$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

נתניהו ייתן לנכים את התקציב שהבטיח כחלון אבל בתמהיל שונה

הצוות בראשות פרופ' אבי שמחון ימליץ על תוספת של 4 מיליארד שקל עבור הנכים. תוגבה ל־4,200 שקל תקרת השכר לנכים עובדים שלא תגרום לקיצוץ הקצבה. קרן באוצר תסייע לנכים לקבל משכנתא. יצומצם הפטור ממס של נכים עם הכנסה גבוהה

אדריאן פילוט 07:0214.06.17

הצוות בראשות יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, שבוחן את התוספות שיינתנו לציבור הנכים ואת אופן חלוקתן, צפוי להמליץ על העלאת תקציב ההוצאה הממשלתית לנכים ב־4 מיליארד שקל ב־5 פעימות.

 

כמו כן הצוות צפוי להמליץ על אי פגיעה בקצבת הנכות של נכים עובדים, עד שכר של 4,200 שקל. היום, נכים אשר משתכרים מעל 2,000 שקל רואים את קצבתם מופחתת בהתאם.

 

כמו כן יצומצם באופן דרמטי הפטור ממס שמקבלים נכים בעלי הכנסה גבוהה, כך נודע ל"כלכליסט".

הפנגנת הנכים אתמול בתל אביב. ביקורת על ההמלצות המתגבשות הפנגנת הנכים אתמול בתל אביב. ביקורת על ההמלצות המתגבשות צילום: עופר צור

 

בנוסף צפוי צוות שמחון לגבש תוכנית לקבלת משכנתאות לנכים אשר קשים להשיג משכנתא, כי חברות הביטוח מסרבות לבטח אותם. הפתרון שמוצע: הקמת קרן באוצר אשר תממן את הוצאות הביטוח.

 

השלמת הכנסה לנכים

 

כפי שנחשף ביום ראשון ב"כלכליסט" צוות שמחון צפוי להמליץ על הגדלת סל השירותים לנכים ולא בהכרח על הגדלת הקצבאות. לפי המתווה המתגבש, רק נכים שסובלים מעוני, אלו שהכנסותיהם מתחת למחצית ההכנסה החציונית במשק ועומדת על כ־3,200 שקל, צפויים לקבל קצבה חדשה אשר היא השלמת הכנסה לרמת קו העוני.

צוות שמחון קבע שהתקציב הממשלתי עבור נכים עמד ב־2016 על כ־25 מיליארד שקל, כשרק שליש מסכום זה, כ־8.9 מיליארד שקל, משולם כקצבת נכות כללית ושני שליש מגיעים לנכים בצורה של שירותים.

 

קצבת הנכות הממוצעת לחודש עומדת על כ־2900 שקל, וההשקעה הממשלתית הממוצעת בנכה עומדת על כ־8200 שקל. לפי נתוני רשות המסים.

 

ל"כלכליסט" נודע כי המלצה נוספת של צוות שמחון היא יצירת מסלול ייחודי של מס הכנסה שלילי (מענק עבודה) עבור הנכים. מדובר על יצירת קריטריונים מיוחדים אשר מיטיבים עם הנכים וזאת לעומת הקריטריונים הקיימים לעובדים שאינם נכים.

 

מענק עבודה הוא תוספת הכנסה המשולמת על ידי רשות המסים ישירות לחשבונות הבנק של בעלי הכנסות נמוכות, העומדים בקריטריונים הקבועים בחוק, ומטרתו בין השאר לשפר את מצבם הכלכלי של העובדים ברמות השכר הנמוכות, לצמצם פערים כלכליים־חברתיים ולהוות תמריץ להשתתפות עובדים בשוק העבודה.

 

קיצוץ הפטור ממס

 

נכים בעלי הכנסה של עד 51.2 אלף שקל זוכים כיום לפטור ממס, שבמדרגות השכר הגבוהות מגלם הטבה של כ־18 אלף שקל.

 

הטבות המס שמקבלים נכים עולה כיום לקופת המדינה 1.2 מיליארד שקל. ל"כלכליסט" נודע עוד כי הפטור יוענק אך ורק לנכים אשר הכנסותיהם לא תעלה על פעמיים השכר הממוצע במשק - כלומר כ־20 אלף שקל לחודש (240 אלף שקלים לשנה).

 

על פי צוות שמחון מדובר באחד העיוותים הגדולים במערכות הממשלה, שכן נכון להיום, נכים - הן שכירים והן עצמאיים - נהנים מפטור במס הכנסה עד גובה הכנסות של כ־55.5 אלף שקל לחודש (606 אלף שקלים לשנה) שהם 5 פעמים השכר הממוצע במשק. לפי הנתונים, רק כ-23 אלף נכים נהנים מאותם 1.2 מיליארד שקל, שהם פחות מעשירית מהציבור המוכר כנכה בישראל.

