$
בארץ

פרסום ראשון

ועד המהנדסים בחברת החשמל שובר את הכלים: מסרב להמשיך בשיחות הרפורמה

לדברי יעקב חי הוא גילה בסבב השיחות שהתקיים אתמול עם האוצר, ההסתדרות ויו"ר הוועד מיקו צרפתי כי הרפורמה נסגרה בפרטי פרטים מבלי שהוא קיבל את האפשרות להביע דעתו: "המדינה אמרה שהיא מוכנה לתת לנו בתמורה 1,250 שקל ברוטו תוספת לפנסיה מיום הוצאתנו לפרישה. בושה וכלימה!"

ליאור גוטמן 10:3531.10.17

יו"ר ועד המהנדסים בחברת החשמל, יעקב חי, הודיע לפני שעה קלה (ג') לעובדי החברה כי הוא מסרב להמשיך בשיחות הרפורמה במתכונת הנוכחית, זאת בשל אי הסכמה בכל הקשור לפיצוי שיקבלו העובדים.

 

כפי שפורסם אתמול ב"כלכליסט" האוצר רוצה לחתוך בחצי את מענקי הפרישה ואת תוספות השכר שהעובדים יקבלו, ומהסכמה ראשונית של תוספת שכר בגובה 2,500 שקל ומענק פרישה של כ-150 אלף שקל האוצר הציע בראשון בלילה תוספת שכר של כ-1,250 שקל ומענק פרישה שינוע סביב 80-90 אלך שקל.

 

"אני רוצה להגיד לכם שיצאתי מדוכא מההתנהלות שלנו אתמול בדיונים. אמנם צפיתי מראש שהדיונים יתחילו משלב בו הם סוכמו בשמונה עיניים, אבל לא תיארתי לעצמי עד כמה אנחנו נרד לשפל באירוע כה חשוב לעתיד 12 אלף העובדים שלנו", כתב חי. ועד המהנדסים היה ועד קטן יחסית שרק בבחירות האחרונות הגדיל כוחות עם תמיכה רשמית בשלי יחימוביץ' לראשות ההסתדרות. אנשיו מאיישים את המשרות הבכירות בחברה וחלקם מועמדים לצאת מהחברה במסגרת השינוי הארגוני שם.

 

לדבריו של חי הוא הוכה תדהמה מסבב השיחות הראשון של הרפורמה שהתקיים בירושלים בראשון בלילה. "המדינה באה מוכנה ומגובשת כשכולם אצלה יודעים לפרטי פרטים מה היה בכל השיחות המקדימות. נציגי ההנהלה המעטים היו מעודכנים בכל פרטי המו"מ המקדים וידעו מה הם רוצים ואפילו יצאו לסדנא מקדימה בת יומיים בדרום כדי לעשות סימולציה ולעלות תרחישים שונים בנושא הרפורמה. רק אנחנו כמו מטומטמים ואידיוטים הגענו לא מוכנים, ללא הכנה מוקדמת, ללא מידע מדויק מה היה בשיחות המוקדמות ולאן אנו רוצים להגיע ובין היתר מה הקווים האדומים שלנו", טוען חי, ומספר ש"היחידים שידעו מה קורה מהצד שלנו היו מיקו (צרפתי - ל"ג) וניסנקורן (אבי ניסנקורן, יו"ר ההסתדרות - ל"ג), שאומנם שיתפו אותנו חלקית בישיבה, אבל לא התחשבו בעמדתנו וגם אם מי מאיתנו זרק פה ושם מילה כולם התעלמו ממנה והמשיכו בדרכם. כל פעם דיברו בקודים ומיקו נתן להבין בישיבה שהוא מסכים להרבה דברים שכנראה סוכמו בזמנו במתווה יוגב, אבל אף אחד מאיתנו למעשה עד היום לא מכיר לפרטים את אותו מתווה יוגב שמעולם לא הוצג באופן רשמי לחברי הוועד. והכי מרגיז שמבלי להתייעץ עמנו ולשאול את דעתנו ניתנו לפתע כל מיני הסכמות של מיקו בע"פ, בעיקר בנושא הגמישות הניהולית", אומר חי.

