$
בארץ

המתקפה של ניסנקורן על סלינגר מכוונת בכלל לכחלון

יו"ר ההסתדרות מאיים שוב להשבית את המשק אם לא יימצא פתרון הולם לביטוח הסיעודי הקבוצתי של 500 אלף מבוטחים שהמפקחת על הביטוח תבטל החל מינואר 2018. שר האוצר צריך להחליט אם למצוא תקציב או לאלץ את סלינגר להתפשר

רחלי בינדמן 08:0427.09.17

קרב המאסף של המפקחת על הביטוח דורית סלינגר בשנת הקדנציה האחרונה שלה יוצא לדרך: המפקחת עומדת מול מתקפה חזיתית מצדו של יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן שמאיים, שוב, להשבית את המשק בגלל סוגיית הביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים, זאת כפי שעשה בדיוק בשנה שעברה, והצליח ובגדול.

 

כיום יש 500 אלף מבוטחים בביטוחים סיעודיים קבוצתיים שצפויים להתבטל בהוראת סלינגר החל מ־1 בינואר 2018 ולהותיר אותם לכאורה ללא ביטוח.

 

 

 

אתמול מסר ניסנקורן ל"כלכליסט": "ככל שלא יהיה פתרון לסוגיה, ועד כה לא הוצג פתרון ראוי, ההסתדרות תמשיך במאבקה ואף יוכרז סכסוך עבודה במשק אם לא יימצא פתרון. אי אפשר להמשיך ולדחוק את החלשים בחברה הישראלית כאילו הם שקופים".

 

 צילום: אוראל כהן, אלעד גרשגורן

 

חשש: מבוטחים ללא כיסוי

 

מהו בעצם סלע המחלוקת? ביטוח סיעודי קבוצתי הוא ביטוח שלרוב נרכש על ידי ועדי עובדים שמצליחים להפחית את עלויות הביטוח לעובדים באמצעות יתרון לגודל ומנגנון סבסוד הדדי שבו העובדים הצעירים מסבסדים את המבוגרים. הביטוח מקנה למבוטח קצבה חודשית שיכולה להגיע ל־7,000 עד 8,000 שקל בחודש כל עוד הוא במצב סיעודי וזאת מעבר לתשלומי ביטוח לאומי.

 

מדובר בביטוח שכאשר הוא נרכש באופן פרטי הוא יקר מאוד. עבור מבוטחים מבוגרים הוא יכול להגיע למאות רבות של שקלים בחודש, ואילו דרך הביטוח הקבוצתי נרכש בעלות של עשרות בודדות של שקלים. הביטוחים הקבוצתיים במתכונת הקיימת הם לתקופות קצובות של חמש שנים בערך שבסופן חברת הביטוח יכולה להתנער מהביטוח או לחלופין להקפיץ את הפרמיה החודשית במאות אחוזים. סלינגר טוענת זה תקופה כי מדובר בביטוחים שהם לא יותר מבלון נפוח, שהרי המבוטחים אחרי שנים ארוכות ששילמו פרמיות חודשיות עלולים למצוא את עצמם ביום אחד ללא ביטוח וללא זכויות שצברו ולרכוש ביטוח פרטי בעלויות עצומות אם הם מבוגרים.

 

המפקחת על הביטוח תכננה לבטל את הביטוח הסיעודי הקבוצתי כבר בתחילת 2017, אך בעקבות לחץ עצום שהופעל עליה על ידי ועדי העובדים שגייסו את ניסנקורן שאיים להשבית את המשק והפחיד גם את שר האוצר משה כחלון — נאלצה לבסוף להתקפל ולהאריך בשנה את המתכונת הקיימת. סלינגר הבהירה אז שמדובר בהארכה סופית ואחרונה שבמהלכה יגובש פתרון חלופי. גם יוסף שפירא, מבקר המדינה, נחלץ לעזרתה של המפקחת וקרא השבוע שלא לחדש את הביטוחים הללו במתכונתם הקיימת.

