$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מחלוקת באוצר: כמה עובדים נדרשים כדי לקבל הטבות מס

למרות הנחיית שר האוצר שלא להגביל הטבות מס שניתנות לחברות מייצאות לפי מספר עובדים, רשות המסים ממשיכה שלא לאפשר לחברות המעסיקות פחות מ־10 עובדים לקבל אותן. עתירה שהוגשה בנושא מבקשת לחייב את הרשות לציית להוראות השר

עמרי מילמן 06:5327.07.17

מחלוקת בין שר האוצר משה כחלון ובין רשות המסים סביב השאלה מה מספר העובדים המינמלי שחברה צריכה להעסיק, על מנת לקבל הטבות מס במסגרת חוק עידוד השקעות. למרות שהחוק לא קובע מה מספר העובדים המינימלי המזכה בהטבות מס, רשות המסים מעניקה כיום הטבות מס רק למי שמעסיק מעל ל־10 עובדים. מנגד כחלון הנחה את אנשי משרדו שלא להוסיף הכבדות רגולטוריות מעבר לקיים ואף הוסיף "כי לא תהיה הגבלה של מספר עובדים מינימלי בחברה כתנאי להטבה".

 

 

 

החוק עצמו קובע כי התנאי לקבלת הטבות המס הוא פעילות ייצור - לא תיווך או מתן שירותים - שלפחות 25% ממנה מיועדת ליצוא. זאת כדי להבטיח כי ההטבות יגיעו רק לחברות היעילות ביותר היכולות להתחרות בזירה הבינלאומית. לפי החוק, חברות הזכאיות להטבה ישלמו מס חברות בגובה של 16% במרכז ו־7.5% בפריפריה, במקום 24%.

 

 

 

לשון החוק מדברת על הטבה ל"מפעלים", אולם המציאות היום מורכבת יותר וברשות המסים כבר מזמן הבינו שייצור הוא לא רק במפעלים המסורתיים 'של פעם' אלא גם בחברות טכנולוגיות שמייצרות פטנטים. אולם ההכרה באותן חברות טכנולוגיות, שלמעשה היום מקבלות הטבות מס גדולות יותר מהחברות היצרניות - שיעורי מס חברות של 12% ו־6% לחברות ענק - יוצר קושי חדש לרשות המסים. מבחינתה האופי המודרני של עולם הייצור מקשה על שאלת הטבות המס, שבמקור נועדו לעודד השקעות והעסקת עובדים, שכן אדם אחד שכותב תוכנה יכול ליצא אותה ובשל כך לדרוש הטבות מס.

 

 

 

במהלך הדיונים בממשלה סביב הגדלת הטבות המס ציין מנכ"ל משרד הכלכלה שפרש מתפקידו לפני כחודשיים עמית לנג כי בחוק ישנה פגיעה בעסקים קטנים עקב מניעת הטבות על בסיס מספר קטן של עובדים. בעקבות אותה טענה, שר האוצר הנחה לא להגביל את הטבות המס לפי מספר עובדים, אולם ברשות המסים לא פעלו לי ההנחיה. בהמשך הדיונים רשות המסים אף ביקשה מפורשות לקבע בחוק את מספר המינימום של העובדים אולם נציגי האוצר סירבו לכך.

 

עו"ד גיא חן עו"ד גיא חן צילום: אלון וגנפלד
בימים אלו מספר חברות עתרו לבית המשפט נגד רשות המסים בטענה כי עמדתה היא פרשנות שאינה מגובה בחוק וסותרת את עמדתו של שר האוצר. עו"ד גיא חן, מומחה להטבות מס, אמר ל"כלכליסט" כי "נוסחו של החוק לעידוד השקעות הון קובע, כי התנאים העיקריים להנות מהטבות מס הן פעילות ייצור ויצוא לחו"ל. דרישת רשויות המס להעסקת 10 עובדים, מנוגדת לאמור בחוק, לתכליתו ואף לעמדת הממשלה. במציאות הכלכלית בה אנו מצויים, העסקים הקטנים והבינוניים הם 'הקטר של המשק' ולכן, אין מקום להפלותם לרעה".

 

מרשות המסים נמסר כי "חוק עידוד השקעות הון מעניק הטבות מס ל'מפעל תעשייתי'. לעמדתנו המקצועית, העסקת עובד או שניים אינה תואמת את המונח 'מפעל'. עמדה זו אף קיבלה חיזוק בפסק דין אדהן כרמלי של בית המשפט המחוזי בירושלים.

 

בעת בחינת בקשות לא נדרשת בהכרח העסקה של 10 עובדים ומתאפשר, במקרים מסוימים, לקבל אישור גם בהעסקה של מספר נמוך יותר של עובדים, כאשר מוצג מקדם צמיחה שיאפשר הגדלת מספר העובדים המועסקים לאורך זמן".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x