$
בארץ

כחלון חותר לחוק סיעוד ממלכתי בלי העלאת מס

לפי בכיר באוצר, השר בוחן יצירת מודל ביטוח סיעודי ממלכתי שיחול על כל האזרחים. המתווה לא ימומן באמצעות העלאת מס בריאות. בנוסף, כחלון מתנגד להארכת הביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים, אך מוכן לשקול את עמדתו מחדש אם לא יימצא פתרון עד סוף השנה

אדריאן פילוט 06:4614.11.17

כל מה שאתם צריכים לדעת על הביטוח הסיעודי

 

שר האוצר משה כחלון בוחן יצירת ביטוח סיעודי ממלכתי ללא העלאת מסים. בנוסף, כחלון צפוי להתנגד להארכת הביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים, אותם ביטוחים שביטולם עורר את המשבר סביב נושא הסיעוד בישראל.

 

 

 

בימים האחרונים התלהט השיח הציבורי והפוליטי סביב הביטוח הסיעודי. בעקבות זאת, נראה שכחלון הבין כי יש צורך אמיתי בהרחבת השירותים הסיעודיים שהמדינה מציעה. כיום, שירותים אלה מצומצמים מאוד, במיוחד בהשוואה בינלאומית. לפי נתוני ארגון ה־OECD, ישראל מוציאה רק 0.4% מהתמ''ג על סיעוד, לעומת ממוצע של 1.7% ממוצע בכל המדינות החברות בארגון.

 

רמז נוסף לתמורה של כחלון ניתן היה למצוא במסיבת העיתונאים שכינסו אתמול עשרה חברי כנסת מהאופוזיציה ומהקואליציה בדרישה לכינון ביטוח סיעודי ממלכתי. בין הח"כים שהגיעו ניתן היה למנות את טלי פלוסקוב, חברת הכנסת ממפלגת כולנו של כחלון. אחד הנוכחים במקום אמר ל"כלכליסט" שפלוסקוב הגיעה למפגש בהסכמתו של השר כחלון. בכל מקרה, היא לא היתה מגיעה לאירוע כזה בתקופה רגישה כזאת ללא ידיעתו - בוודאי שלא בניגוד לעמדתו.

 

עם זאת - בנושא אחד דעתו של כחלון לא השתנתה: העלאת מסים. שר הבריאות יעקב ליצמן מנסה לקדם מזה זמן מה ביטוח סיעודי ממלכתי, שימומן דרך העלאת מס הבריאות ב־0.5%. כחלון, שמנסה בכלל להוריד מסים, מתנגד. מעבר לכך, במשרד האוצר חוששים שהעלאת המס תיבלע והכסף בסופו של דבר לא יגיע לפתרון בעיית הסיעוד.

 

בכיר במשרד האוצר ששוחח עם "כלכליסט" סירב לחשוף כיצד יצליח כחלון ליצור ביטוח סיעודי ממלכתי בלי להעלות מסים. אחת האפשרויות היא שימוש בעודפי הגבייה משנת 2017, לפחות למימון המהלך בטווח הנראה לעין. אפשרות נוספת היא הכנסת הביטוח הממלכתי לבסיס התקציב בשנת 2019, אולי לצד קיצוץ בסעיפים אחרים. דובר שר האוצר אמר בתגובה רשמית שכל האפשרויות על השולחן ונבחנות, בהוראת שר האוצר.

 

 

 

סגן שר האוצר מקדם, שר הבריאות מתנגד

 

אתמול נחשף ב"כלכליסט" כי צוות בראשות סגן שר האוצר יצחק כהן מש''ס, שאותו מינה כחלון, מגבש פתרון למשבר הביטוחים הקבוצתיים.

 

לפי הפתרון המתגבש, מבוטחים שיעזבו את הביטוח הקבוצתי יעברו בדיקה רפואית וייקלטו בביטוחים הסיעודיים של קופות חולים. מי שייפסל בבדיקה הרפואית ייקלט בביטוח פרטי - והמדינה תממן את הפרשי הפרמיות הגבוהים בין הביטוחים.

 

פתרון זה אינו מקובל על ליצמן, שלא מעוניין בפתרון נקודתי אלא בביטוח סיעודי ממלכתי שיהיה רלבנטי לכל אזרחי ישראל. ליצמן רוצה להקים מנגנון המבוסס על הרחבת הכיסוי, הרחבת מעגל המבוטחים ומתן טיפול בכל ההיבטים של הסיעוד תחת רשות אחת.

