$
בארץ

מבצע הנחות הקפיץ גביית מס דיבידנד: מיליארד שקל יותר משנה שעברה

לכלכליסט נודע כי על פי נתוני רשות המסים נגבו השנה 4 מיליארד שקל, גם בזכות מבצע למס מופחת על דיבידנדים. ועדה החלה לדון בגביית מס דיבידנד מחברות גם אם לא חילקו דיבידנד

עמרי מילמן 08:2302.08.17

מבצע של רשות המסים שיצא לדרך בחודש ינואר, במסגרת חוק ההסדרים, הוא אחת הסיבות לגבייה של 4 מיליארד שקל מס דיבידנד מתחילת השנה. מדובר בסכום גבוה במיליארד שקל מזה שנגבה בתקופה המקבילה בשנה שעברה.

 

התקנה שאושרה בחוק ההסדרים קובעת כי בעלי מניות מהותיים, שמחזיקים מעל 10% ממניות החברה, יוכלו לשלם מס דיבידנד בגובה של 25% במקום 30% (או 33% במקרה שישנו מס יסף על הכנסות של מעבר ל־640 אלף שקל בשנה). המבצע, שנועד לעודד חברות לשחרר "רווחים כלואים", בתוקף רק עד סוף חודש ספטמבר. המהלך נועד לתמרץ את בעלי המניות שמשאירים את הרווחים בחברות וצוברים עליהם תשואה בשוק ההון, להשקיע את הכסף בחברה או למשוך אותו כדיבידנד ולשלם עליו מס. במקרים מסוימים, אף שהכספים נותרו בחברה, נעשה בהם שימוש לצרכים אישיים, כמו למשל רכישת דירת מגורים על שם החברה.

 

 

 

 

באותו חוק הסדרים אושר לרשות המסים לעשות שימוש בכלי חדש, שעדיין לא הופעל, המאפשר לה לדרוש מחברות תשלום מס דיבידנד גם במקרה שלא חולק דיבידנד במשך שנים רבות, כלומר שבעלי המניות לא משכו את הרווחים שנצברו בחברה.

 

משה אשר מנהל רשות המסים משה אשר מנהל רשות המסים צילום: עומר מסינגר

 

 

 

לפי החוק שאושר בדצמבר יוכל מנהל רשות המסים להורות על חלוקה של עד 50% מרווחים שנצברו בחברה ושמקורם אינו ברווחים שנצברו בחמש השנים שקדמו לחלוקה. עוד נקבע כי לא ניתן יהיה להורות על חלוקה של רווחים אם הסכום המצטבר שלהם נמוך מ־5 מיליון שקל, וכן שיתרת הרווחים שתיוותר בחברה לא תהיה נמוכה מ-3 מיליון שקל.

 

בסמכות הוועדה הציבורית להמליץ למנהל רשות המסים לדרוש מחברות לשלם מס דיבידנד רק במקרים שבהם בעלי החברות לא משכו דיבידנד.

 

אותה ועדה ציבורית שיכולה להמליץ למנהל רשות המסים לפעול כך נמצאת כבר שנים על המדף, אלא שעד כה לא אוישה ולא פעלה. בעקבות תיקונים שנעשו בחוק ההסדרים האחרון קמה הוועדה לחיים, וכעת שלושה מתוך חמשת חבריה הם נציגי ציבור - רואה חשבון שלומי שוב, פרופ' יצחק הדרי ופרופ' מומי דהן. שני חברי הוועדה הנותרים הם נציגים של רשות המסים.

 

מנהל רשות המסים יכול שלא לקבל את המלצת הוועדה, אך הוא אינו יכול להחליט לגבות מחברה מס ללא המלצת הוועדה. בתקופה הקרובה צפויה הוועדה להתכנס אחת לכמה שבועות, ולהתחיל לבחון מאילו חברות לדרוש את תשלום מס הדיבידנד.

 

על פי נתוני רשות המסים, מתוך גביית מס דיבידנד של 4 מיליארד שקל - 3 מיליארד שקל מקורם ממס דיבידנד מוטב. כלומר משיעור מס של 25%, שהתקבל בעקבות המבצע. ברשות המסים מצפים כי בשבועות הקרובים חברות יזדרזו לנצל את שיעורי המס הנמוכים בטרם יסתיים המבצע. במהלך דיוני ועדת הכספים העריכו נציגי רשות המסים כי המבצע יביא לגבייה של כמיליארד שקל, אולם רק בסוף אוקטובר אחרי שייקלטו כל התשלומים עבור חודש ספטמבר, תתבהר הגבייה.

 

הקמת הוועדה לדרישת תשלום של מס דיבידנד, הובילה את התאחדות התעשיינים לעתור נגד הקמת הוועדה ודרישת הרשות לגביית מס על רווחים צבורים משנים קודמות. על פי התאחדות התעשיינים היה מדובר בחקיקה רטרואקטיבית. אולם במהלך הדיונים, נציגי הלשכות המקצועיות - רואי החשבון, עורכי הדין ויועצי המס - הגיעו להסכמות עם רשות המסים, שהביאו למבצע למס מופחת שצפוי להסתיים בקרוב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x