$
בארץ

רעידת אדמה בטבע

משבר טבע גדול על הפתרונות של כחלון ונתניהו

ראש הממשלה ושר האוצר ייפגשו מחר עם מנכ"ל טבע, בניסיון לצמצם את היקף הפיטורים ולשמור על המפעלים בירושלים. אלא שבמשרדי הממשלה לא גיבשו שום תוכנית פעולה בנושא, והכלים העומדים לרשותם לא רלבנטיים במשבר בסדר גודל כזה

עמרי מילמן 06:5218.12.17

שר האוצר משה כחלון ושר הכלכלה אלי כהן צפויים להיפגש היום עם ראשי הוועדים של טבע, עם יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן ויו"ר ההסתדרות הלאומית יואב שמחי כדי לחפש פתרון ל־1,700 עובדי החברה בישראל שעומדים בפני פיטורים. אתמול התקיימה שביתה כללית במשק בשעות הבוקר והוועדים השונים של החברה הפגינו בכמה מוקדים ברחבי הארץ.

 

 

גורמים במשרדי הממשלה אמרו ל"כלכליסט" כי בשלב זה עוד אין להם להם תוכנית פעולה, אולם ישנם כלים שונים שבהם יכולים משרדי האוצר והכלכלה להשתמש כדי לסייע לחברה. המטרה של שני המשרדים היא להביא לביטול הסגירה המתוכננת של שני מפעלי החברה בירושלים וכן להוביל לצמצום היקף הפיטורים.

 

עובדים שורפים צמיגים במפעלי טבע בירושלים, אתמול עובדים שורפים צמיגים במפעלי טבע בירושלים, אתמול צילום: Twitter/amit1tomer

 

 

ביום שלישי צפויים להיפגש שני השרים וראש הממשלה בנימין נתניהו עם מנכ"ל טבע קאר שולץ. פגישה נוספת, בין הדרגים המקצועיים של משרדי האוצר והכלכלה עם נציגי טבע, תיערך בשבועיים הקרובים. לפי גורמים ממשלתיים, משיחות שהתקיימו עד כה עם נציגי טבע עולה כי בחברה עצמה חלוקים לגבי עתידה של התעשייה בירושלים ולכן עוד לא ברור מה בכלל יכול לצאת מדיונים אלו.

 

כך או כך, נתניהו, כחלון וכהן ינסו לצמצם את היקף הפגיעה בתעשייה הירושלמית, שכל היחלשות שלה עשויה לעלות לשרים ולראש הממשלה מחיר פוליטי כבד מאוד.

 

הדרגים המקצועיים במשרדי הממשלה עוד לא החלו לגבש תוכנית. לדברי גורמים במשרדים, בשלב זה הם רק עוקבים מקרוב אחרי הנעשה, שכן כל תוכנית חייבת להיות מבוססת קודם כל על רצון של טבע עצמה לשקם את המפעלים בירושלים, כמו למשל איחוד שני המפעלים.

 

 

מנכ"ל טבע קאר שולץ. בינתיים לא הציג שום תוכנית עסקית מנכ"ל טבע קאר שולץ. בינתיים לא הציג שום תוכנית עסקית

 

 

טבע לא תרצה להתחייב

 

אחד הכלים המרכזיים שעומדים לרשות המשרדים הוא מתן מענקים לחברה בתמורה לשמירה על היקפי תעסוקה מסוימים. אלא שלאורך השנים טבע כמעט לא קיבלה מענקים מהמדינה, בשונה מאינטל למשל, וקיבלה במקום זאת הטבות מס שלא חייבו אותה בדבר.

 

כך למשל, בין השנים 1971‑1984 קיבלה טבע במצטבר מענקים של 3.5 מיליון שקל בלבד. ב־2015 סיכמה החברה עם משרד הכלכלה כי תשקיע 150 מיליון שקל במפעליה, ובתמורה תקבל 30 מיליון שקל מהמדינה. אולם בפועל טבע מעולם לא דרשה את הכסף, כך שהיא לא צריכה כעת להחזיר אפילו שקל אחד.

 

הטבות המס שטבע קיבלה, כאמור, לא מחייבות אותה בדבר - אפילו ההטבה שהקנתה לה פטור מלא מתשלום מס במהלך השנים 2005‑2014. הסבירות שטבע תסכים לקבל מענקים שכרוכים בהתחייבויות מצידה נמוכים מאוד, במיוחד על רקע הביקורת הציבורית חסרת התקדים שמופנית כלפיה על רקע תוכנית הפיטורים.

 

עם זאת, מחוץ לישראל טבע דווקא הסכימה לכרוך את המענקים שקיבלה בהתחייבות מצידה, כמו למשל בקנזס, שם החברה תחויב להחזיר חצי מההטבות שקיבלה אם לא תעמוד בהתחייבותה להעסיק מספר מסוים של עובדים.

