$
בארץ

המפעלים המזהמים בישראל: בזן, פז אשדוד, גדיב, כרמל אולפינים ורותם אמפרט בראש

בית זיקוק חיפה נמצא בראש החברות המזהמות עם עלייה של 27% בניקוד משנה שעברה, בשל הפרות שתועדו בפיקוח ואכיפה. מפעל פז שמנים וכימיקלים בחיפה הוא המפעל עם השיפור הגדול ביותר בשנה האחרונה

ליאור גוטמן 14:0004.07.17

המשרד להגנת הסביבה מפרסם היום (ג) את מה שהוא מכנה "הרשימה האדומה" של המפעלים המזהמים בישראל. אלו מדורגים ב"מדד ההשפעה הסביבתית" שמתפרסם מדי שנה, שהוא שילוב של ההשפעה הסביבתית של החברה, פיקוח ואכיפה וניהול סביבתי.

  

בתי זיקוק בתי זיקוק צילום: אלעד גרשגורן

 

 

לפי נתוני המשרד להגנת הסביבה, החברות שממוקמות בראש הרשימה של המפעלים המזהמים בישראל הם בית הזיקוק בחיפה (בזן, מקום 1), כשלאחריו בסדר יורד בית זיקוק של פז אשדוד, גדיב, כרמל אולפינים, רותם אמפרט נגב, נייר חדרה, אדמה אגן, מפעלי ים המלח, תחנת הכוח רוטנברג ומגנזיום ים המלח.

 

למפת המפעלים המזהמים - ליחצו כאן

 

לטענת המשרד המדד בחן השנה את הסיכון הסביבתי של יותר מ-40 חברות, כ-100 מפעלים וכ-1,000 תחנות דלק. בראש המדד נמצא כאמור בית זיקוק חיפה, עם עלייה של 27% בניקוד משנה שעברה, בשל הפרות שתועדו בפיקוח ואכיפה. יצוין שברשימת עשרת המפעלים המזהמים ביותר ניצבים עוד שני מפעלים מקבוצת בז"ן: גדיב תעשיות פטרוכימיה (מקום 3) וכרמל אולפינים (מקום 4), עם עלייה של 100% ו 48% בהתאמה, מהניקוד שנה שעברה - גם הם בשל הפרות שתועדו בפיקוח ואכיפה.

 

מנגד, מפעל פז שמנים וכימיקלים בחיפה הוא המפעל עם השיפור הגדול ביותר בשנה האחרונה – הפחתה של 58% בניקוד. המפעל ירד ממקום 12 למקום 47, בשל שיפור בציות לדין הסביבתי. מבין חברות הדלק – סונול השיגה את השיפור המשמעותי ביותר עם הפחתה מצטברת של 90% בניקוד בשנתיים האחרונות.

 

השר להגנת הסביבה, ח"כ זאב אלקין, מסכם ש"אנחנו מאפשרים לכל אזרח בישראל ולכל משקיע לקבל תמונה מלאה על החברות המסוכנות סביבתית בישראל, עם מידע מהימן ונגיש. המשרד להגנת הסביבה פועל להגברת השקיפות הסביבתית במספר מישורים, וקורא למשקיעים להעריך את סיכוני החברה גם באמצעות המידע הסביבתי, כדי לסייע בהנעה של החברות הציבוריות לפעול להקטנת השפעתן השלילית על הסביבה".

 

מבזן נמסר בתגובה: "קבוצת בזן הציבה לעצמה כיעד אסטרטגי את הטיפול הסביבתי, והיא מנהלת שיג ושיח מתמשך ורציני מול כל הגורמים הנוגעים בדבר. בזן מנהלת תעשיה אחראית והשקיעה בעשור האחרון כ-1.3 מיליארד שקל בתחום איכות הסביבה ובטיחות, השקעה שהביאה לירידה של 90% בפליטות מאז שנת 2009. המדד המתפרסם אינו לוקח בחשבון את ההשקעות האדירות ומגמת השיפור. בנוסף, המדד מציב על אותו רף מפעלי תעשיה ענקיים ובתי מלאכה קטנים, ומשווה באופן אבסורדי את מידת השפעתם על הסביבה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x