$
בארץ

הדולפין והספין: מה עומד מאחורי הודעת שטייניץ על הפקעת מאגר הגז?

שר האנרגיה הפקיע מידי תשובה את מאגר דולפין הזעיר, שפיתוחו לא כדאי כלכלית ולכן לא סביר שיקרה. העיקר שיהיו קבלות להראות מחר בוועדת הכלכלה

ליאור גוטמן 08:0713.06.17

שר האנרגיה יובל שטייניץ הודיע אתמול שיפקיע את רישיון הגז חנה, המוכר יותר בשם מאגר דולפין. משרד האנרגיה הודיע שיפקיע אותו כבר בשנה שעברה, אבל בעלי המאגר - דלק, נובל אנרג'י ורציו - ערערו על כך, וכעת דוחה שטייניץ את הערעור. הסימנים להימצאות גז במאגר דולפין פורסמו כבר במהלך 2014, אבל בעליו סירבו להתחייב לפתחו בשל היעדר כדאיות כלכלית.

 

הסיבות לכך שלא כדאי כלכלית לפתח את דולפין הן ראשית שהוא מכיל כ־2 מיליארד מ"ק גז טבעי, כמות שמספיקה לצריכה הלאומית של מדינת ישראל ל־75 ימים בלבד, ושנית, שהוא שוכן במים עמוקים ופיתוחו דורש מאות רבות של מיליוני דולרים. במילים אחרות, מעט מאוד גז, שעלות הפקתו תעלה פי כמה על שוויו.

 

יצחק תשובה, בעל השליטה בדלק יצחק תשובה, בעל השליטה בדלק צילום: עמית שעל

 

אז מה קרה עכשיו שגרם לשטייניץ להתעורר ולהתחיל להלאים מאגרים? זו שאלה שיש עליה כמה תשובות. לפי שטייניץ עצמו, "כוונת המחוקק היתה לאלץ את בעלי הרישיונות להשלים במהירות את חיפושיהם בשטחים שהוענקו להם במטרה להגיע לתגלית נפט או גז משמעותית בתוך שלוש עד שבע שנים, ולא לאפשר מצב שבו חשיפת כמויות זניחות של גז או נפט תוביל להחזקת השטח כאופציה לחיפושים נוספים למשך שלושים שנה".

 

עוד אמרו במשרד האנרגיה שאימוץ גישתם של בעלי המאגר — כלומר שכל מציאת גז היא בהכרח סיבה להכרזה על תגלית — תוביל "למצב אבסורדי, שבו ניאלץ להכריז באופן אוטומטי על חשיפה של כמויות גז או נפט מינימליות בתור 'תגלית'. זאת מכיוון שהתפתחויות אפשריות בתחום הביקושים והמחירים תוכלנה, באופן תיאורטי, להפוך בזמן מן הזמנים כמעט כל מאגר לרווחי".

 

שטייניץ. איש לא מתכוון לפתח את מאגר דולפין שטייניץ. איש לא מתכוון לפתח את מאגר דולפין צילום: אוראל כהן

 

אפשרות נוספת לאנרגיה החדשה שקיבל לפתע שטייניץ היא שמחר הוא צפוי לבקר בוועדת הכלכלה ולספר על פועלו, ויהיה לו מאוד נוח לבוא עם קבלות על הפקעת מאגר גז מקבוצה של בעלי הון. אפילו אם הסיכוי שהגז של דולפין ייצא אי פעם מהאדמה נמוך עד אפסי.

 

ומה המדינה תעשה עם הגז שחזר אליה? רוב הסיכויים שבדיוק מה שדלק, רציו ונובל התכוונו לעשות — כלום. מספיק לבחון את מה שעשתה המדינה עם מאגרים אחרים שהפקיעה בשנים האחרונות.

 

בתחילת 2012 הפקיעה המדינה מישראמקו את מאגר אור שמכיל רק 1.5 מיליארד מ"ק, אבל מאז ועד היום לא חשבה לפתח אותו או לתת ליזם אחר לעשות זאת. כעת טוענים במשרד האנרגיה שהשטח שהוא שוכן בו יצא למכרז אחרי שנים של הקפאת חיפושים.

 

וזה עוד בלי שדיברנו על מאגר דלית, שהוכרז עוד ב־2009 כמאגר מוכח שמכיל כ־7 מיליארד מ"ק, כלומר פי שלושה מהנפח של דולפין. על פי התקנות שנקבעו בחוק, בעלי המאגר - דלק, ישראמקו, נובל אנרג'י ואלון גז - היו אמורים לפעול לפיתוחו עד 2012, אבל מאז שהוכרזה התגלית ועד היום לא עברה באזור אפילו ספינת דיג. ומה עשה משרד האנרגיה עם דלית? בדיוק מה שהוא מתכנן לעשות עם דולפין - כלום.

 

במענה לפניית "כלכליסט" טוענים במשרד האנרגיה שדלית כלול בתוכניות הפיתוח של מאגר תמר, אבל בדיקה זריזה מעלה שהכוונה לפתח אותו לא נראית באופק, שלא לדבר על החלטת השקעה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x