 

גם שר הרווחה חיים כץ מעוניין בפתרון רחב. כץ שיגר באחרונה מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו שבו דרש להקים ביטוח סיעודי ממלכתי המבוסס על מודל ה"פול" שקיים בביטוח רכב חובה. יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן נכנס אף הוא לקלחת ודורש ביטוח סיעודי ממלכתי, לצד פתרון ייעודי לכמיליון מבוטחי הפוליסות הקבוצתיות - ברובם עובדים בחברות גדולות המיוצגות על ידי ההסתדרות. לפי הערכות, גם כץ ידרוש פתרון לאותם עובדים, הכוללים את כ־50 אלף עובדי התעשייה האווירית, שבה שימש כץ כיו"ר ועד העובדים.

 

 

 

על אף ההבדלים בין הפתרונות שהם מציעים, ליצמן, כץ ונינסקורן סבורים כי יש לממן את המהלך באמצעות העלאת את מס הבריאות בשיעור של 0.5%‑0.7%. כלל התומכים בהעלאה זו מסבירים כי ערכו סקרים בנושא וכי אזרחי ישראל יקבלו את המהלך בברכה, אם הוא יקנה להם בתמורה פתרון הולם למקרה שבו יזדקקו לשירותי סיעוד.

 

 

ח"כ טלי פלוסקוב מכולנו. קראה להקמת ביטוח סיעוד ממלכתי ח"כ טלי פלוסקוב מכולנו. קראה להקמת ביטוח סיעוד ממלכתי

 

לדברי גורמים במשרד האוצר, מבינים שם כי כחלון נמצא בפלונטר בכל מה שקשור לסיעוד. הפלונטר הזה רק החמיר, שכן מה שבעבר היה הבעיה רק של אותם מבוטחים בפוליסות הקבוצתיות הפך לנושא שמעסיק את כל המשק.

 

בנוסף, ניתן היה להציע פתרון לבעלי הפוליסות הקבוצתיות בכמה מאות מיליוני שקלים. לעומת זאת, כינון ביטוח סיעודי ממלכתי כמו שליצמן וכץ מציעים עשוי לעלות פי 10 עד 20.

 

חלק מהפקידים באוצר סבורים שאם יינתן פתרון למצוקה של המבוטחים בפוליסות הקבוצתיות, אנשים השתייכים לוועדים החזקים בהסתדרות, אז ניסנקורן וכץ ייעלמו מהתמונה ויו"ר ההסתדרות ימשוך את האיום בשביתה. מצד שני, ישנם גורמים באוצר שמרגישים שכבר מאוחר מדי להציע פתרון נקודתי לאותם עובדים.

 

 

שר האוצר משה כחלון. הבין שיש צורך אמיתי בפתרון שר האוצר משה כחלון. הבין שיש צורך אמיתי בפתרון צילום: נמרוד גליקמן

 

הפעם נתניהו לא מתכוון לאחר לחגיגה

 

גורמים בסביבתו של שר האוצר אומרים כי הוא מתנגד להארכה נוספת של הביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים. כזכור, הממונה על הביטוח דורית סלינגר הודיעה כי תבטל את הביטוחים הללו עד לחודש ינואר הקרוב. בסביבת כחלון אומרים כי אין בכוונתו ללחוץ עליה בנושא זה.

 

עם זאת, המקורבים אומרים ממש באותה נשימה כי אם השנה תסתיים ללא פתרון נקודתי למבוטחים הקבוצתיים - ייתכן שלא תהיה לשר ברירה אלא לדחות את המהלך של סלינגר, על אף התנגדות הפקידות המקצועית באוצר לדחייה כזאת.

 

שר הרווחה כץ ביקש אתמול מראש הממשלה נתניהו לשקול לדחות את הביטול בשנה, עד לגיבוש מתווה לביטוח סיעודי ממלכתי.

 

בתגובה, נתניהו ביקש מיועצו הכלכלי וראש המועצה הלאומית לכלכלה אבי שמחון לבחון את הנושא. שמחון בוחן כעת כמה אפשרויות, ובהן פתרון מצומצם לעובדים שיאבדו את הביטוח הסיעודי, לצד פתרון רחב יותר.

 

נראה שראש הממשלה למד את הלקח. בניגוד לפרשת הנכים, שבה נתניהו הגיע ברגע האחרון רק כדי לחתום על הצ'ק ובלי ליהנות מהקרדיט, הפעם הוא מצטרף למשחק בשלב מוקדם הרבה יותר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x