 

אולם הנוסעים בנתב"ג במהלך השביתה, אתמול אולם הנוסעים בנתב"ג במהלך השביתה, אתמול צילום: ענר גרין

 

 

בכל מקרה, קשה לראות איך מענק יוכל לפתור את הבעיה. החוב העצום של טבע - 35 מיליארד דולר - הופך כל מענק שהמדינה יכולה לתת בתמורה להשארת המפעלים ללא רלבנטי.

 

כך למשל, תקציב רשות ההשקעות שבמשרד הכלכלה עומד רק על מאות מיליוני שקלים בשנה. הממשלה יכולה לתת מענקים מחוץ לתקציב זה במסגרת תוכניות ייעודיות, כמו שעשתה במקרה של אינטל, אולם בכל מקרה תקציב המדינה לא יכול להתמודד עם מענקים בסדרי גודל שיגרמו לטבע לחזור בה מהחלטתה לסגור את המפעל.

 

כך או כך, המדינה נותנת מענקים רק כדי לחזק תוכניות עסקית, אך הנהלת טבע לא הציגה עד כה לממשלה או לציבור שום תוכנית עסקית - רק קיצוצים וסגירת מפעלים. אלה אולי ישתלמו לחברה בטווח הארוך, אבל לא מצדיקים מתן מענק.

 

אפשרות נוספת שעומדת בפני משרד האוצר היא הענקת ערבויות המבוססות על סיכוני סחר חוץ שיוכלו לצמצם את הריבית שהחברה נדרשת לשלם עבור החובות שלה, באמצעות החשב הכללי. אלא שלא בטוח עד כמה ערבויות כאלה באמת יכולות להשפיע על חברה בסדר גודל כזה ומה טבע תסכים לתת בתמורה לאותן ערבויות.

 

הפגנת עובדי טבע בפתח תקווה, אתמול הפגנת עובדי טבע בפתח תקווה, אתמול צילום: נמרוד גליקמן

 

 

קלף המיקוח של המדינה

 

לרשות המדינה עומדים עוד מגוון כלים פיננסיים שניתן לעשות בהם שימוש במקרה של טבע. כך למשל, המדינה יכולה למכור אג"ח לטווח ארוך כנגד שעבוד מניות. אולם בשלב זה כלים אלו אפילו לא נשקלים באוצר ולא בטוח עד כמה בכלל יתמכו דרגי המקצוע במהלכים כאלו, שעלולים להעמיק את הקשר של המדינה להרפתקאות של טבע ולהתחייבויותיה.

 

אחד מקלפי המיקוח הגדולים שיש למדינה נכון להיום מול טבע היא המחלוקת המיסוי על ההכנסות של החברה מאז 2014. כפי שנחשף ב"כלכליסט", באותה שנה, אחרי שהסתיימו 10 שנים שבהן החברה היתה פטורה ממס, ביקשו בטבע לקזז הפסדים שנצברו במהלך אותן שנים מול הפסדים שייצברו החל משנת 2014.

 

במהלך אותו עשור של פטור ממס החברה לא יכלה לקזז הפסדים מול מס. ברשות המסים מתנגדים לבקשת החברה, שיכול לחסוך לה לכל הפחות מאות מיליוני שקלים - אם לא מיליארדים - משום שמדובר במתן הטבות מס כפולות. עם זאת, לחץ מצד הדרג הפוליטי יכול בסופו של דבר להטות את הכף.

 

ברשות המסים בכל מקרה עדיין לא הוציאו אפילו שומה לטבע, למרות ששנת 2017 תיכף מסתיימת, כך שעולה הרושם שלא בוער להם לגבות מהחברה את אותו המס.

 

מנגנונים אחרים של המדינה, כמו למשל הקרן לעסקים במצוקה, כלל לא רלבנטיים למקרה של טבע, שכן קרן זו מסייעת דרך מתן הלוואה למשקיעים במפעלים במצוקה - וכאמור טבע לא הראתה עד כה נכונות להשקיע במפעלים בירושלים.

 

בדרגים המקצועיים של שירות המדינה חוששים כי הדרג הפוליטי ידרוש שהמדינה תשקיע בעסקים שטבע עצמה לא מאמינה בהם.

לצד כל זאת, עולה השאלה כיצד תסייע הממשלה למפוטרים, באמצעות כלים שונים שעומדים לרשותה, כמו סיוע בהשמה או מימון הכשרות שונות.

 

מבחינת העובדים, כל הפתרונות הללו כלל לא עומדים על הפרק. לפי איציק בר סימון, יו"ר ועד עובדי טבע טבליות בירושלים, העובדים לא מוכנים להתפשר על כל מה שאינו כולל שמירה על פעילות המפעלים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x