. הנציב צריך לדפוק על השולחן"

 

לפי הנציבות, בשירות המדינה יש 1,900 תפקידים בדרגה זו, כך שכ־7% מתפקידי המפתח בשירות המדינה מיותמים. הנתונים שקיבלנו לא כוללים משרות שמאוישות באופן זמני על ידי ממלא מקום וכן תפקידים מסווגים, כך שמספר המשרות שאינן מאוישות גדול יותר.

 

לפני חודש פרסם "כלכליסט" כתבה על תופעת ממלאי המקום בשירות המדינה, שבה נחשף כי שרים ממנים ממלאי מקום כשיטה לעקיפת מינוי באמצעות מכרז. אפילו נציב שירות המדינה אודי פראוור ממלא מקום.

 

נתניהו ושקד נתניהו ושקד צילום: אלכס קולומויסקי, אביגיל עוזי

 

לפי הנתונים, הבעיה היא נחלתם של רבים ממשרדי הממשלה. עם זאת, היא בולטת באופן קיצוני במשרד הבריאות, שבראשו עומד ראש הממשלה בנימין נתניהו, ושעד לפני כמה שבועות עמד בראשו יעקב ליצמן; במשרד המשפטים שבראשו עומדת איילת שקד; ובמשר האוצר בראשות משה כחלון. שלוש המשרדים האלה אחראים ל־68 מהמשרות שאינן מאוישות.

 

משרות סגל בכיר בשירות המדינה נחשבות אטרקטיביות בזכות שכר גבוה יחסית לשירות הציבורי, בטווח שבין 35‑20 אלף שקל. לרוב, נושאי המשרות נשארים בהן עד גיל הפנסיה. רק ב־2016 החלה המדינה לקצוב את תקופת הכהונה של איש סגל בכיר, לרוב לשש שנים. רוב הבכירים עדיין תחת חוזה ישן שלא קוצב את כהונתם, כך שמעט מאוד משרות בכירות מתפנות. מהנתונים עולה שכאשר הן כן מתפנות, הנציבות לא מצליחה לאייש אותן.

 

נציבות שירות המדינה עוסקת בעיקר בכ־1,900 המשרות הבכירות הללו, בשל חשיבותן, הביקוש להן והרצון של רבים להשפיע על זהות הנבחרים. עם זאת, גם המשרדים עצמם נושאים באחריות לאיוש אותן משרות.

 

הבקשה ששלחנו כללה דרישה לקבל רשימה של המשרות הבכירות הלא־מאוישות, ולצידן העמודות הבאות: התאריך שבו התפנתה המשרה, מועד המכרז לבחירת המחליף והסיבה לכך שהמשרה אינה מאוישת. כעבור חודשיים קיבלנו טבלה המפרטת את רשימת המשרות על פי משרדים - וזהו. שאר הנתונים לא סופקו.

 

פרק הזמן הארוך שנדרש לנציבות לספק את המידע, והועבדה כי המידע שנמסר חלקי, הם עדות ליכולתה המוגבלת לנהל את התחום שעליו היא אמונה.

לטענת הנציבות, אין לה "פילוח בטבלאות לפי הפרמטרים האלה. על מנת למצוא פרמטרים אלה יש צורך לפתוח כל אחד מ־129 התיקים בנפרד, לעיין במסמכים המתויקים ולאסוף מהם נתונים אלה. על פי הערכה, למשימה זו נדרשות 43‑64 שעות עבודה".

 

במלים אחרות, נציבות שירות המדינה לא יכולה לשלוף בלחיצת כפתור נתונים על משרות בכירות פנויות. 

 

 

רשימת המשרות הלא מאוישות רשימת המשרות הלא מאוישות

 

תגובות נציבות שירות המדינה ומשרדי הממשלה: "קצב המכרזים הואץ"

 

נציבות שירות המדינה: "מבדיקה חוזרת של הנתונים עולה כי תשע משרות נרשמו פעמיים, עשר אוישו, 34 בהליכי מכרז ושמונה מוקפאות. 68 משרות אינן מאוישות - 3.4% מהמשרות בסגל הבכיר. בחצי השנה האחרונה הואץ קצב המכרזים בסגל הבכיר. במסגרת אישור תוכניות העבודה ל־2018 ייקבעו מועדים ליציאה למכרזים למשרות הפנויות. יובהר שמילוי מקום מעל 30 יום לא יתאפשר אם לא יפורסם מיידית מכרז".

 

ברשות המסים מבהירים מנגד כי הנתונים שהגיעו ל"כלכליסט" מהנציבות אינם מעודכנים: בתפקיד מנהל אגף בכיר מבקר פנים מכהנת כבר מספר חודשים אביגיל פינטו. תפקיד סמנכ"ל בכיר לחקירות ומודיעין מאויש מזה שנים על ידי רון חכם. עוד מסבירים כי את תפקיד הסמנכ"לית למיסוי וכלכלה ממלאת המשנה למנהל הרשות מירי סביון בנוסף על תפקידה. לתפקיד ממונה מע"מ נתניה מונה בני ארז החל מ-1 בינואר 2018. צבי רחמים מילא את התפקיד לפניו בנוסף לתפקידו כממונה מע"מ בעכו וכעת הוא עובר לחיפה. גם בתפקידים מנהל מכס מרכז ופקיד שומה כפר סבא יש מנהלים בנוסף על תפקידם עד למינוי מנהלים קבועים במסגרת סבבי מינויים.

 

משרד הכלכלה: "משרת סגן המדען בוטלה עם הקמת הרשות לחדשנות. משרת מנהל מינהל יהלומים בשלבי מכרז. משרת סמנכ"ל בכיר עסקים קטנים בעריכה לקראת פרסום מכרז".

 

משרד הבינוי: "כלל המינויים נעשים על פי כללי והנחיות הנציבות".

 

המשרד לביטחון פנים: "המשרד נמצא בהליך רה־ארגון. משרת ראש הרשות להגנת עדים בהליכי ועדת איתור. משרת מנהל מינהלת מערכי שיטור ואכיפה עירוניים אינה מתוקצבת. משרת ראש אגף הפעלה וסיוע בהליכי שינוי. לכשיסתיימו יפורסם מכרז".

 

משרד הפנים: "לשר אין כל נגיעה או קשר למינויים".

 

משרד העבודה והרווחה: "משרת מנהל מינהל תעסוקת אוכלוסיות מיוחדות נמצאת בהליך מכרז בין־משרדי ותאויש בקרוב. מכרז למשרת מנהל אגף מעונות יום ומשפחתונים תפורסם בסיומו של רה־ארגון באגף".

 

משרד הבריאות: "משרות סגן רופא מחוז אינן קשורות האחת לשנייה".

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "משרד החינוך פועל בימים אלה לאייש 3 משרות, שמצויות זה מכבר בהליכים מכרזיים; מנהל מינהל לחינוך התיישבותי פנימייתי, מנהל אגף בכיר בחינות ומשרת סמנכ"ל בכיר ומנהל המינהל הפדגוגי. בניגוד למצוין בכתבה, משרת מנהלת קשרי חוץ ואונסקו אוישה בתקן קבע לפני כשנה וחצי. לנוכח זאת, המשרד פועל לתת מענה לשתי המשרות הנוספות שאינן מאויישות; המדען הראשי וסמנכ"ל ומנהל מינהל תיאום ובקרה".

 

במשרד האוצר סירבו להתייחס לדברים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x