$
בארץ

משרדי האוצר והאנרגיה: ללא פיתוח לוויתן לא נסגור את תחנות הכוח הפחמיות בחדרה

שני המשרדים משלבים ידיים בכל הקשור לתוואי הפיתוח של מאגר לווייתן ומבהירים כי עמידה בלוחות הזמנים של פיתוח המאגר היא תנאי לסגירת התחנות הפחמיות

ליאור גוטמן 23:1225.11.17

משרדי האנרגיה והגנת הסביבה החליטו לשלב ידיים בכל הקשור לתוואי פיתוח מאגר לוויתן: באירוע שערכו שר האנרגיה יובל שטייניץ והשר הגנת הסביבה זאב אלקין ביום חמישי האחרון טענו שניהם שללא עמידה בלוחות הזמנים של פיתוח מאגר לוויתן לא ניתן יהיה לסגור את תחנות הכוח הפחמיות בחדרה. פיתוח לוויתן הוא תנאי סף ראשון לסגירת התחנות הפחמיות, כאשר התנאי השני הוא חיבור מאגר כריש ותנין לחוף.

 

שר האנרגיה יובל שטייניץ שר האנרגיה יובל שטייניץ צילום: אוראל כהן

 

החיבור הנדיר בין העמדות של שני המשרדים לא נולד פתאום - במהלך השבועות הקרובים אמור בג"צ לדון בעתירה שהוגשה נגד תוואי פיתוח מאגר לוויתן עם דגש על אכסון קונדסנט באזור אלייקים. קונדסנט הוא חומר גלם המשמש לייצור דלקים ומקורו בהפקת הגז. בג"צ כבר דן בנושא לאחר חשש שהעלו תושבים שם על זיהום מקורות המים, אולם שני המשרדים טוענים ש"על בסיס נתונים עדכניים של הרכב הקונדנסט, קובע המשרד להגנת הסביבה כי אין מניעה באחסון התערובת המהולה, ותחת עמידה בתנאים ובמגבלות שהציב המשרד - לא תהיה תוספת בפליטות מזהמי אוויר.

 

זאת, גם בהתבסס על חוות הדעת של משרד האנרגיה לפיה תערובת של קונדנסנט (3%) ונפט גולמי (97%) למעשה דומה בתכונותיה לנפט גולמי, ובסיוע היועצים החיצוניים - חברת DHVMED. אמנם המשרד להגנת הסביבה זורק כהערכת אגב ש"אם יתרחש שינוי באחד הפרמטרים, ההמלצות והמגבלות ייבחנו מחדש. חוות הדעת צפויה לשחרר חסמים במסגרת ההליך התכנוני לאישור מערך הזרמת הקונדנסט ממאגר לוויתן לבתי הזיקוק", אולם כרגע אין חשש שכזה, ולכן "צעד נוסף להשלמת המערך לחיבור לווייתן הוא פתרון לאחסון בחירום לקונדנסט.

 

מיכל אחסון נועד לאפשר את הזרמת הגז הטבעי מלוויתן במקרה שבו תופסק פעילותם של הצינורות או במקרה שבו יושבת בית הזיקוק. מיכל הגיבוי יאפשר אחסון קונדנסט תוך המשך השימוש בגז טבעי - מה שימנע את הצורך להפעיל את תחנת הכח בפחם או מזוט מזהמים גם בעיתות חירום - עד לחידוש ההזרמה. צעדים אלו יובילו את מדינת ישראל לקדם את חיבור מאגר לווייתן, ויובילו להפחתת השימוש בפחם ובדלקים מזהמים וכתוצאה מכך להפחתת זיהום אוויר וגזי חממה", אומרים שם, זאת בדרך לחזון לא חדש שכבר בעשור הבא 85% מייצור החשמל בישראל יעשה על גז טבעי, לרבות שילוב בתחבורה ותעשיה.

 

בתוך כך, שר האנרגיה יובל שטייניץ צפוי לחתום השבוע על מזכר הבנות רשמי להקמת צנרת הולכת גז בין ישראל לאירופה. ההסכם גובש באפריל האחרון וזכה לתמיכת הממשל האנריקאי, והוא כולל מתיחת 1400 ק"מ של הולכת גז ממאגרים בישראל וקפריסין עד לדרום איטליה, בתמיכת 5 שרי אנרגיה שונים.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x