$
בארץ

עכשיו זה רשמי: המדינה מוותרת על הרפורמה בחברת החשמל לעוד שנה

משרדי האוצר והאנרגיה הפיצו תזכיר חוק להארכת רישיון הייצור של חברת החשמל עד אוגוסט 2018, אף שבחוק ההסדרים נקבע שהרישיון יפוג בנובמבר. המשמעות היא שעד אז לא תיושם רפורמה במשק החשמל

ליאור גוטמן 08:1910.09.17

משרדי האנרגיה והאוצר הפיצו למשרדי הממשלה תזכיר חוק שמבקש להאריך את רישיון הייצור של חברת החשמל עד 15 באוגוסט 2018. הרישיון הנוכחי, שחודש בחוק ההסדרים הדו־שנתי האחרון, עתיד לפוג בעוד כחודשיים, ב־15 בנובמבר. בעת חידוש הרישיון האחרון סברו המחוקקים כי עד סוף תקופת הרישיון תגובש הרפורמה המבנית בחברת החשמל, והמדינה לא תצטרך עוד לחדש את רישיון הייצור של החברה. אלא שהרפורמה נתקעה השנה כמה פעמים, וכך גם השיחות בין הצדדים.

 

 

 

בכיר באחד המשרדים אמר ל"כלכליסט" שאם לא יושגו הסכמות לא תהיה רפורמה, מכיוון שהאפשרות השנייה, לעשות רפורמה לא טובה, אינה באה בחשבון. לפי הרפורמה המוצעת, עד 2028 תפסיק החברה לייצר חשמל, תחנות הכוח יימכרו, והיא תיוותר עם פעילות של הולכה, חלוקה וניהול המערכת. מדובר במהלך שיוציא לגמלאות 3,000-4,500 עובדים.

 

בחודש שעבר חשף "כלכליסט" שהאוצר ומשרד האנרגיה התייאשו מהניסיונות לקדם בחברה שינוי מבני בהסכמה. בחמישי האחרון הודיעו מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד ומנכ"ל משרד האנרגיה שאול מרידור שהם דוחים את כל תביעות ועד חברת החשמל לקבל לידיו תוכניות עתידיות למשק האנרגיה, שכן לתוכניות הללו אין נגיעה לרפורמה.

 

 

שר האנרגיה יובל שטייניץ. השיחות נתקעו שר האנרגיה יובל שטייניץ. השיחות נתקעו צילום: אוראל כהן

 

 

שנת 2017 תירשם כשנה אבודה במשק החשמל, עם תוכניות גרנדיוזיות ואפס ביצוע בשטח. לזכות משרדי הממשלה ייאמר שהבחירות להסתדרות ולרשות ועדי חברת החשמל לא הקלו את המצב, כמו גם שלל החקירות של מקורבי שר האנרגיה יובל שטייניץ, שאולי לא נוגעות בשר אבל מוציאות מהמשרד את החשק לקדם כל מהלך.

 

בתוך כך הממשלה עתידה לאשר הבוקר תקנות לשעת חירום במשק הגז לתקופה של כחודש וחצי, מ־19 בספטמבר עד סוף אוקטובר, שבמהלכה מאגר הגז תמר אמור לבצע עבודות תחזוקה שוטפות. עבודות אלו יורידו את אספקת הגז היומית למשק ביותר מ־50%. מאחר שמאגר תמר הוא ספק הגז הטבעי היחיד למשק, ייאלצו כלל הצרכנים לחלוק במה שיש בצנרת עד לסיום עבודות התחזוקה. החלוקה תתבצע על פי התקנות לשעת חירום.

 

לפיכך כל לקוח יתבקש בתקופה זו להודיע מראש כמה גז הוא יצטרך, ומאגר תמר יקצה את התפוקה שיש לו בין כולם. מאחר ש־90% מהביקוש לגז טבעי מיועד לייצור חשמל, חברת החשמל תיאלץ למצות את כל הקיבולת האפשרית של אוניית הגז הנוזלי שלה, ששוכנת 10 ק"מ מול חופי חדרה. מאחר שמדובר בגז יקר יותר מהגז הטבעי, היא תקבל החזר מהמדינה בעדכון תעריף החשמל הקרוב בתחילת 2018. שאר תחנות הכוח יעבדו עם גז טבעי או סולר.

 

על פי הצעת החוק, פוטאש הירדנית, שמקבלת גז ממאגר תמר, תיכנס להסדר הצרכנים ותיאלץ למשך 40 יום לחלוק את מעט הגז שיש במשק עם המפעלים ותחנות הכוח. עוד קובעת הממשלה שתקנות אלו יופעלו גם בעתיד בכל פעם שיתעורר הצורך. חברת החשמל הירדנית, שאמורה בעוד שנתיים לקבל כמויות גז גדולות ממאגר לווייתן, תיכנס להסדר צרכנים דומה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x