 

ל"כלכליסט" הגיעה בדיקה שערכה רשות המסים אשר בחנה את היקף ההטבה, היקף הפטור ומספר המושפעים מצמצום הפטור - לפי רמות הכנסה. כפי שניתן לראות, הפחתת הפטור מ־50 אלף שקל לחודש ל־20 אלף שקל לחודש תקטין את ההטבה לרמה של כ־848 מיליון שקלים ותביא לחיסכון של כ־275 אלף שקל. כמו כן, ההטבה תמנע מכ־6030 הנכים החזקים ביותר את הפטור. אם הצוות ירחיק לכת עוד יותר, הוא יכול לקבוע פטור של עד 1.5 פעמים השכר הממוצע במשק. אז תחסוך המדינה 385 מיליון שקל.

 

כפי שחשף ב"כלכליסט", צוות שמחון צפוי להמליץ על הסטת הכספים שיחסכו לטובת ציבור הנכים בישראל.

 

לפי נתונים של רשות המסים, כשני שליש מהטבות המס מגיעות לאו דווקא לשכירים אלא לעצמאים. גורמים בצוות שמחון מסבירים כי אנשים המבקשים לפתוח עסק והם קרובי משפחה של נכה, רושמים את החברה על שמו על מנת להנות מהטבת המס.

 

ההטבה החודשית של מקבלי הפטור ממס עומדת על קרוב ל־30 אלף שקל לחודש. בכך, הנכים החזקים ביותר, אלו שהצליחו להשתלב בשוק העבודה, הם אלו שזוכים לתמיכה הגדולה מהמדינה.

 

חברי הצוות מצאו עיוות נוסף: המבחנים הקיימים היום נותנים העדפה ברורה לבעלי מוגבלות פיזית, על פני אנשים בעלי מוגבלות שכלית־התפתחותית או נפשית. לפי הנתונים, כ־45% מכלל מקבלי קצבאות הנכות בישראל הם בעלי מוגבלויות בתחום הנפשי. הסיבה לעיוות נובעת ממבחני הזכאות הנהוגים בקצבאות השונות. אחוזי הנכות של נכי הנפש נמוכים בממוצע מבעלי ליקויים אחרים, ונתון זה גורם להורדת גובה קצבת הנכות שלהם. יתרה מזו, מפני שהליקוי שלהם אינו פיזי, רוב מבחני התפקוד וכושר העבודה הקיימים היום בביטוח לאומי אינם מותאמים אליהם, ומונעים מהם לקבל קצבאות ותוספות המותאמות רק לבעלי ליקויים פיזיים.

 

המסקנות יוגשו בשבוע הבא

 

ל"כלכליסט" נודע כי ישנה הסכמה גורפת בין כל חברי הצוות שמבחני כושר ההשתכרות הקיימים היום, הזהים למבחנים שהתקיימו לפני 30 שנה - הם ישנים, לא מתאימים לשוק העבודה המודרני, גורמים לעיוותים העיקריים במערכת, ולפיכך, יש להחליפם.

 

אחת המטרות המרכזיות של צוות שמחון הוא הגדלת שיעור הנכים העובדים וזאת בעזרת אמצעי עידוד שונים. שיעור הנכים העובדים עומד בישראל על כ־20% בלבד, לעומת כ־40% בממוצע במדינות ה־OECD.

 

צוות שמחון ימליץ על שינויים מקיפים ומשמעותיים במבחני קביעת אי כושר עבודה. עוד עולה מהנתונים שבידי הצוות, כי שיעור העוני בקרב נכי הנפש ובתוכם גם אוטיסטים ובעלי מוגבלות שכלית התפתחותית - גבוהים משמעותית מאלו של בעלי הליקוי הנוירולוגי.

 

"יש נכים שלא זכאים לתוספת ניידות, ולא זכאים למעטפת שירותים, ולכן, בסופו של דבר הם זכאים להשקעה ממשלתית כוללת נמוכה", מסר אחד מחברי הצוות. "לצערי הם מחוץ לפוקוס של הביטוח הלאומי, ואלו אותם נכים שאינם משתתפים בהפגנות".

 

כבר ביום ראשון נחשף ב"כלכליסט" כי תוספת הקצבה תהיה על פי קריטריונים אחרים, ובכל מקרה נמוכה יותר מזו שזליכה הציעה.

 

לפי לוח הזמנים שקבעו נתניהו יחד עם שר האוצר משה כחלון, שר הרווחה חיים כץ ויו"ר הקואליציה דוד ביטן, מסקנות ראשוניות היו צריכות להימסר עד יום ראשון שעבר. ל"כלכליסט נודע כי מסקנות אלו יוגשו כנראה בתחילת השבוע הבא וזאת עקב "המורכבות הכרוכה בסוגיה" כדברי אחד מהגורמים, וגם, בעקבות כמה מחלוקות סביב סוגיות מרכזיות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x