$
בארץ

למרות פניית מבקר המדינה - ביטן יקדם את חוק הג'ובים

מבקר המדינה יוסף שפירא פנה לשרים כחלון ושקד בבקשה שיעכבו את קידום החוק עד לפרסום דו"ח המבקר. ביטן בתגובה: "שפירא פנה לכתובת הלא נכונה, אין קשר בין החוק למינויים שהמבקר בדק"

שחר אילן 08:3202.07.17

יו"ר הקואליציה ח"כ דוד ביטן (הליכוד) ימשיך לקדם את חוק הג'ובים בניגוד לדעתו של מבקר המדינה יוסף שפירא. ביטן דחה את פניית שפירא לעכב את חקיקת החוק, שיעניק לפוליטיקאים מסלול ירוק לתפקידי דירקטורים בחברות ממשלתיות.

 

שפירא פנה ביום חמישי לשר האוצר משה כחלון ולשרת המשפטים איילת שקד בבקשה שיעכבו את קידום החוק עד לפרסום דו"ח המבקר על דירקטורים בחברות ממשלתיות, הצפוי בשבועות הקרובים.

 

הצעת החוק של ביטן מבקשת לתת פטור מהוכחת כישורים מיוחדים לצורך מינוי לדירקטורים בחברות ממשלתיות לשני סוגי פוליטיקאים: שרים לשעבר שכיהנו לפחות שלוש שנים, וראשי ערים לשעבר שבהן יותר מ־50 אלף תושבים שכיהנו חמש שנים ברצף.

 

במכתב לכחלון ושקד כתב שפירא: "בחודשים האחרונים ערך משרד המבקר ביקורת בנושא מינוי דירקטורים בחברות ממשלתיות. ביקורת זו עומדת לפני סיום ממש בימים אלה

והדו"ח המיוחד יתפרסם בקרוב... נוכח העובדה שמדובר בשינוי דרמטי ומשמעותי של סדר הדברים, נכון יהיה להמתין עד להשלמת הדו"ח ופרסומו, כך שיהיה ניתן להביא בחשבון את הממצאים והמסקנות העולים ממנו".

 

לדברי ביטן, "אין קשר בין החוק למינויים שהמבקר בדק". לטענתו, המבקר פנה לכתובת הלא נכונה, שכן מדובר בהצעת חוק פרטית שלו. עם זאת, ביטן מעריך שלא ישלים את העברת החוק במושב הקיץ של הכנסת, שמסתיים בסוף יולי, כך שדו"ח המבקר יפורסם ממילא לפני אישורו.

 

 

מבקר המדינה יוסף שפירא. "שינוי דרמטי ומשמעותי של סדר הדברים" מבקר המדינה יוסף שפירא. "שינוי דרמטי ומשמעותי של סדר הדברים" צילום: עטא עוויסאת

 

 

ביטן נגד הנבחרת

 

ביום רביעי אושרה הצעת החוק של ביטן במליאה קריאה טרומית. את האופוזיציה ייצגה בדיון ח"כ יעל גרמן מיש עתיד. הוויכוח בין ביטן לגרמן חשף את העובדה שבליכוד תופסים את נבחרת הדירקטורים, שאותה יזם שר האוצר לשעבר יאיר לפיד מיש עתיד, כאמצעי לחסימת מינוי פעילי המפלגה לתפקידי דירקטורים.

 

בדיון אמרה גרמן: "מה שלא תאמרו זו שחיתות וזה חוק ג'ובים. אתם רוצים למנות אנשים שיש להם זיקה אישית, עסקית ופוליטית לשרי ממשלה לנהל מיליארדים, כדי שהחברות הממשלתיות יהיו מושחתות ויעבדו בשירות הפוליטיקה".

 

בתגובה, ביטן אמר כי "השחיתות האמיתית זו נבחרת הדירקטורים. הנבחרת פגעה רק בליכוד ובעובדה שיש לנו מרכז, אבל לא פגעה באנשי יש עתיד שאין להם מרכז כי לפעילים אין סימון ולכן אפשר היה למנות אנשי יש עתיד לדירקטורים".

