$
בארץ

ניתוח כלכליסט

האם גפני יצליח להעלות את גיל הפרישה לנשים?

גפני מתכוון לקדם את הצעת גיל הפרישה לנשים כהצעת חוק של ועדת הכספים. לטענתו עלות ההצעה שלו היא 200 מיליון לשנה. מה כוללת התוכנית של גפני?

שחר אילן 10:2321.11.17
מהו מקצוע שוחק ומה ההטבות שאפשר לתת לנשים במקצועות שוחקים לקראת היציאה לפנסיה? זו אחת השאלות שתקבע האם הסיבוב הזה של המגעים על העלאת גיל פרישה לנשים יסתיים בהסכם או בדחייה נוספת. מה שמייחד את הסיבוב הזה הוא ששר האוצר משה כחלון ויו"ר ועדת הכספים משה גפני סיכמו שבמקום שהאוצר יידרש להביא המלצה לוועדה (ויתחמק), הפעם הוועדה תגבש הצעה לאוצר.

 

גפני מתכוון לקדם את הצעת גיל הפרישה לנשים כהצעת חוק של הוועדה. "רק מישהו כמוני שאין לו פריימריס יכול להעביר את זה", טוען גפני. אלא שבאוצר פחות אופטימיים. גפני טוען שעלות ההצעה שלו היא 200 מיליון לשנה. באוצר אומרים שאפילו חלקים ממנה יעלו יותר מחצי מיליארד. "זה לא מתכנס", טוענים שם.

 

 

 

האוצר מאוד מעונין להעלות את גיל הפרישה לנשים מ-62 ל-64. יש לכך חשיבות גדולה לשיפור המאזן האקטוארי של קרנות הפנסיה והביטוח הלאומי. זה יכול להגדיל משמעותית את הגמלה שיקבלו הנשים שיוצאות לפנסיה וזה מביא להגדלת שעור התעסוקה של נשים מבוגרות. וזה גם יחסוך למדינה שנתיים של תשלום קצבאות זקנה.

 

משה גפני משה גפני צילום: אלכס קולומויסקי

 

 

מה שמונע את הפתרון הוא טענה של קבוצת חברות כנסת שהעלאת גיל הפרישה לנשים עתידה לפגוע בשתי קבוצות מוחלשות נשים שממילא לא עובדות וידרשו לחיות עוד שנתיים ללא קצבת זקנה ונשים שעובדות במקצועות פיזיים שוחקים. גם הן מסכימות שהעלאת גיל הפרישה לנשים זה חשוב אבל לא מוכנות שזה יבוא על חשבון רמיסת הנשים החלשות ביותר.

 

חברות הכנסת ניהלו מגעים רבים עם האוצר אבל לא הגיעו להסכמה. וכך שר האוצר משה כחלון נמנע שוב ושוב מהבאת המלצה לוועדה שהייתה מעמידה אותו במוקד של מחלוקת קשה. כתוצאה מכך הכנסת קבעה כבר שני מועדים שבהם אמור גיל הפרישה לנשים להתחיל לעלות בהדרגה, ה-1.1.2017 וה-1.8.2017 ודחתה את שניהם. המועד הבא הוא ה-16.2.18.עכשיו בעצם הפריט כחלון את הליך מציאת הפתרון לידי גפני.

 

בסיבובים קודמים של מגעים האוצר הציע הטבות בהיקף של מאה מיליון שקל לשנה. תוכנית גפני בנויה על הטבות שהוא מעריך את עלותן ב-200 מיליון. אלא שבאוצר טוענים שהעלות גדולה פי כמה.

 

תוכנית גפני כוללת בין היתר את הסעיפים הבאים

 

• העלאת גיל הפרישה תתפרש על פני עשר שנים כפשרה בין שמונה כהצעת שנים האוצר ל-12 שנים כהצעת שר העבודה והרווחה חיים כץ.

 

• מובטלות מעל גיל 55 יהיו זכאיות לדמי אבטלה במשך שנתיים עד גיל הפרישה. זאת, לעומת 7 חודשים היום ועשרה חודשים שהאוצר הציע בעבר. האוצר מעריך את שווי ההטבה הזו ב-430 מיליון שקלים לשנה ולכן מציע שההטבה תהיה תקפה רק מגיל 62. באוצר ובבנק ישראל מזהירים שנדיבות גדולה מדי בנושא דמי האבטלה עלולה להוריד את שעור הנשים המועסקות.

 

• נשים בנות 57 ומעלה יקבלו מס הכנסה שלילי בגובה פי 2.5 מהרגיל, הטבה שמוערכת במאה מיליון שקלים לשנה.

 

• הבטחת ההכנסה המשולמת לנשים עובדות בנות 60 ומעלה תגדל ב-300 שקל.

 

• נשים בנות 55 ומעלה יהיו זכאיות לשוברים להכשרה מקצועית.

 

• נשים שעובדות במקצועות שוחקים ויש להן אפשרות לצאת לפנסיה מוקדמת, יהיו זכאיות לתנאים משופרים. ההצעה אינה קובעת פרטים ומשאירה זאת להסכמים הקיבוציים.

 

נושא המקצועות השוחקים מסתמן כמכשול העיקרי בדרך לפשרה. הגדרה רחבה מדי תשאיר אותן ללא הגנה בפועל. גפני אומר שניסיון לגבש הגדרה מדויקת או רשימת מקצועות עלול לסכל את התהליך כולו. חברו הכנסת שלי יחימוביץ ומרב מיכאלי מהמחנה הציוני הבהירו בישיבה אתמול שהגבלת הפתרון לנשים שממילא נמצאות בהסכמים קיבוציים לא מקובלת עליהן, כיוון שרבים מהעובדים במקצועות שוחקים הן עובדות קבלן או עובדות במגזר הפרטי.

 

באוצר אומרים שניסיונות להגדיר מקצועות שוחקים כבר נעשו ונכשלו. לדעתם הפתרון לנשים השחוקות בגיל 62 פשוט מאוד – להיפלט ולקבל שנתיים דמי אבטלה. יחימוביץ' טוענת שאנשי האוצר פשוט לא ראו בחיים אישה במפעל מזון. "הם לא רואים את האישה שמנקה את השירותים שלהם".

 

מצד אחד ככל שהתהליך יתקדם גפני ישים עליו יותר יוקרה אישית, כלומר הוא מאוד לא ירצה בכישלונו. מצד שני, בהחלט יכול להיות שבפברואר הקרוב ועדת הכספים תחליט שוב לדחות את הארכת גיל הפרישה לנשים. בסופו של דבר מה שכבר נדחה פעמיים יכול להידחות שוב ושוב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x