$
בארץ

הערב: הפגנת מורים מול קריית הממשלה

כמאה מורים הפגיעו במחאה על עיכובים במשכורת ותלושי שכר שגויים. המפגינים הפנו אצבע מאשימה לשר החינוך נפתלי בנט ולמנכ"ל משרדו שמואל אבואב על כך שאינם עושים די על מנת לפתור את הבעיות שצצות בתלושי השכר, וכן על המשכורות הנמוכות

ספי קרופסקי 21:5203.10.17
מעל למאה מורים הפגינו הערב (ג') מול קריית הממשלה בתל אביב במחאה על עיכובים במשכורות ותלושי שכר שגויים. גם השנה, למרות הבטחות חוזרות ונשנות מצד משרד החינוך שלא צפויות להתעורר בעיות, נרשם עיכוב של יום בכניסת משכורות ספטמבר. למרות שמדובר בסדרי גודל פחותים ביחס לשנה שעברה, גם השנה דיווחו מאות מורים להסתדרות המורים על תלושי שכר שגויים.

 

בהפגנה, שנערכה ללא מעורבות הארגונים הגדולים – הסתדרות המורים וארגון המורים, נכחו בעיקר מחנכים צעירים, ולא במקרה. רק באחרונה פורסמו נתונים חדשים של ה-OECD שהצביעו על כך ששכר המורים הצעירים בישראל נמוך ביחס למדינות הארגון: כ-20 אלף דולר לשנה בתחילת דרכם, וכ-30 אלף דולר לשנה לאחר 15 שנות ותק, כשהממוצע בין מדינות הארגון הוא 11 עד 15 אלף דולר יותר בשנה.

 

הפגנת המורים בקריית הממשלה, הערב הפגנת המורים בקריית הממשלה, הערב צילום: ספי קרופסקי

 

 

המפגינים הפנו אצבע מאשימה לשר החינוך נפתלי בנט ולמנכ"ל משרדו שמואל אבואב על כך שאינם עושים די על מנת לפתור את הבעיות שצצות בתלושי השכר, וכן על המשכורות הנמוכות. הם הניפו שלטים שעליהם נכתב, בין השאר: "עבדי הוראה", דורשים שכר הוגן עכשיו", "15 שנים במערכת – אין משכורת 1 זהה", "החינוך הוא העתיד – שכר הוגן זה – א', ב'" ועוד.

 

חלק מהמפגינים הביעו תסכול על הכמות המצומצמת שהגיעה להפגנה, אחרים הציעו לחסום את הכביש בדומה למה שנעשה במחאת הנכים, אך לבסוף בחרו להישאר "מנומסים", ועברו במעבר החצייה כשהמכוניות עצרו כדי לזכות לאהדה, שאכן הגיעה בדמות צפצופים. כמו כן נשמעה לא מעט ביקורת על ארגוני המורים הגדולים שלא הראו נוכחות ולטענתם אינם עושים די על מנת להתמודד עם בעיית המשכורות.

 

כבר במהלך סוף השבוע האחרון דיווחו מורים על כך שאין באפשרותם לראות את תלושי השכר שלהם במערכת הממוחשבת, וזאת בניגוד לחודשים הקודמים – כשהיה ניתן לבחון את תלוש השכר לפני שהוא הועבר פיזית לחשבונותיהם ב-1 לחודש. בהתחלה דחו במשרד החינוך את הטענות ומסרו בסוף השבוע כי "תלושי השכר של עובדי ההוראה באוויר, און ליין" וכי "המערכת עובדת כהלכה, ואין כל תקלות", אך מאוחר יותר הודו כי נוצר עיכוב בתשלום עצמו בשל החג שחל במהלך סוף השבוע.

 

התקלה הנוכחית, למרות שטופלה במהרה כפי שהבטיחו במשרד החינוך, מקוממת אף יותר לנוכח ההבטחות החוזרות ונשנות מצד גורמים במשרד שבעיית העיכובים וניכויי השכר שהפכו לשכיחים בשנים האחרונות – נפתרה. לצורך הנושא אף הוקמה בשנה שעברה ועדה מיוחדת בראשות מנכ"לית המשרד לשעבר, מיכל כהן, ובבדיקה שערכנו לפני פתיחת שנת הלימודים עלה כי לפחות לכאורה – רוב המסקנות – יושמו.

 

בספטמבר 2016 מחו מורים ברחבי הארץ על ניכויי שכר ופיגור בתשלומים, ואל המחאה העצמאית הזו חברו ארגוני המורים הוותיקים. המורים ביקשו לשים סוף לטעויות שנופלות בתלושי השכר שלהם דרך קבע, שנגררות עמוק אל תוך שנת הלימודים. רוב הלנות השכר אז נגרמו בעקבות רפורמה בהסדרי התחבורה שגרמה לכך ששכר המורים קוצץ רטרואקטיבית, אבל גם בעקבות טעויות חישוב של מערכות השכר המיושנות של מערכת החינוך.

 

תלוש השכר של מורים מורכב מטלאי טלאים של רכיבים שונים, ניכויים ותוספות שאותם מעדכנים מנהלי בתי הספר. בהינתן מסלול המכשולים הארוך והמייגע הזה, לא קשה להבין כיצד לא מעט טעויות מוצאות את דרכן אליו.

 

חודש ספטמבר ידוע כחודש המועד לפורענות מבחינת שגיאות וטעויות בתלושי המשכורת של מורים. בתחילת כל שנת לימודים מתעדכנים פרטיהם של המחנכים, כך שהסבירות לשגיאות בתקופה זו גדולה יותר. בכל שנה טוענים המורים כי מבטיחים להם הבטחות, מקימים ועדות ומכנסים פגישות דחופות, אבל שוב – ספטמבר מגיע ועמו התלוש החסר או השגוי. אלא שבתחילת שנת הלימודים הקודמת המחדלים הללו גררו התקוממות גדולה במיוחד, שכן המורים קיבלו את תלוש השכר המופחת בערב חגי תשרי, רגע לפני שיוצאים לקניות ולחופשות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x