$
בארץ

לעידן עופר אין עניין להציל את המפעל שלו בעוטף עזה

בשבוע בו המיליארדר עידן עופר חתם על רכישת 15% מאתלטיקו מדריד, עסק אחר שלו - מפעל כימדע בניר יצחק - ניסה להציל את פרנסתם של 90 עובדיו. אתמול האריך בית המשפט את הקפאת ההליכים בניסיון אחרון למצוא משקיע למפעל

ענת רואה 07:0913.12.17

בית המשפט המחוזי בבאר שבע האריך אתמול (ג') בחודש וחצי נוספים את הקפאת ההליכים של מפעל כימדע כימיקלים עדינים, במטרה לנסות ולאתר רוכש ולשמר את פעילותו של המפעל שמספק תעסוקה לכ־90 משפחות באזור עוטף עזה.

 

הקפאת ההליכים של מפעל כימדע יצאה לדרך 5 ימים לפני שנחשף ב"כלכליסט" שהמיליארדר עידן עופר רוכש 15% ממועדון הכדורגל הספרדי אתלטיקו מדריד.

 

 

 

עופר, באמצעות חברת תרכובות ברום, מחזיק ב־26% ממניות של כימדע. לכאורה אחזקת מיעוט כשרוב מניות המפעל מוחזקות בידי קיבוץ ניר יצחק (52%) וקיבוץ סופה (22%). בפועל, תרכובות ברום משמשת גם כחברת ההפצה של כימדע וגם כספק העיקרי שלה, והיא למעשה הכוח שמניע את המפעל הקטן מהדרום.

 

החובות של כימדע מסתכמים ב־18 מיליון דולר, מתוכם 7.3 מיליון דולר לבנקים, 2 מיליון דולר לספקים, 8 מיליון דולר חובות לבעלי המניות וגורמים קשורים אליהם, ו־3.2 מיליון שקל לעובדים (כמיליון דולר). לפי בקשת הקפאת ההליכים רוב החוב לבעלי המניות הוא עבור אספקת חומרי גלם. 6 מיליון דולר הוא חוב לתרכובות ברום על חומרי גלם שסופקו על ידיה, 1.2 מיליון דולר הם חוב לתאגידים שונים מקבוצת כימיקלים לישראל על עמלות סוכנים, והיתר חובות לקיבוץ ניר יצחק וקיבוץ סופה על דמי שכירות, הלוואה ושירותים שונים.

 

עידן עופר על רקע מגרש אתלטיקו מדריד עידן עופר על רקע מגרש אתלטיקו מדריד צילומים: גטי אימג'ס

 

 

לפי בקשת ההקפאה, המפעל היא בין המובילים בעולם בתחום של כימיקלים עדינים על בסיס ברום. הוא הוקם בשנות השבעים כשותפות והתאגד כחברה ב־1996. החברה עוסקת בייצור ואספקת חומרים לתעשיות התרופות, כימיקלים להגנת הצומח וכימיקלים מיוחדים. 95% ממכירות החברה מיועדות ליצוא. היקף המכירות של החברה ב־2016 וב־2015 עמד על כמעט 20 מיליון דולר, ירידה משמעותית לעומת שנת 2014 אז עמד היקף המכירות על 24.5 מיליון דולר.

 

על נסיבות הקשיים בהם נמצאת החברה נטען כי היא נקלעה ב־2017 למצוקה תזרימית שהלכה והחריפה, כתוצאה מקיטון בהיקף המכירות שלה, לנוכח אי־ביצוע הזמנות צפויות על ידי לקוחותיה ודחיות של הזמנות צפויות אחרות.

 

"קרו אירועים לא טובים"

 

עד כאן הסיפור של כימדע אינו שונה מסיפורם של עסקים אחרים שמתקשים לשרוד ונקלעים להליכי חדלות פירעון. אלא שמה שבכל זאת שונה בכימדע זו העובדה שמי שנחשבת הכוח המניע של החברה, הספקית והמפיצה תרכובות ברום, נראית כמי שאיבדה עניין בחברה ורק רוצה להיפטר ממנה.

