$
בארץ

מכה למשק הגז: ישראמקו ומודיעין מחזירות למדינה את רישיונות "דניאל"

ברישיונות הימיים, הממוקמים מערבית לאשקלון, קיים פוטנציאל להפקת גז בהיקף השווה לזה של מאגר תמר - אך ב-10 מבנים שונים המחייבים קידוחים נפרדים

ליאור גוטמן 10:1120.08.17

ישראמקו דיווחה הבוקר (א') שהיא מחזירה את רישיונות חיפושי הגז "דניאל" לידי המדינה. מדובר במכה קשה למשק הגז הישראלי, כמו גם למשרד הממשלתי שאחראי עליו. רישיונות דניאל (דניאל מזרח ודניאל מערב) מוחזקים בידי ישראמקו (75%) ומודיעין (15%), שהיא גם מחזירה את הרישיונות, עם מפעיל שאינו פעיל יותר בשוק המקומי (ATP - עם 10%) והם ממוקמים כמה עשרות ק"מ מערבית לחופי אשקלון.

 

בינואר 2016 נרשמה היסטוריה במשק המקומי כאשר ניתוח גיאולוגי של הרישיונות מצא היקף פוטנציאלי להפקת גז בהיקף דומה עד שווה לזה שהתגלה במאגר תמר, אם כי לא ב"כיס הומוגני" בודד אלא ב-10 מבני גז שונים שפיתוחם היה מחייב מספר קידוחים מקבילים.

 

מאגר תמר מאגר תמר צילום: יח"צ

 

 

אחד ממבני הגז נחשב לגדול מהשאר עם כמות של כ-93 מיליארד מ"ק, כשליש ממאגר תמר, וגדול ב-70% ממאגרי כריש ותנין שסגרו לאחרונה שורת חוזים מול החברה לישראל.

 

והנה, קרוב לשנה וחצי אחרי הגילוי המרעיש, ישראמקו ומודיעין מחליטות להחזיר את הנכסים לידי המדינה ואפילו לא לנסות לפתח חלק מהם. הסיבות, כפי שציינה מודיעין בדיווח לבורסה, הן חוסר היכולת למצוא משקיעים כמו גם חוסר היתכנות כלכלית למכירת הגז בשוק המקומי. נימוק נוסף הוא הסיכון הגיאולוגי הכרוך בפיתוח, וחוסר רצון ממשרד האנרגיה להאריך את תוקף הרישיון מעבר לאפריל 2018. מודיעין מציינת שהיא היתה רוצה להישאר שם אולם היא בעלת מניות קטנה ואין לה יכולת החלטה עצמאית.

 

כך או כך, עבור סקטור הגז מדובר בבשורות מאוד רעות - ויתור על פוטנציאל להפקת גז ממאגר גדול מסמן שהשוק המקומי רווי בחוזים ואין למעשה מה לעשות עם הגז שיימצא. הסיכון בהשקעת מאות מיליונים בקידוחים עולה כאשר לא ברור מה עושים עם הסחורה, והשוק הישראלי הופך פחות ופחות אטרקטיבי.

 

אם לא די בכך, הנטישה של רישיונות דניאל מגיעה כחודשיים וחצי לפני שמסתיים המכרז למסירת שטחי הפקת גז חדשים, בו נרשמה היענות מועטה עד כה. כל אלה עלולים להשאיר את מדינת ישראל עם מונופול הגז הידוע (תמר), עם מתחרה חלקי בדמות מאגר לוויתן שיגיע בסוף 2019.

 

ממשרד האנרגיה נמסר בתגובה: "המשרד הודיע לחברות כי מכיוון שלא עמדו בתוכנית העבודה המחייבת ביצוע קידוח במהלך 7 שנות החזקת הרישיון, לא יוארך הרישיון שלהן מעבר ל-7 השנים הקבועות בחוק; על כן הודיעו על השבת הרישיונות למדינה".

 

מאיגוד תעשיות חיפושי הנפט והגז נמסר בתגובה: ״משרד האנרגיה חייב לבצע את ההתאמות הרגולטוריות הנדרשות שיובילו לפעילות מחודשת בתחום האקספלורציה בישראל, תוך יצירת תמריצים שיעודדו פעילות של חברות אנרגיה ישראליות ומפעילים זרים. אין ספק שלישראל יש פוטנציאל לתגליות גז ונפט משמעותיות במים הכלכליים שלה, אך התנאים הרגולטוריים הנוכחיים פוגעים ביכולת להגביר את התחרות במשק הגז״.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x