$
בארץ

ישראל בין המדינות הגרועות ב-OECD בהוצאה הציבורית על בריאות

מנתוני הארגון עולה כי בשנת 2015 עמד שיעור ההוצאה הפרטית על בריאות על 39% לעומת 27.5% בממוצע בכלל מדינות ה-OECD. ישראל שישית מהסוף בפרמטר זה

ספי קרופסקי 07:5802.07.17

שיעור ההוצאה הפרטית על בריאות בישראל ממשיך לעלות והוא מהגבוהים בין מדינות ה-OECD, כך עולה מדו"ח שמפרסם היום הארגון על 34 החברות בו. מהדו"ח המציג את תמונת המצב נכון ל-2015 עולה כי שיעור ההוצאה הפרטית בישראל עומד על 39% - עלייה של אחוז לעומת הדו"ח הקודם שפורסם בשנה שעברה (ונגע לשנת 2014). על פי הדו"ח, השיעור הממוצע של הוצאה פרטית לבריאות במדינות הארגון עומד על 27.5% - שיעור המציב את ישראל במקום השישי - מהסוף.

 

 

 

מדובר בהבעת אי אמון מצד המטופלים במערכת הבריאות הציבורית, במיוחד לאור התורים הארוכים, התקצוב והמשאבים החסרים, כשעד כה עדיין לא הועברו התקציבים השנתיים שהובטחו לרפורמה לקיצור תורים לבתי החולים ולקופות בסך 780 מיליון שקל. גם אחוז ההוצאה הכללי על בריאות מהתמ"ג ירד מעט מ-7.6% בדו"ח הקודם ל-7.4% בדו"ח הנוכחי. שיעור ההוצאה הציבורית מסך ההוצאה על בריאות ניצב נכון ל-2015 על 60.7%, פחות או יותר דומה לשנה שעברה. 

 

שר הבריאות יעקב ליצמן שר הבריאות יעקב ליצמן צילום: עומר מסינגר

 

 

באחרונה התייחס לכך מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב בראיון ל"כלכליסט" ואמר כי "אנחנו רוצים מאוד שהמערכת תהיה יותר ציבורית וחושבים שהשיעור הראוי צריך להיות באזור ה-75% ציבורי. ברפורמות הללו אנחנו עושים את זה אבל בסוף זה מהלך שדורש משאבים ציבוריים ואנחנו רואים כמה קשה למדינה לעשות את זה". בגרמניה למשל ההוצאה הציבורית על בריאות ניצבת על 85.5% ובנורבגיה על 85.4%.

 

נתון מעניין נוסף שעולה מהדו"ח הוא שיעור מכשירי ה-MRI בישראל שאמנם נמצא בעלייה, אך עדיין מציב אותה באחד המקומות האחרונים מבין מדינות הארגון. נכון ל-2015 ישנם 4.2 מכשירים למיליון נפשות – עלייה קלה ביחס ל-2014, אז הממוצע עמד על 4 מכשירים למיליון איש. לשם השוואה, הממוצע מבין מדינות ה-OECD הוא 14.7 מכשירים, ורק במקסיקו יש שיעור נמוך מזה שבישראל.

 

בדיקת MRI נחשבת לאחת המתקדמות והיעילות באיתור קשת רחבה של בעיות רפואיות, ובמשרד הבריאות מבצעים מאמצים גדולים על מנת להגביר את כמות המכשירים וכן את זמינותם, אבל גם הדו"ח הנוכחי מצביע על כך שאנחנו נמצאים הרבה מאחורי יתר המדינות בארגון. כפועל יוצא ממיעוט המכשירים, בישראל מבצעים 31.2 בדיקות MRI למיליון תושבים לעומת 62.8 בדיקות למיליון תושבים מבין מדינות הארגון, כמחצית.

 

מהדו"ח עולה עוד כי שיעור המיטות לאשפוז בישראל הוא נמוך יחסית למדינות האחרות ועומד על כ-2.3 מיטות לאלף נפש – נתון דומה לדו"ח הקודם, וזאת ביחס לממוצע של 3.6 מיטות מבין מדינות ה-OECD. גם שיעור המיטות לאשפוז פסיכיאטרי הוא יחסית נמוך עם ממוצע של 0.4 מיטות לאלף נפש כשהממוצע מבין מדינות הארגון הוא 0.7 מיטות.

 

נתון מעניין נוסף המתפרסם בדו"ח מתייחס לאחת הסוגיות הנפיצות והרגישות ביותר שעמם מתמודדת מערכת הבריאות בתקופה האחרונה – נושא העישון. רק באחרונה פורסם דו"ח של משרד הבריאות שממנו עלה כי שיעור המעשנים בישראל עמד ב-2016 על כ-22.5% בקרב בני ה-21 ומעלה – עלייה של 2.7% לעומת 2015.

 

הדו"ח הנוכחי בחן אמנם קריטריונים אחרים וכן נכון לשנה אחרת, 2015, אך יחד עם זאת ממנו עולה כי שיעור המעשנים נכון לשנה זו בקרב בני 15 ומעלה ניצב על 18.4, פחות מהממוצע בקרב מדינות הארגון הניצב על 19.6% אגב, המדינות שבהן שיעור המעשנים הוא הגבוה ביותר בארגון הן טורקיה ויוון עם 27.3% מעשנים. המדינה שבה מעשנים הכי מעט היא מקסיקו עם 7.6%.

 

אך ישנם גם היבטים חיוביים בדו"ח המתפרסם היום, כשבדומה לדו"ח הקודם גם בזה עולה כי תוחלת החיים בישראל גבוהה מן הממוצע ב-OECD, וניצבת על 80.1 לגברים ביחס לממוצע של 77.9 בקרב מדינות הארגון, בעוד שבקרב הנשים הפער מעט יותר קטן – 84.1 בישראל לעומת ממוצע של 83.1 בקרב המדינות. כמו כן שיעור תמותת תינוקות בישראל נמוך מן הממוצע הקיים במדינות החברות בארגון ועמד בישראל בשנת 2015 על 3.1 פטירות לאלף לידות חי לעומת ממוצע של 3.9 בקרב מדינות ה- OECD.

 

על רקע הקמפיין שניהל בשנה האחרונה משרד הבריאות נגד השמנה ובעד אכילה בריאה, הדו"ח מצביע על כך ששיעור הסובלים מהשמנה ניצב על 16.6% מסך האוכלוסייה – פחות מהממוצע מבין מדינות הארגון הניצב על 16.7%. מי שניצבת במקום הראשון בטבלה זו, באופן לא מאוד מפתיע היא ארה"ב עם ממוצע של 30.1% הסובלים מהשמנה מסך האוכלוסייה. הדו"ח גם מצביע על כך שאנחנו עדיין לא שתיינים מאוד גדולים – שיעור צריכה האלכוהול בליטרים פר בני 15 ומעלה ניצב בממוצע על 2.6 ורק בטורקיה שותים פחות מאתנו – 1.4. המדינה ששותים בה הכי הרבה אגב היא בלגיה עם 12.6 ולאחריה אוסטריה עם 12.3.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x