$
בארץ

מבקר המדינה לכחלון ושקד: לעצור את "חוק הג'ובים"

במכתב שהעביר יוסף שפירא לשר האוצר ולשרת המשפטים הוא מציין כי בחודשים האחרונים ערך משרדו ביקורת בנושא מינוי דירקטורים בחברות הממשלתיות וכי למען שמירה על האינטרס הציבורי יש לעצור את החוק שעבר אתמול בקריאה טרומית

שחר אילן 15:5029.06.17
מבקר המדינה, השופט (בדימוס) יוסף חיים שפירא, פנה לשר האוצר משה כחלון ולשרת המשפטים איילת שקד, להמתין עם קידום החוק הפותח מסלול ישיר למינוי פוליטיקאים לתפקידי דירקטורים ,הקרוי "חוק הג'ובים", הקובע כי שני סוגי פוליטיקאים יהיו פטורים מהוכחת כישורים מיוחדים לצורך מינוי לדירקטורים בחברות ממשלתיות, למרות הזיקה הפוליטית הברורה שלהם: שרים לשעבר שכיהנו לפחות 3 שנים, וראשי ערים לשעבר שבהן יותר מ-50 אלף תושבים.

 

הצעת החוק, שהוגשה על ידי קבוצת ח"כים בראשות ח"כ דוד ביטן (הליכוד) אושרה אתמול (ד') בקריאה טרומית בתמיכת הקואליציה והועברה לוועדת הכנסת לקביעת הועדה שתכין אותה לקריאה ראשונה. במכתב לכחלון ושקד ציין שפירא כי "בחודשים האחרונים ערך משרד מבקר המדינה בקורת בנושא מינוי דירקטורים בחברות ממשלתיות. ביקורת זו עומדת לפני סיום ממש בימים אלה והדו"ח המיוחד יתפרסם בקרוב".

 

המבקר סבור כי "נוכח העובדה שמדובר בשינוי דרמטי ומשמעותי של סדר הדברים הקיים, נכון יהיה לצורך שמירה על האינטרס הציבורי ולמען ניקיון הדעת להמתין על להשלמת הדו"ח ופרסומו, כך שיהיה ניתן להביא בחשבון את הממצאים והמסקנות העולים ממנו". לאור העובדה שהצעת החוק נמצאת בעיצומם של הליכי חקיקה לא לגמרי ברור מדוע פנה המבקר לשני שרים בלי לפנות לביטן וליו"ר הכנסת שהם לכאורה הגורמים הרלבנטיים.

 

 

שפירא. יפרסם בקרוב דו"ח על מינוי דירקטוריונים בחברות ממשלתיות שפירא. יפרסם בקרוב דו"ח על מינוי דירקטוריונים בחברות ממשלתיות צילום: עמית שאבי

 

 

היום נדרשים פוליטיקאים לשעבר שיש להם זיקה פוליטית לשר הממנה אותם להוכיח כישורים מיוחדים כדי להתמנות לתפקיד דירקטור. ניסיון כח"כ כלל אינו מוכר כניסיון בתפקיד בכיר בתחום הניהול, שרלבנטי לתפקיד דירקטור. ניסיון כשרים או ראשי רשויות מוכר אבל במקרה של זיקה פוליטית לאחד משרי הממשלה (שהיא כמעט מובנת מאליה) הם נדרשים להוכיח כישורים מיוחדים לתפקיד.

 

על פי ההצעה המקורית של ביטן שרים וחברי כנסת שכיהנו 3 שנים רצופות בתפקיד (כלומר קדנציה מקובלת בכנסת) וכן ראשי רשויות מקומית שכיהנו חמש שנים ברצף (כלומר תקופה של קדנציה אחת) יהיו כשירים לכהן כדירקטורים ויהיו פטורים מהוכחת כישורים מיוחדים.

 

על פי הפשרה שהושגה בין ביטן לשר האוצר משה כחלון שרים לשעבר וראשי ערים לשעבר של ערים מעל ל-50 אלף תושבים יקבלו פטור מהוכחת כישורים מיוחדים. לעומת זאת חברי כנסת וראשי ישובים קטנים יותר לא יקבלו. ביטן הודיע שלמרות הפשרה הוא ינסה להרחיב את תחולת הצעת החוק גם על חברי כנסת מנוסים וראשי ועדות.

 

אתמול אישרה מליאת הכנסת את הצעת החוק בקריאה טרומית ברוב של 41 ותומכים מול 25 מתנגדים.ביטן טען בדיון ש"זה לא ג'ובים. זה עבדות. לא מסדרים משכורת. אדם מקבל אלף שקל לישיבה. איזה ג'ובים יש פה"? לדבריו, הצגת הצעת החוק כחוק ג'ובים "זה כדי להמאיס את החוק על הציבור. אי אפשר לומר על שרים וראשי ערים גדולות שהם לא ראויים להיות דירקטורים. הביקורת דמגוגית".

 

ביטן אמר כי "רוצים להנציח את שלטון הפקידות גם בשלב שהולכים להיות דירקטורים". ביטן טען שבמצב הנוכחי שבו דירקטורים נלקחים בעיקר מנבחרת הדירקטורים "העוזרים של הסגנים של ראש אגף התקציבים יכולים להתמנות לדירקטורים אבל לא מי שניהלו את המדינה כל ימי חייהם".

 

עימות חריף התפתח בין ביטן לח"כ יעל גרמן מיש עתיד. גרמו התנגדה להצעה למרות שכראש עיר לשעבר ושרה לשעבר היא צפויה לחול עליה. לדבריה, "זו שחיתות וזה חוק ג'ובים. אתם רוצים למנות אנשים שיש להם זיקה אישית, עסקית ופוליטית לשרי ממשלה לנהל מיליארדים, כדי שהחברות הממשלתיות יהיו מושחתות ויעבדו בשירות הפוליטיקה".

 

ביטן טען בתגובה ש"השחיתות האמתית זו נבחרת הדירקטורים". לדבריו, "הנבחרת פגעה רק בליכוד ובעבודה שיש לנו מרכז, אבל לא פגעה באנשי יש עתיד שאין להם מרכז כי לפעילים אין סימון ולכן אפשר היה למנות אנשי יש עתיד לדירקטורים".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x