$
בארץ

יוזמה חדשה בכנסת לחקיקת חוק ביטוח סיעוד ממלכתי

הצעת החוק צפויה לעלות להצבעה טרומית ב-19 בנובמבר. מטרת ההצעה להגדיל את מעגל הזכאים, להגדיל את היקף הסיוע לאנשים סיעודיים בקהילה ברמת מוגבלות גבוהה ובינונית ולרכז את הטיפול תחת קורת גג אחת

ספי קרופסקי 15:4212.11.17
עשרה חברי כנסת מכל סיעות הבית התכנסו היום (א') למסיבת עיתונאים בתל אביב שבה הציגו יוזמה לחקיקת חוק ביטוח סיעוד ממלכתי. מי שניצב מאחורי היוזמה הוא ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) שהציג את היוזמה. הצעת החוק צפויה לעלות להצבעה תרומית ב-19 לחודש.

 

הצעת החוק, שדומה מאוד לרפורמה שמבקש לקדם משרד הבריאות, מורכבת מכמה נדבכים מרכזיים: 1. הגדלת מעגל הזכאים – כיום מדירים רבים ממעגל זה; 2. הגדלה משמעותית של היקף הסיוע בעיקר לאנשים סיעודיים בקהילה ברמת מוגבלות גבוהה ובינונית; 3. יעילות גדולה יותר של התחום הסיעודי, ריכוז הטיפול תחת קורת גג אחת.

 

 

 

ח"כ איציק שמולי ח"כ איציק שמולי צילום: עמית שעל

 

 

חברי הכנסת שחברו ליוזמה הנוכחית הם יואב בן צור (ש"ס), אורי מקלב (יהדות התורה), קארין אלהרר (יש עתיד), בצלאל סמוטריץ' (הבת היהודי), איציק שמולי (המחנה הציוני), יואב קיש (ליכוד), טלי פלוסקוב (כולנו), מיכל רוזין (מרצ) ורוברט אילטוב (ישראל ביתנו) ודב חנין (חד"ש).

 

במקביל למאמציהם של חברי הכנסת גם שר הבריאות יעקב ליצמן מנסה לנער את האבק מעל תכנית הדגל שלו – הרפורמה הממלכתית בסיעוד ובתוכה גם נושא הביטוח הסיעודי. בפגישה שנערכה בימים האחרונים הציג השר ליצמן בפני אנשי האוצר את שלל הבעיות הקיימות בתחום הסיעוד כיום, וכן טיוטת מתווה עדכנית לתוכנית.

 

עד כה המגעים בין הצדדים נותרו תקועים, בעיקר משום שבאוצר סירבו להצעת משרד הבריאות להעלות את מס הבריאות ב־0.6% כדי לסבסד את הרפורמה שעלותה מוערכת בכ־2–3 מיליארד שקל בשנה. אלא שבמשרד הבריאות הבחינו באחרונה בחלון הזדמנויות חדש לאחר שנודע להם על עודפי גביית מסים שיגיעו עד סוף השנה לכ־20 מיליארד שקל. השר ליצמן עצמו רמז לכך כשאמר בשבוע שעבר בדיון שנערך בכנסת כי "יש התקדמות רצינית ביותר עם שר האוצר בנושא הסיעוד, זה לא הזמן לפרט כרגע".

 

ליצמן כבר ניסה לקדם את הרפורמה בקדנציה הקודמת שלו במשרד הבריאות ללא ההצלחה, ובזו הנוכחית, בשונה מהקודמת, דאג לכלול אותה בהסכמים הקואליציוניים עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. הוא אף איים במרומז בקדנציה הנוכחית על שלמות הממשלה אם לא יצליח להעביר אותה, אך לא עשה מעבר לזאת. כך או אחרת, ייתכן שזו ההזדמנות האחרונה שלו להוציא את המהלך לפועל בקדנציה הנוכחית.

 

ההוצאה הציבורית על סיעוד בישראל היא 0.4% מהתוצר הגולמי והיא אחת האחרונות בקרב מדינות ה-OECD – כך עולה מדו"ח שפרסם הארגון בסוף השבוע. הממוצע בין המדינות הוא 1.7% וישראל ניצבת במקום השלישי מהסוף, כשפולין שווה לה בעוד אסטוניה והונגריה מתחתיה. בהולנד למשל ההוצאה הציבורית היא הגבוהה ביותר וניצבת על 3.7% מהתמ"ג וגם המדיניות הסקנדינביות ניצבות בראש הרשימה עם בין 2% ל-3%.

 

ההשקעה הפחותה מתחדדת אף יותר לנוכח הנתון הבא: 20.7% מבני ה-65 פלוס בישראל נכון ל-2015 הם סיעודיים, ורק בשוויץ המספר גדול יותר – 21.6%. במלים אחרות, ישראל היא אחת המדינות עם כמות האזרחים הסיעודיים הגדולה ביותר במערב, אך ההשקעה בהם היא בין הנמוכות בה. ועם זה לא מספיק, לאור קצב הזדקנות האוכלוסייה – הפער הזה צפוי להעמיק אף יותר, אלא אם המדינה תחליט לפעול בצורה כזו או אחרת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x