 

על פי המסתמן, יחידת ניהול המערכת הארצית תצא מידי חברת החשמל, מהלך שככל הנראה לא היה מתואם עם כלל הוועדים שם. "בישיבה על ניהול המערכת נראה שהכול נסגר מראש עד לפרטי פרטים, חוץ מפיקוח ההולכה ולא אפשרו לי לדבר ולהביע את עמדתי למרות שאני בקיא בנושא יותר מכל אחד אחר בחדר ורוב העובדים ביחידות ניהול המערכת ואגף תכנון ופיתוח הם מהנדסים".

 

חי תוקף בכירים בהנהלת חברת החשמל וטוען שהוא מוביל בשם הוועד מהלך במסגרתו יסוכם על "הוצאתם של 300 עובדים מחוץ לחברה (פי 2 מכל העובדים שיוצאים מכל תחנות הכוח אותם רוצים למכור)", עם תהיה שלו ממתי ההנהלה של החברה מתפקידה "לסכם עם המדינה בשם הוועד על הוצאת ניהול המערכת ואגף תפ"ט? לאן הגענו?", הוא שואל.

 

חי מחדד לעובדים כי מה שמפריע לו במיוחד היא לא רק הרפורמה העקומה לתפיסתו אלא גם העובדה ש"לאחר 12 שעות דיונים לא דיברו ולא אמרו מילה לא על כמות העוזבים ובטח לא על מה שאנו העובדים נקבל בתמורה לרפורמה, לשינויים הארגוניים הפנימיים ולסירוס הוועד, והדבר נובע בהסכמה בשתיקה של הראשים מכל צד", ומאשש את הפרסום ב"כלכליסט" בחושפו ש"אני שומע שמאחורי הקלעים כאשר אנחנו לא היינו בחדר, המדינה אמרה שהיא מוכנה לתת לנו בתמורה 1,250 שקל ברוטו תוספת לפנסיה מיום הוצאתנו לפרישה. בושה וכלימה !!!!"

 

 

מיקו צרפתי, יו"ר ועד עובדי חברת החשמל. יעקב חי: "לא התייחסו לעמדותנו" מיקו צרפתי, יו"ר ועד עובדי חברת החשמל. יעקב חי: "לא התייחסו לעמדותנו" צילום: עמית שאבי

 

העובדים ישלמו על הפרישה של עצמם?

 

המסקנה של חי היא שבתנאי תשלום כאלה העובדים משלמים תמורת כל השינויים שאנו מסכימים, "לרבות סירוס חברי הוועד ופעילות הוועד", ונותן דוגמה מספרית. לדבריו בכל מבצעי הפרישה שהיו עד היום (ללא רפורמה) "עובד בן 60 עם 30 שנות עבודה מקבל 120% פיצויי פיטורים - משמע חצי מיליון שקל ברוטו, שפרושו 400 חודשים של 1,250 שקל. אתם חושבים שהעובד יחיה עד גיל 95 כדי לקבל את מה שהוא מקבל כיום ללא רפורמה?", שואל חי, ומחדד שאם העובד הפורש היה בן 50 עם 25 שנות ותק הוא היה מקל 400 אלף שקל, כלומר 320 תשלומים של 1,250 שקל, כך שהוא צריך לחיות עד גיל 75 כדי להתחיל להרוויח מההסכם. לפי טבלת התמותה בישראל ממוצע החיים של גברים הוא 78. האם זו התמורה שאתם רוצים לקבל תמורת מכירת חיסול של החברה, העובדים ומעמד הוועד?"

 

השורה התחתונה מבחינתו היא ש"יש כאלה שיגידו שאני שוב אומר לא. אבל אני במו ידי אינני מוכן במודע לחפור את הקבר שלי ושל משפחתי ואף להיכנס בשקט לבור ולשכב בשקט כדי שההנהלה והמדינה יכסו אותו לקול תרועת חצוצרות. עדיף לשלוף את החרב מהנדן, להילחם כמה שאפשר במשך מספר השנים שנותרו לחברה הגוססת עם ההנהלה הנהנתנית ובעלת העניין האישי", הוא מסכם.

 

בשלב זה לא ברור עד כמה פרישת ועד המהנדסים תחבל בשיחות ומי יוכל למלא את מקומם. השיחות אמורות להתחדש ביום חמישי כאשר מנעד הספקות שיצא מהן משהו רק גדל השבוע וזאת לאור הסרוב של האוצר להענות לדרישות הוועד בנושא הפרישות והפנסיה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x