 

ביטן תקף עוד קבוצת אוכלוסייה לא כל כך פופולרית בקרב הפוליטיקאים של הליכוד: אנשי אגף תקציבים. לדבריו, הביקורת על החוק נובעת מ"רצון להנציח את השלטון של הפקידות, גם במינוי דירקטורים. מי יכול להתמנות לדירקטורים במקום השרים? אנשים צעירים שעבדו באגף תקציבים כעוזרים של ראש אגף תקציבים, כסגנים של הסגנים, כעוזרים של הסגנים — הם יכולים להתמנות".

 

 

דוד ביטן. "אין קשר בין החוק למינויים שהמבקר בחר" דוד ביטן. "אין קשר בין החוק למינויים שהמבקר בחר" צילום: עומר מסינגר

 

 

יוגב נגד ביטן

 

בניגוד למבקר, שרק ביקש לדחות את הדיון בהצעת החוק, מנהל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב מתנגד להצעה ותוקף אותה. במכתב ששיגר לכחלון ולשקד לפני הדיון בוועדת השרים לחקיקה ביום ראשון שעבר, יוגב כתב: "הצעת החוק פוגעת אנושות באינטרס השמירה על מינהל תקין ואמון הציבור, בהבטחת מקצועיותם של הדירקטוריונים ועצמאותם ובתפקוד החברות הממשלתיות". עוד כתב יוגב כי "הצעת החוק תחזיר אותנו שנים אחורה ותפגע אנושות בהישגי החברות הממשלתיות".

 

יוגב ציין כי ב־2013, לפני הקמת נבחרת הדירקטורים, הפסידו החברות הממשלתיות 600 מיליון שקל. ב־2016, לאחר הקמת הנבחרת, עלו החברות לרווח של 2 מיליארד שקל.

ביטן אמר במליאה ש"הטענה של יוגב, שלפי הצעת החוק אפשר למנות אדם בלי כישורים, זו טענה שטותית, לא במקום ולא עניינית... החוק לא אומר שלא צריכים להיות לו כישורים, אלא שהוא לא צריך כישורים עודפים. לדוגמה, אני אציג את המועמדות שלי לדירקטור חברת החשמל, אז אם יש לי את הכישורים, עברתי. את הכישורים העודפים אני לא צריך".

 

סמוטריץ' נגד המבקר

 

ח"כ בצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי הודיע בתגובה לפניית המבקר לביטן, שיקדם חוק להגבלת סמכויות מבקר המדינה. סמוטריץ' מתכוון להביא את ההצעה לאישור ועדת השרים לחקיקה במהלך החודש הקרוב. ההצעה של סמוטריץ' לא נובעת מתמיכה בחוק של ביטן, אלא רק נעזרת בו כדי לקדם את מאבקו להגבלת סמכויות המבקר.

 

הצעת החוק של סמוטריץ' מבקשת לקבוע שהמבקר לא יהיה מעורב בתהליכי קבלת החלטות, לא ייתן הוראות לביצוע או להימנעות מביצוע ולא יפעל ישירות מול משרדי ממשלה ורשויות מקומיות ליישום המלצות. במקומו, משרד ראש הממשלה יהיה אחראי ליישום המלצות במשרדי ממשלה ומשרד הפנים ליישומן ברשויות מקומיות. עוד מוחקת הצעת החוק את הסעיף המאפשר למבקר לחקור "כל עניין שיראה צורך בו".

 

העימות בין סמוטריץ' לשפירא החל ב־2015, כאשר המבקר שלח מכתב שבו ביקש לעצור את חקיקת חוק החטיבה להתיישבות של סמוטריץ'. החוק ביקש להקנות לחטיבה סמכות לפעול מטעם המדינה בנושאי התיישבות. שפירא טען שיש להמתין עד שיפרסם את הדו"ח שלו בנושא החטיבה. העימות תפס תאוצה כאשר סמוטריץ' עיכב תקנות שיזם המבקר לתיקון הליקויים בדו"חות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x