$
בארץ

מרכז טאוב: גידול בפערי השכר בין נשים בעלות השכלה גבוהה לנשים בעלות השכלה תיכונית

על פי הדו"ח בשנת 2003 פערי השכר בין עובדת בעלת השכלה תיכונית לעובדת בעלת תואר שני עמד על 27%, אך בשנת 2014 הוא זינק ל-41%: "מדובר במגמות המשקפות גם תמורות חיוביות, כמו מודרניזציה של כוח העבודה"

שחר אילן 07:0121.06.17

עלייה דרמטית בתשואה להשכלה גבוהה, ביחוד בקרב נשים, היא אחד הגורמים להרחבת פערי השכר בישראל. ירידה קלה חלה באחוז העובדים בשוק הישראלי שנמצאים בסיכון שמשרתם תבוטל לטובת מכונות ביחוד בקרב נשים. כך מגלה דו"ח חדש של מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל בנושא "מגמות בשוק העבודה". המחקר ערכו סמנכ"ל המחקר של המכון פרופ' קלוד בר רבי והחוקר קיריל שרברמן.

 

הגידול בתועלת של השכלה לשכר בולטת בעיקר בקרב נשים, אם ב-2003 היה הפער בין השכר הממוצע לשעה של עובדת ברמת השכלה של תיכון או בגרות בהשוואה לעובדת בעלת 18 שנות לימוד (תואר שני) עמד על 27%, ב-2014 הוא זינק ל-41%, גידול של כחצי. החוקרים מסבירים את זה ב"שינויים בתמהיל משלחי היד שנשים הועסקו בהם".

 

באותה תקופה הפער בשכר בין גברים בעלי תואר שני ומעלה לגברים בוגרי תיכון עלה בצורה מתונה יותר מ31% ל-35%. האמת היא שהפער כבר הגיע ב-2011 ל-40% אבל מאז הוא דווקא הצטמצם ב-5%, אולי בשל העלייה בשכר המינימום.

 

 צילום: שאטרסטוק

 

בר רבי ושרברמן מציינים כי "המגמות שתוארו לעיל תרמו להאצת תהליך הקיטוב בתעסוקה ובשכר, המלווה בגידול אי השוויון בשוק העבודה". אולם לדבריהם, "מגמות אלו משקפות גם תמורות חיוביות, כמו מודרניזציה של כוח העבודה".

 

ממצא מעודד יחסית של הדו"ח: בין השנים 2013 ל-2015 חלה ירידה בחלקם של עובדים במקצועות בסיכון גבוה לאוטומציה, כלומר עובדים שיש סיכון גבוה שהתקדמות הטכנולוגיה תבטל את הצורך במקצוע או במשרה שלהם.

 

כך למשל מקצועות פקידות ומזכירות נחשבים לבעלי סיכון גבוה להחלפה במחשבים. אחוז הנשים העובדות במקצועות אלה ירד ב-1.2% ושעור הגברים ב-0.3%. השינוי אינו נמוך כפי שאפשר לחשוב מהמספרים הנמוכים. זאת, משום שהאחוזים נמדדו מתוך כלל העובדות במשק ולא רק מתוך הפקידות.עם זאת, החוקרים עצמם מציינים שיתכן שאחת הסיבות לירידה בחלקן של נשים במקצועות הפקידות והמזכירות היא תהליכי אוטומציה שכבר קרו ובגללם בוטלו משרות. לעומת זאת, שעור הנשים במשלחי יד אקדמיים, הנמצאים בסיכון נמוך יחסית להחלפה במיכון, עלה ב-1.7% ושעור הגברים ב-1.4%.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x