 

סלינגר פעלה בשנה האחרונה לגבש פתרון כזה ולפיו חברת הביטוח תתחייב להעניק את הביטוח לאורך כל חיי המבוטח, אם כי תוכל לבצע עדכוני פרמיה מעת לעת אך כאלו שיהיו מפוקחים על ידי הפיקוח, כך שחברת הביטוח לא תוכל להעלות את העלות ללא גבול. המנגנון אף כולל אפשרות להעביר כספים מתוך החיסכון הפנסיוני לטובת מימון פרמיית הביטוח. עם זאת, בשל ההתחייבות ארוכת הטווח שחברות הביטוח נדרשות לקחת על עצמן ולמרות תחנות שבהן ניתן לייקר את הפרמיה, העלות הצפויה של הביטוח במתכונת החדשה צפויה לעמוד על 150–200 שקל בחודש, הגבוהה פי עשרה מהעלות הקיימת. בנוסף, לפי סלינגר ניתן גם לרכוש ביטוח סיעודי מוזל דרך קופות החולים, אלא שהביטוח הזה כולל כיסוי נמוך דרמטית מהביטוחים הקבוצתיים הפרטיים ועומד על כ־4,000– 5,000 שקל בחודש. הסיבה שסלינגר שוברת את הראש סביב פתרונות כאלה היא שאין פתרונות קסם שמצד אחד משדרגים את הביטוח אך מנגד לא מייקרים אותו, וכל עוד המדינה מסרבת לממן פתרון אין לה חלופה אחרת מלבד פתרון כלאיים שכזה.

 

מנקודת המבט של ועדי העובדים, כל עוד חברות הביטוח מסכימות לחדש להם את הביטוחים, הם רוצים להמשיך לאפשר לעובדים שלהם הטבה זולה ואטרקטיבית ולא רואים שום סיבה להקפיץ את עלות הביטוח לעובדים.

 

הצעה: האוצר יממן חלקית

 

מה שהצית מחדש את הדיון סביב הסוגיה, מעבר לעובדה שעוד שלושה חודשים הביטוחים הקבוצתיים כולם צריכים להתבטל, היה ועד עובדי התעשייה האווירית שבראשו עומד יוסי אקרמן, לשעבר יו"ר החברה. הסכם הביטוח הסיעודי של עובדי התעשייה האווירית עם חברת הראל פג השבוע, וסלינגר סירבה לאשר ל־40 אלף העובדים לחדש אותו. לטענת הוועד, אף חברת ביטוח לא הסכימה לתת להם הצעה במתכונת הביטוח ארוכת הטווח שהגתה סלינגר, והוועד הגיש בג"ץ כנגד הפיקוח בדרישה להאריך את הביטוח הקיים עד הגעה להסכמות לביטוח במתכונת החדשה.

 

בשיחה עם "כלכליסט" סיפר אקרמן כי "הגשנו בג"ץ בגלל שהפיקוח סירב להאריך לנו את הביטוח ולתת לנו זמן להיערך למתווה החדש. ההצעה שקיבלנו מהראל היא במתווה של ביטוח פרטי עם הנחה, ועבור מבוטחים בני 50 ומעלה העלות שם קופצת ל־500 שקל. אף חברת ביטוח לא נותנת לנו הצעה לפי המתווה של סלינגר והמתווה החדש גם לא מבטיח למבוטחים ביטוח לכל החיים, כי חברת הביטוח יכולה לייקר אותו אחרי שמונה שנים פי שלושה. המצב שנוצר כעת הוא שמאות אלפי מבוטחים בביטוחים הקבוצתיים עלולים להישאר בלי ביטוח או לרכוש ביטוחי פרט בעלות גבוהה מאוד".

 

בסביבת הפיקוח טוענים שאין פתרונות קסם וכי הביטוח הקיים היה פיקטיבי, וליצוק בו תוכן ולהבטיח את קיומו לכל החיים עולה כסף, כשעדיין מדובר בעלות נמוכה ביחס לתעריף הביטוח הפרטי. במקביל, בהסתדרות מכוונים לכיוון משרד האוצר שימצא פתרון משלים דרך מתן סובסידיה למימון שכבת ביטוח סיעודי בסיסי, דרך הגדלת מס הבריאות, דבר שבשלב זה שר האוצר מתנגד לו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x