$
בארץ

הירדנים והפלסטינים פועלים לטרפד מכירת הקרקעות בירושלים

בירדן וברשות הפלסטינית זועמים על הפטריארך, שאישר עסקה למכירת קרקעות בבירה למשקיעים יהודים. השבוע כבר החלו מאמינים להחרים אותו ולהפגין נגדו. אם הקהילות בירדן וברשות יכריזו שאינן מכירות בו, הוא יודח והעסקה עלולה להתבטל

דורון פסקין 07:0311.07.17

עסקת מכירת הקרקעות בירושלים על ידי הכנסייה היוונית־אורתודוקסית עוררה זעם בירדן ובשטחי הרשות הפלסטינית, וכן בקרב הנהגת העדה הנוצרית במגזר הערבי בישראל. בתחילת השבוע נערכו במקביל שתי עצרות מחאה נגד מה שהוגדר "מכירת הקרקעות לכיבוש הציוני", אחת מול כנסיית הקבר בירושלים ואחת מול כנסיית המולד בבית לחם. עצרות אלה, שגינו גם את הפטריארך תיאופילוס השלישי, אורגנו על ידי מוסדות אורתודוקסיים פלסטיניים.

 

העצרות הן חלק ממאמץ פלסטיני שמובילה תנועת הפתח של יו"ר הרשות מחמוד עבאס (אבו מאזן), שמטרתו להדגיש כי מכירת הקרקעות היא בעיה פלסטינית לאומית ולא בעיה של העדה נוצרית בלבד. זו גם הסיבה לכך שמזכ"ל פתח בבית לחם מוחמד אלמסרי קרא במהלך העצרת מול כנסיית המולד להצטרפות כל הפלגים הפלסטיניים למחאה. בין השאר דורשים הפלסטינים להפקיע את השליטה של יוון על הכנסייה האורתודוקסית ועל אדמות ההקדש שברשותה, ולהעבירה לידיהם.

 

 

 

שחיתות, הלבנת הון וזה שאסור לומר את שמו

 

מטרתו הסופית של המאבק שמובילים הפלסטינים היא הדחת הפטריארך, וגם קריאות על העמדתו לדין על שחיתות והלבנת הון נשמעות תדיר מאז פורסמה הידיעה על מכירת הקרקעות. גופים אורתודוקסיים פלסטיניים שהקימו ועדה מצומצמת להמשך הטיפול בסוגיה, דאגו להדליף לתקשורת הערבית כי כל ראשי הכנסיות בשטחי ישראל והרשות הפלסטינית יידרשו שלא להזכיר את שמו של תיאופילוס וכן לא להסכים לקבל את פניו או את פני אנשיו בכל אירוע שייערך לאורך השנה, כולל ההכרזה עליו כ"אישיות בלתי רצויה". אותם גורמים שוללים את טענתו של הפטריארך על מצוקה כספית ועל חוסר סיוע מצדן של מדינות ערב. בעקבות הקריאה החלו כבר כמה גופים לאמץ את מדיניות החרם כלפי הפטריארך, ובהם המועצה האורתודוקסית בעכו. גורמים הקשורים לכנסייה טוענים כי העסקה האחרונה שדווחה היא רק קצה הקרחון, וכי תיאופילוס היה מעורב עד כה במספר עסקאות למכירת קרקעות לגורמים ישראלים.

 

הגופים האורתודוקסיים מפעילים לחץ כבד על ממשלת ירדן ועל הרשות הפלסטינית להכריז על הפסקת ההכרה בפטריארך. הכרזה כזאת תוביל בהכרח להדחתו של תיאופילוס השלישי, שכן כהונתו טעונה הסכמה משותפת ישראלית־ירדנית־פלסטינית לגבי זהותו. המועצה האורתודוקסית הירדנית־פלסטינית, שערכה שיחת וידיאו משותפת כדי לדון במשבר, קראה לפני ימים אחדים לממשלות ירדן והרשות הפלסטינית להכריז רשמית על הפסקת ההכרה בתיאופילוס. למרות ההצהרות הלוחמניות שמגיעות מהשטח ולמרות עצומה שעליה חתמו 112 חברי פרלמנט ירדנים שנשלחה לראש הממשלה, השלטונות בעמאן וברמאללה נמנעו עד כה, לפחות בפומבי, מלצאת בהצהרות רשמיות שיבהירו את עמדתם בסוגיה. הדבר מלמד על הרגישות המדינית סביב הנושא.

 

 

מימין: הפטריארך תיאופילוס השלישי, מלך ירדן עבדאללה ויו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. טרם הביעו עמדתם בפומבי מימין: הפטריארך תיאופילוס השלישי, מלך ירדן עבדאללה ויו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. טרם הביעו עמדתם בפומבי צילום: משה מילנר לשכת העיתונות הממשלתית

 

 

 

לא הפטריארך הראשון שיודח בגלל נדל"ן

 

במסיבת עיתונאים שנערכה ברמאללה בסוף השבוע העלו חברי המועצה האורתודוקסית הירדנית־פלסטינית דרישה נוספת בפני ממשלות ירדן והרשות הפלסטינית — מינוי עורך דין, מומחה למשפט ישראלי, שיעקוב אחר תיקים נוספים הקשורים במכירת קרקעות ההקדש של הכנסייה האורתודוקסית.

 

ייתכן שהרקע לדרישה בכך שזו לא הפעם הראשונה שהפטריארכיה מתמודדת עם התנגדות נוכח ניסיון למכור קרקעות ליהודים. קודמו של תיאופילוס בתפקיד, הפטריארך אירינאוס הראשון, הודח ב־2005 לאחר שלמאמיניו נודע ששיתף פעולה עם עסקת נדל"ן שבמסגרתה נמכרו נכסים בעיר העתיקה של ירושלים לעמותת הימין עטרת כהנים.

 

הפטריארכיה היוונית־אורתודוקסית של ירושלים היא זרם דתי נוצרי ששולט בכנסיות בישראל, בירדן וברשות הפלסטינית. הפטריארך העומד בראשה הוא הסמכות הרוחנית עבור הנוצרים האורתודוקסים החיים באזורים אלה, ונבחר באופן רשמי על ידי מועצה של כמרים. בפועל מינויו דורש הסכמה משותפת של הקהילות האורתודקסיות בישראל, בירדן וברשות הפלסטינית.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x