$
בארץ

דיווח חי

הריבית נותרה על 0.1%; פלוג: "המשק בצמיחה מאוזנת"

בבנק ישראל צופים כי הריבית תעלה ל-0.5% עד סוף שנת 2018, ומעלים את תחזית הצמיחה השנה מ-2.8% ל-3.4%; פלוג במסיבת עיתונאים לאחר הודעת הריבית: "בחודשים האחרונים מסתמנת יציבות במחירי הדירות"

מיקי פלד 16:5410.07.17

 

הריבית במשק תישאר על רמה של 0.1%, כך הודיעה היום (ב') הוועדה המוניטרית של בנק ישראל. במסיבת העיתונאים אחרי ההודעה אמרה הנגידה קרנית פלוג כי "מתרבים הסימנים לכך שישנה חזרה של המשק לצמיחה מאוזנת". בבנק ישראל צופים כי הריבית במשק תעלה ל-0.5% עד סוף השנה הבאה, ומעלים את תחזית הצמיחה השנתית מ-2.8% ל-3.4%. תחזית האינפלציה השנתית הורדה מ-0.8% ל-0.5%, והתחזית לשנת 2018 נותרה על 1.5%.

 

 

 

בהתייחסות לשוק הנדל"ן אמרה פלוג כי "בחודשים האחרונים מסתמנת יציבות במחירי הדירות וירידה בריבית המשכנתאות".  עוד הוסיפה הנגידה כי הצעת החוק שלפיה יינתן פטור זמני מתשלומי המשכנתא למובטלים היא שגויה, מכיוון ש"התערבות המחוקק ביחסים האלה היא לא נכונה ועלולה להביא לכך שלקוחות יותר חלשים, שהיציבות התעסוקתית שלהם יותר נמוכה, ייאלצו מראש לשלם ריבית גבוהה יותר".

 

בתשובה לשאלת "כלכליסט" הנגידה התייחסה גם למערכת היחסים המתוחה בין בנק ישראל לשורה של חברי כנסת ואף לשר האוצר משה כחלון. בנוגע לטענות של כחלון על כך שבנק ישראל התערב כדי שבמדד מחירי הדירות יינתן משקל נמוך יותר לדירות מחיר למשתכן - במטרה להגן על הבנקים מפני הורדה דרמטית של מחירי הדירות -עקצה אותו פלוג ואמרה כי "המתודולוגיה נקבעת על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. יש חשיבות לכך שהמדידה תהיה מקצועית ולא מכוונת להשגת תוצאה כזו או אחרת", כלומר שלדבריה שר האוצר כחלון שאף לקבל מדידה שתתאים לצרכיו, בניגוד למדידה מקצועית שמתארת את המציאות.

 

לגבי שוק מטבע החוץ, פלוג מבהירה שהבנק ימשיך לרכוש מט"ח עד שיוחלט אחרת. "גם אם בנקים מרכזיים נוספים יצמצמו את ההרחבה המוניטארית, נותיר את המדיניות שלנו על כנה", אומרת פלוג.

 

בהתייחסות לוועדת החקירה סביב מתן האשראי לטייקונים בעקבות פשיטת הרגל של איש העסקים אליעזר פישמן אמרה פלוג כי "חשוב שזה ייעשה לא כדי לייצר כותרות, כשחובטים בגופים כאלו ואחרים. הניסיון להפוך את ועדת החקירה הפרלמנטרית לגוף שיפוטי הוא בעייתי".

 

במקביל להחלטת הריבית בבנק ישראל ציינו כאמור כי לאור הצמיחה הגבוהה ברבעונים האחרונים, עודכנה כלפי מעלה את התחזית לשנת 2017 מ-2.8% לשיעור של 3.4%. התחזית עודכנה לאור קצב הגידול הצפוי בייצוא בשנתיים הקרובות בשל השיפור בסחר העולמי. תחזית הצמיחה לשנה הבאה נותרה על 3.3%.

 

ממתינים לעליית האינפלציה

  

הודעה זו של הבנק היתה צפויה, ולו משום שפלוג, התבטאה בעבר שהעלאת ריבית תתאפשר רק כאשר האינפלציה בישראל תחזור אל אמצע היעד שלה, כלומר באזור של כ-2% בשנה, ועל פי התחזיות בשוק ההון וגם בחטיבת המחקר של הבנק מצב זה לא יתממש לפחות עד אמצע השנה הבאה.

 

הנגידה קרנית פלוג הנגידה קרנית פלוג צילום: צביקה טישלר

 

 

הריבית שקובע בנק ישראל תישאר בתוקף לפחות עד הפעם הבאה שתתכנס הוועדה המוניטרית לדון בנושא, ב-29 לאוגוסט. כך השלים הבנק שנתיים וחצי עם אותו שיעור ריבית, מאז מרץ 2015.

 

זו לא רק האינפלציה שמונעת את העלאת הריבית בשלב זה, אלא בעיקר השקל החזק. בנק ישראל רכש מתחילת השנה כ-6 מיליארד דולר כדי למתן את התחזקות השקל מול הדולר והיורו, והעלאת ריבית יכולה רק להזיק למאמצים הללו.

 

למעשה, אלמלא רכישות המט"ח הללו בנק ישראל היה שוקל ברצינות להוריד את הריבית ל-0% ואולי אף לתחום השלילי, כפי שעושים בנקים מרכזיים אחרים כמו ה-ECB של גוש היורו והבנק המרכזי של יפן.

 

מהלמן אלדובי נמסר בתגובה להודעת הריבית כי "בנק ישראל נמצא במלכוד בשל השקל החזק, וציפיות אינפלציה אפסיות ואף שליליות לחודשים הקרובים, ולפי שוק ההון צפויה אינפלציה שלילית גם בהסתכלות 12 חודשים קדימה. על אף האינדיקטורים החיוביים בשוק המקומי המצביעים על משק הקרוב לתעסוקה מלאה עם צמיחה מהירה יחסית לעולם המערבי, בנק ישראל לא יכול להעלות ריבית בחודשים הקרובים. מנגד לא צפויה גם ירידה בריבית למרות האינפלציה, לנוכח מחירי הדיור והצריכה הפרטית הגבוהה, ובעיקר לאור העובדה שהריבית כבר היום נמוכה ביותר. הורדה נוספת לא באמת תעשה שינוי. להערכתנו, בנק ישראל ימתין עם שינויים מוניטאריים בתקופה הקרובה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x