$
בארץ

סיכום בין הקואליציה לאופוזיציה: קצבאות הנכים יעלו בשתי פעימות ל-4,000 שקל

על פי הסיכום תעלה קצבת הנכים בינואר 2018 ל-3,200 שקל, לעומת כ-2,300 שקל כיום ובפעימה השנייה ל-4,000 שקל. לפי הסיכום גם יוצמדו קצבאות הנכים לשכר הממוצע במשק

עמרי מילמן 14:5122.06.17

במסיבת עיתונאים בבית סוקולוב בת"א, שבה השתתפו 15 חברי כנסת מכל מפלגות הקואליציה והאופוזיציה שיזם יו"ר הקואליציה דוד ביטן (הליכוד), הוצגה לפני שעה קלה הסכמה על העלאת קצבאות הנכים בשתי פעימות ל-4,000 שקל.

 

 

 

על פי הסיכום תעלה קצבת הנכים בינואר 2018 ל-3,200 שקל (כיום כ-2,300 שקל) ובפעימה השנייה ל-4,000 שקל. . לפי הסיכום, יוצמדו קצבאות הנכים לשכר הממוצע במשק (בניגוד לוועדת זליכה שהמליצה שלא לבצע הצמדה לשכר הממוצע במשק אלא להעלות ריאלית בכל שנה באחוז). כמו כן יבוטל "חוק לרון" - מדובר בתיקון משנת 2009 לחוק הביטוח הלאומי, שלפיו אנשים עם מוגבלויות שהשתלבו בשוק העבודה או שעתידים להשתלב בו יוכלו להמשיך לקבל קצבת נכות כללית באופן בו ההכנסה מהשכר והקצבה תהיה תמיד גבוהה יותר מההכנסה מהקצבה לבדה. טרם חקיקה זו קצבת הנכות נשללה מהזכאים שיצאו לעבוד באופן מלא. 

 

עוד סיכמו חברי הכנסת כי גובה השכר ממנו מתחילה להתקזז קצבת הנכות יעלה מכ-2,700 ל-5,300 שקל (בהתאם לשכר המינימום) כך שבעל קצבת נכות יוכל להרוויח יחד עם הקצבה עד 9,300 שקל מבלי שהיא תקוזז עם הכנסתו.

 

לפי חברי הכנסת המהלך לא מתואם בשלב זה עם הממשלה, אולם למרות זאת מתעקשים כל חברי הכנסת לקדם את המהלך בשיתוף פעולה.

מימין: חברי הכנסת יגאל גואטה (ש"ס), אילן גילאון (מרצ), דוד ביטן (ליכוד), נאוה בוקר (ליכוד) ושולי מועלם (הבית היהודי) במיבת העיתונאים מימין: חברי הכנסת יגאל גואטה (ש"ס), אילן גילאון (מרצ), דוד ביטן (ליכוד), נאוה בוקר (ליכוד) ושולי מועלם (הבית היהודי) במיבת העיתונאים צילום: אוראל כהן

 

 

ח"כ ביטן נשאל האם המהלך מוסכם על ראש הממשלה ושר האוצר וענה: "גם שר האוצר וגם ראש הממשלה נוטים לקבל את גובה המתוווה. אולם לא שוחחתי איתם על שיטת ההצמדה, אני יודע ששר האוצר רוצה להכניס את נושא הנכים לשוק העבודה. מועד הפעימה השנייה והדברים האחרים ייעשו בדיאלוג עם הממשלה. ראש הממשלה מודע לצורך להעלאת הקצבה, אך הוא לא נתן עדיין את המילה האחרונה".

 

ביטן הדגיש, "אל תקלו ראש במה שקרה פה היום, זו הפעם הראשונה זה הרבה זמן שיש הסכמה ע"י קשת רחבה בכנסת, אנחנו מייצגים 120 חברי כנסת, מכל הסיעות".

 

לגבי השאלה מה יהיה על ועדת שמחון שבוחנת את הנושא השיב ביטן: "אני לא אחראי לפעילות ועדת שמחון, היא קיבלה מנדט לבחון שינויים ורפורמות בתחום הנכות, חוץ מהקצבה יש הרבה פרמטרים שהנכים זכאים להם. היא לא קיבלה מנדט לגבי גובה הקצבה. אנחנו מדברים על הדברים הבסיסיים לא על הדברים מסביב. לגבי היתר, על משרדי הממשלה יהיה להיכנס לזה. כמו לנושא זיכוי מס, ארנונה, מהו נכה וכו'. כרגע מה שהיה חשוב לי ולכל חברי הכנסת, זה להגיד לכל הנכים שמעכשיו, בוועדות כאלה ואחרות, זה המתווה הבסיסי".

