$
בארץ

מעדכנים את פקודת הפטנטים: ועדת הכלכלה אישרה לקריאה שנייה ושלישית את חוק העיצובים

על פי הצעת החוק זכויות יוצרים של עיצובי אופנה ותעשייה יוארכו מ-15 ל-25 שנה, עיצובים לא רשומים ייהנו מהגנה 3 שנים והבעלות על עיצוב תאוזן באופן הוגן בין היוצר למעסיק

שחר אילן 13:2312.07.17

ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה לקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק העיצובים, שנועדה להחליף בענייני עיצוב את פקודת הפטנטים המנדטורית בת קרוב למאה שנה. ההצעה מסדירה את זכויות היוצרים בתחומים כמו עיצוב גרפי, עיצוב אופנה ותעשיה. היא מאריכה את תקופת ההגנה על מדגמים (עיצובים רשומים) מ-15 שנים ל-25 שנים. כן היא מעניקה הגנה של 3 שנים לעיצוב לא רשום. אישור הצעת החוק יאפשר למדינת ישראל להצטרף לאמנת האג שתעניק ליוצרים הגנה בכל 62 המדינות החברות באמנה.

 

עד היום נהנו עיצובים מהגנה לפי פקודת הפטנטים משנת 1924. זו העניקה הגנה רק לעיצובים שנרשמו כמדגמים. ההצעה מחליפה את המונח מדגם במונח עיצוב. היא מעניקה לראשונה הגנה על עיצובים לא רשומים למשך 3 שנים, עניין משמעותי ביותר בתחום עיצוב האופנה, הטקסטיל וכלי הבית. היא מאריכה את תקופת ההגנה של עיצובים רשומים ל-25 שנה לעומת הגנה של 15 שנה היום. כן מאפשרת ההצעה רישום עיצובים מהיר יחסית. על פי נתוני רשם הפטנטים, ההליך המסורבל הנוכחי גורם לכך שב-2014 הוגשו רק 1,400 בקשות לרישום מדגם לעומת 6,300 בקשות לרישום פטנטים.

 

במהלך הדיונים על אישור החוק דרשו נציגי מפעל האלומיניום קליל לקבל הגנה על עיצובים שכבר נוצרו משנת 2002, כלומר מדגמים שתוקפים עומד לפוג, ולא רק על עיצובים שייוצרו מכניסת החוק לתוקף ואילך. נציגי משרד המשפטים התנגדו. הוחלט להעניק למדגמים כאלה הגנה נוספת של 3 שנים.

 

 

מפעל גליל. דרשו לקבל הגנה על עיצובים שנוצרו ב-2002 מפעל גליל. דרשו לקבל הגנה על עיצובים שנוצרו ב-2002 צילום: אביהו שפירא

 

 

 

למי שייך העיצוב - למעצב או למעסיקו?

 

כמו כן דנה הוועדה בשאלת הבעלות על עיצוב שהכין עובד עבור מעסיקו. לפי ההצעה המקורית של משרד המשפטים, עיצוב שהכין עובד עבור המעסיק שייך למעסיק אלא אם הוסכם אחרת. ההסתדרות דרשה הסדר מאוזן יותר. יו"ר הועדה איתן כבל (המחנה הציוני) אמר ש"מי שלא מבין שהוא מתעשר גם בזכות עובדיו אז יש לו בעיה. אנחנו לא במאה ה-18 או ה-19". לפי הפשרה שאושרה על ידי ההסתדרות והמעסיקים, הבעלות על עיצוב תהיה של המעסיק אם העובד עשה שימוש משמעותי במשאביו. למרות התנגדות נציגי המדינה קבע היו"ר כבל כי החוק יחול גם על עובדי מדינה.

 

 

 

 

משרד המשפטים ביקש לאשר נוסח לפיו הבעלים של עיצוב מוזמן בשוק החופשי הוא המעצב ולא היוצר. עורכי הדין יונתן דרורי ויותם וירז'ינסקי אורלנד, המומחים בזכויות יוצרים, טענו כי היום הנוהג הוא הפוך והבעלות היא של המזמין, שמשלם עבור הזכויות. הועדה החליטה שימשך המצב בו הבעלות היא של הרוכש.כבל הסביר שכאשר מישהו רוכש יצירה הוא רוכש גם את הנכס וגם את הקניין הרוחני, ועבור זה הוא משלם.

 

עוד אישרה הוועדה בישיבות הקודמות את הסעיפים המסדירים את ההגנה על עיצובי גופנים, לפיה גופנים יהיו מוגנים לתקופה של 70 שנה ממועד פרסומם. זאת לאחר שמעצבי הגופנים הזהירו מפגיעה בזכויותיהם אם ההגנה שתינתן להם תהיה במסגרת תקופת ההגנה על מדגם, כלומר 25 שנה בלבד.

 

 

 

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x