$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

התייעלות נוסח קק"ל: במקום לפטר תקים עוד שתי חטיבות

לפי ההסכם הקיבוצי המתגבש בארגון, תבוטל ההחלטה לפטר 300 איש, הפנסיה של העובדים תזנק, והוועד יקבל ייצוג יוצא דופן בקבלה לעבודה

שחר אילן 07:0102.10.17

דירקטוריון קק"ל החליט לפני שנה לקצץ 300 עובדים במסגרת ארגונית. אבל ההסכם הקיבוצי המתגבש בקק"ל ויובא לאישור הדירקטוריון בנובמבר, לא רק שאינו כולל כל קיצוץ, אלא מוסכם בו על הקמת שתי חטיבות חדשות שבהן עשרות עובדים. על פי מקורות בארגון מאז תחילת הקדנציה נקלטו עשרות עובדים חדשים.

 

במסגרת הניסיונות לשקם את קק"ל פנתה ההנהלה הנוכחית ב־2016 לחברת מטריקס שהציעה רפורמה ארגונית והתייעלות. שתי ההמלצות העיקריות היו לפטר כ־300 מתוך 920 עובדים וכן פרוק אחד הגופים המרכזיים של הקרן, מנהל פיקוח הקרקע (מפ"ק) והטמעתו במחוזות הארגון. בדצמבר שעבר החליט הדירקטוריון על קבלת מסקנות מטריקס, כולל הפיטורים של שליש העובדים.

 

בחודשים האחרונים קיבלו שורת גופים בקק"ל החלטות להקפיא את הליכי הארגון מחדש בגלל המשא ומתן עם ועד העובדים. במקביל נקלטו עשרות רבות של עובדים בקרן. יו"ר קק"ל דני עטר הסביר בישיבת הדירקטוריון האחרונה ב־11.9 שבעקבות מינוי מנהל מפ"ק החדש ירון אוחיון הניהול השתפר ולדעתו אין לפרק את מפ"ק. אוחיון נחשב מקורב מאוד לעטר.

 

יו"ר קק"ל דני עטר. "צעדים אמיצים" יו"ר קק"ל דני עטר. "צעדים אמיצים" צילום: עמית שעל

 

 

בקק"ל עולות טענות שמאחורי ההסכם הקיבוצי החדש עומדת שאיפה של עטר למנות כמה שיותר מאנשיו לתפקידים בקרן. למרות שההסכם נמצא בשלבי גיבוש סופיים, עלותו התקציבית אינה ידועה והיא נמצאת בימים אלה בבדיקה אקטוארית. לדירקטוריון לא דווח על הסיכומים, המנוגדים להחלטתו. "הכול נעשה בהסתר", אמר גורם המעורה במגעים.

 

בין סעיפי ההסכם הנוספים, הגדלת הפנסיה של העובדים. גמלאי קק"ל יקבלו שכר מינימום של 6,000 שקל זאת בעוד חלק מהגמלאים מקבלים היום 3,500 שקל בלבד. יו"ר הוועד ישראל גולדשטיין מגדיר זאת כ"צדק חברתי והישג ללא אח ורע". אבל בכירים בקרן תוקפים בחריפות את העובדה שחישוב השכר של העובדים אינו כולל קופות גמל שחסכה הקרן עבורם, מה שיגדיל בהרבה את התוספת שיקבלו.

 

לפי סעיף נוסף העובדים יקבלו בין 30 ל־60 שעות נוספות גלובליות במקום שעות לפי דיווח. זהו פתרון מוזר לפרשיות שנחשפו בקק"ל של דיווחים כוזבים על שעות נוספות. גולדשטיין אומר "שאנשים יהיו חייבים לעבוד", ומי שלא יעבוד "לא אגן עליו". במקום להחתים כרטיס, עובדי השטח יתייצבו בתחילת כל יום עבודה אצל הממונה עליהם, הליך מסורבל שעלול לגרום לבזבוז שעות רב.

 

עוד עולה כי הוועד יקבל ייצוג של 50% בוועדות המכרזים לעובדי שתי החטיבות החדשות, מצב שלטענת בכירים בקרן ספק אם יש לו תקדים ביחסי עבודה. במקרה של חילוקי דעות יכריע פרופ' ירון זליכה שמשמש כבורר בין ההנהלה לוועד. בכך מוותרת ההנהלה למעשה על זכותה לקבוע את עובדי החטיבות. בכירים בקק"ל וגורמים המעורים במו"מ הגדירו את ההסכם "קטסטרופה" ו"מכירת חיסול".

 

מהנהלת קק"ל נמסר ש"הניסיונות לעצור את ההסכם מתוך מניעים פוליטיים, לא ירתיעו אותנו מלנקוט צעדים אמיצים המבטיחים את התנהלות הארגון לפי אמות מידה מחמירות ולהפוך אותו לדוגמה ומופת לניהול מוצלח, יעיל, תקין ואיכותי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x