 

בדיון הראשון שהתקיים בשאלת הקפאת ההליכים, לפני חודש בדיוק, אמר עו"ד רונן מטרי שמייצג את תרכובות ברום: "לתרכובות ברום אין כל שאיפה להציל את האחזקה שלה במפעל הזה ואנחנו באירוע פרידה מבחינת האחזקות. אבל כן רוצים לתת את האפשרות והסיכוי שמישהו יבוא". מדובר באמירה יוצאת דופן בנסיבות של חברה שמוצאת את עצמה בהליך קריסה.

 

מטרי המשיך ואמר כי אם התוצאה תהיה שהמפעל ימשיך, או העובדים, או חלק ניכר מהם ישמר את מקום עבודתם הרי שמדובר בסוג של נס. "אני חייב לומר שתרכובות ברום היתה סקפטית לגבי אפשרות ההפעלה. בשנה האחרונה קרו אירועים לא טובים".

 

 

 

 

"הרגשנו שכיל איבדה עניין"

 

ומה עמדתה של בעל השליטה קיבוץ ניר יצחק? באופן מפתיע קשה למצוא בבקשת הקפאת ההליכים התייחסות להשפעה שתהיה לקריסת המפעל על הקיבוץ עצמו.

עו"ד כרמית דורון המייצגת את הקיבוץ בבית המשפט אמרה אתמול ל"כלכליסט": "מבחינת הקיבוץ יש כאן אובדן מורלי קשה, גם לאנשים שחיים בעוטף עזה, זה מפעל שמחזיק מאז שנות השבעים. נעשה פה תהליך ייצוב של המערכת באופן מאוד אחראי ואין פיטורי עובדים ואנו מאמינים שיימצא משקיע".

 

גורם המקורב להנהלת המפעל אמר ל"כלכליסט" כי הקיבוץ סופג מכה קשה כתוצאה מהתמוטטות החברה: "זה אחד משני המפעלים שהיו לקיבוץ, ומועסקים בו גם כ־10 חברי קיבוץ מה שסיפק להם פרנסה ישירה. הקיבוץ השקיע הרבה מאוד כסף במפעל". לדברי הגורם אובדן העניין של תרכובות ברום היה תהליך הדרגתי: "התחושה שלנו שזו החלטה שהגיעה מלמעלה, מ'כיל', התחום פחות מעניין אותם, זה תחום שצריך להתחבר לתאגיד ספציפי שעוסק בכימיקלים עדינים. לחברה יש תשתית פיזית מצוינת. הרגשנו שכיל איבדו עניין בכיוון הזה ולכן רצו לצאת".

 

גם לעובדי החברה ביתה ביקורת: "יש טענות קשות מאוד לבעלי המניות שנתנו לחברה להגיע למצב הזה", אמרה בדיון בבית המשפט עו"ד גלילה הורנשטיין המייצגת את העובדים.

 

"הניהול כאן היה גרוע ובעלי המניות ובעיקר הברום שמכירים את העבודה הזו, לא עשו עבודתם נאמנה", טען בדיון אחד הנושים חברת טיפוטרון.

 

על פי בקשת החברה מונתה כנאמנת למפעל עו"ד דנית רימון ממשרד ליפא מאיר ושות'. במקור ביקשה החברה למנות ביחד עם רימון גם את רו"ח דני שירזי אך מינויו לא אושר על ידי בית המשפט. מהדו"ח שהגישה הנאמנת עולה כי למרות אי אישור המינוי, היא החליטה להעסיק את שירזי בשירותה והוא מנהל עמה את התיק של כימדע, לדבריה על חשבונה ומתוך שכר הטרחה שתקבל.

 

אתמול בדיון בפני השופטת שרה דברת ביקשה הנאמנת להאריך את הקפאת ההליכים בכדי למצות את המהלך למכירת פעילות החברה. דיון נוסף יתקיים בחודש ינואר.

 

מצבה של החברה כל כך קשה שבעלי המניות סירבו לתת לה כעת כספים והסכימו רק למתן הלוואה קצרת טווח שפרעונה מובטח ותוחזר אליהם מיד בסיום הקפאת ההליכים.

 

תגובת תרכובות ברום: "החברה נקלעה לקשיים כתוצאה ממצבה התחרותי בשוק העולמי. מדיניות כיל לעשות את כל מה שניתן על מנת שבסוף תהליך הקפאת ההליכים יימצא רוכש על מנת להבטיח את מקומות העבודה של העובדים ואת המשך פעילות המפעל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x