 

ההבדלים בין מסקנות הוועדות

 

ההבדל העיקרי בין המלצותיו העיקריות של זליכה לבין הסיכום הנוכחי הוא נושא ההצמדה שטרם סוכם עם הממשלה. זליכה המליץ לבחון את הנושא בעוד 5 שנים בעוד שהסיכום כעת הוא ליצור הצמדה לשכר הממוצע כבר עכשיו.

 

מי שהוביל את העניין היה ח"כ אילן גילאון (מרצ), שזכה להוקרה מכל חברי הכנסת, לאחר שהצעת החוק שלו בנושא עברה בקריאה טרומית והביאה בהמשך לשיתוף פעולה בנושא.

 

 

מסיבת העיתונאים מסיבת העיתונאים צילום: אוראל כהן

 

 

במסיבת העיתונאים בבית סוקולוב נאמרו 15 חברי הכנסת על התוכנית שלהם. ח"כ מירב בן ארי (כולנו) אמרה כי היא נמצאת "בגב של שר האוצר משה כחלון. מדובר ב-4 מיליארד שקל שהוקצו לטובת העניין". עם זאת, בשלב זה משרד האוצר וכחלון עצמו לא מגיבים לנושא.

 

ח"כ נאוה בוקר (הליכוד), שיזמה הצעת החוק להשוואת קצבת הנכות לשכר המינימום אמרה: "14 שנים שציבור הנכים בישראל מחכה שהמדינה תגלה כלפיהם חמלה. בעוד שמאבקים אחרים על שכר וקצבאות הם על גובה השמנת, פה מדובר על צורך קיומי בסיסי. לפני שנה וחצי הגשתי את הצעת החוק שלי להעלאת קצבאות הנכים לשכר המינימום עליה חתמו 82 חברי כנסת. הלחצים נשאו פרי ובסופו של תהליך נצמיד את הצעות החוק שלי ושל אילן גילאון להצעת חוק ממשלתית עד שבהמשך נגיע לשכר מינימום".

  

ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ציינה כי "במידה ואין הסכמה עם הממשלה אני קוראת מכאן לממשלה להפסיק להקים ועדות ולהתחיל לתת כסף לאנשים לתרופות וסיוע וחיים בכבוד ולא בעוני."

 

ח"כ יואל חסון (המחנה הציוני) בירך על המהלך חוצה המפלגות: "היה קושי רב לאורך השנים לפגוש את הנכים במסדרונות הכנסת, דרישתם להעלאת הקצבה היתה תמיד נראית מוצדקת אך לא ניתנת להשגה. האירוע הזה הוא לא פחות מהיסטורי שהולך לשנות את חייהם של מאות אלפי נכים בישראל. אני שמח וגאה להיות חלק מפיסת ההיסטוריה הזו. הייתי יו"ר קואליציה ואני יודע מה המשמעות של התפקיד אני מצדיע לדויד ביטן על המהלך והאומץ הפוליטי".

 

ח"כ גילאון: "זה יום גדול ואני נרגש בו מאוד לבוא עם בשורה שכזו לציבור הנכים בישראל, ציבור שהוא מהמוחלשים והנזקקים בחברה. זהו הגדול במפעלותיי הפוליטיים, ואני שמח וגאה על הזכות שניתנה לי להוביל את המהלך הזה, ששם קץ לכמעט שני עשורים שבהם לא עודכנה קצבת הנכים ולו בשקל שחוק אחד".

 

אלכס פרידמן מעמותת "נכה לא חצי בן אדם" אמר: "אני מקווה שנמשיך לפעול בנחת עם החברים היושבים מאחורי עד שנעלה את הקצבה לגובה שכר המינימום.אני רוצה להודות לדוד ביטן על היוזמה הזו אך מבחינתנו זו רק ההתחלה ואנחנו מקווים לראות את התוצאות".

 

יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן אמר: "אני מברך על המתווה ועל ההסכמה הרחבה של סיעות הכנסת, לא רק לגבי הצורך הדחוף לשנות את המציאות, אלא גם לגבי האופן שבו יצומצם העוול הקשה שנעשה לציבור הנכים. המתווה המוצע מביא פתרון ששומר על האיזונים הראויים ונותן חיזוק חיוני לשיפור הביטחון הכלכלי של אוכלוסייה זו, תוך מתן תמריץ ליציאה לעבודה והצמדת הקצבה לשכר הממוצע במשק. לצד הקריאה לראש הממשלה ולשרים לאשר את ההצעה, ההסתדרות מתחייבת לתמוך בכל צעדי המתווה על מנת להביא ליישומו המלא. ההסתדרות תעמוד לצד ציבור הנכים ותמשיך לפעול לשיפור זכויותיהם ושילובם בחברה".

 

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x