$
בארץ

בג"ץ: נתניהו ושטייניץ יידרשו לאשר את ניתוקי החשמל ביו"ש

בפסיקה בעתירת חברת החשמל המזרח־ירושלמית נגד מדיניות הניתוקים נקבע כי כל ניתוק ידרוש את אישור רה"מ ושר האנרגיה. בנוסף יידרשו אישורם של רשות החשמל, מפקד כוחות צה"ל בגדה המערבית, ראש המינהל האזרחי וקצין מטה החשמל ביו"ש

ליאור גוטמן 08:0522.10.17

בג"ץ מתח ביום חמישי האחרון ביקורת נוקבת על מדיניות ניתוקי החשמל של מדינת ישראל בשטחי יהודה ושומרון. השופטים מני מזוז, יצחק עמית וענת ברון המליצו כי הניתוקים יהיו טעונים אישור של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האנרגיה יובל שטייניץ. בפסיקתם הותירו השופטים על כנו את הצו הארעי שניתן ביולי 2016 בעתירת חברת החשמל המזרח־ירושלמית, ואסר על חברת החשמל לבצע ניתוקים כאלה אלא בנסיבות מיוחדות. שופטי בג"ץ גם דרשו כי ניתוק יתבצע רק 60 יום לאחר שהתקבלה חוות דעתם של ארבעה גורמים נוספים ‑ רשות החשמל, מפקד כוחות צה"ל בגדה המערבית, ראש המינהל האזרחי והקצין המופקד על מטה החשמל ביו"ש.

 

 

 

חברת החשמל המזרח ירושלמית רוכשת חשמל מחברת החשמל ומוכרת אותו לתושבי עוטף ירושלים, יריחו ורמאללה. לפני שנתיים עתרה החברה לבג"ץ באמצעות עורכי הדין ענת קליין ומיכאל גינסבורג ממשרד גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות׳ בבקשה למנוע מחברת החשמל לנתק את אספקת החשמל ללקוחות הפלסטינים, לעתים ללא התראה מוקדמת. למרות הצו שניתן, המשיכה חברת החשמל במדיניותה, ובחודשים האחרונים החלה לצמצם ואף לנתק כליל את אספקת החשמל לתושבי הרשות הפסלטינית בטענה שחובם של הלקוחות הפלסטינים לחברת החשמל הצטבר לסכום של 1.4 מיליארד שקל.

 

שטייניץ ונתניהו. "שיקולים הומניטריים הם באחריות הממשלה" שטייניץ ונתניהו. "שיקולים הומניטריים הם באחריות הממשלה" צילום: עומר מסינגר

 

 

בפסיקתם הכירו שופטי בג"ץ בזכותה של חברת החשמל לנתק את אספקת החשמל ללקוחות שאינם משלמים, אולם הבחינו בין אזרחי ישראל לבין תושבי הרשות הפלסטינית התלויים בישראל לקבלת חשמל. השופט מזוז הסביר כי אין להשאיר את ההחלטה על ניתוקי החשמל לחברת החשמל, ששיקוליה עסקיים ואינם מתחשבים בהיבטים הומניטריים ‑ "השיקולים הללו הם באחריות הממשלה ושל המפקד האזרחי". לדברי השופט מזוז, "אני לא חושב שהחלטה מסוג זה של ניתוק חשמל למאות אלפי אנשים יכולה להעשות בהחלטת גורם מסחרי". השופטת ברון הוסיפה כי "לא ייתכן שהמדינה תתפרק מסמכויותיה בעניין הזה".

 

חובות הרשות הפלסטינית מלווים את חברת החשמל זה כארבע שנים. בספטמבר 2016 החל שר האוצר כחלון לגבש הסכם חדש עם הרשות הפלסטינית, שכלל מחיקת חוב של כחצי מיליארד שקל לתושבי הרשות ופריסת תשלומים ל־48 חודשים. אולם הבעיה לא באה על פתרונה. בדבריו מחה השופט מזוז על כך שפתרון הסוגיה מושאר לבית המשפט: "הממשלה לא מתמודדת עם הבעייתיות של בניית ההסדר, מגלגלים את העניין אחת לכמה שנים, מקזזים כמה מאות מיליונים וצוברים שוב".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x