$
בארץ

הצוות לבחינת קצבאות הנכות: המלקחיים של כחלון

הצוות שמינה נתניהו לבחינת קצבאות הנכות צפוי להמליץ על חלוקה של ההטבות מחדש ולאו דווקא על העלאת הקצבאות. במצב כזה כחלון, שהצוות שמינה לנושא נפסל, ייתפס ציבורית כאחראי. מאבק במסקנות יעמיד אותו שוב בחזית מול רה"מ

אדריאן פילוט 08:1812.06.17
מסקנות הביניים והעקרונות העיקריים של צוות שמחון שמונה לבחון את קצבאות הנכות וההטבות לנכים, שנחשפו אתמול ב"כלכליסט", הם מתכון בטוח לזעקה ציבורית מצד ציבור הנכים ועשויים לגבות מחיר פוליטי כבד משר האוצר משה כחלון. העיקרון המנחה של מסקנות הביניים הוא שיש לחלק מחדש את כלל ההטבות שמקבלים הנכים ולאו דווקא להעלות את גובה הקצבה החודשית. העיקרון הזה לא אומר שהנכים לא יקבלו תקציבים נוספים, אלא שהדגש יושם על מתן שירותים, כולל השתלבות תמריצים להשתלבות בשוק העבודה, ולא בהכרח על העלאת התקציב שמיועד לקצבאות.

 

בבסיס העיקרון של צוות שמחון עומדת מתמטיקה די פשוטה. בישראל יש כיום 235 אלף איש שזכאים לקצבת נכות. הההוצאה הממשלתית על נכים עומדת על 25 מיליארד שקל. מתוך סכום זה 8.8 מיליארד שקל מוקדשים לקצבאות. כלומר, הקצבה החודשית הממוצעת לנכה בישראל עומדת על 2,859 שקל בחודש, אך ההוצאה הכוללת של המדינה, שמביאה בחשבון גם שירותים, פטורים ממס, סיוע בדיור ועוד, עומדת על 8,200 שקל בחודש לזכאי.

 

לאחר שהצוות שמינה ראש הממשלה בנימין נתניהו לבחינת קצבאות הנכות בראשות יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון יגיש את מסקנותיו, הן יתגלגלו לפתחו של משרד האוצר, כלומר לכחלון, בכובעו כזרוע הכלכלית של הממשלה. לזכותו של שר האוצר ייאמר כי הוא הפוליטיקאי שביקש והצליח להעלות את נושא הנכים לראש סדר היום הציבורי, אבל אם צוות שמחון אכן ימליץ על אי־העלאת התקציב לקצבאות הנכות, כחלון עשוי למצוא את עצמו תחת לחץ ציבורי אדיר לדחות את המסקנות, בעיקר משום שהוא כבר התבטא באופן פומבי יותר מפעם אחת על כוונותיו להעלות את תקציב קצבאות הנכות ב־4–4.5 מיליארד שקל. לאחר הצהרות כאלו ציבור הנכים, שכבר הוכיח את יכולותיו לייצר כותרות ולגייס את הציבור לטובתו, לא יסתפק בפחות. למעשה, ארגוני הנכים כבר קבעו הפגנה ראשונה נגד המסקנות המסתמנות של שמחון - מחר בתל אביב.

 

 

התחמושת נגד כחלון

 

לנכים יש תחמושת נגד שר האוצר, שכן נושא הקצבאות וההטבות שלהם התגלגל מלכתחילה לצוות שמחון משום שכחלון לא הקפיד על תקינות ההליכים הנדרשים כשמינה את הצוות שלו לבחינת קצבאות הנכות. בעקבות התנהלות זו של כחלון, המשנים ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד דינה זילבר ועו"ד אסי מסינג פסלו בפועל את עבודת הוועדה שהקים שר האוצר, שכבר המליצה על מתן תוספת של 4 מיליארד שקל לקצבאות הנכות. הנכים עשויים לסמן את כחלון כאחראי לכל המלצה שאינה כוללת תוספת. אם הוא לא יילחם כדי לשנות את המסקנות הסופיות של צוות שמחון, התחמושת אף תהיה משמעותית יותר.

 

בנוסף, אם כחלון יפעל לשינוי או לדחיית מסקנות הצוות, הוא עשוי להיקלע לעימות נוסף עם נתניהו, שיחסיו עמו פורחים לאחרונה.

 

הפגנה למען הנכים, בתל אביב הפגנה למען הנכים, בתל אביב צילום: מוטי קמחי

 

הזדמנות לשינוי

 

נכון, ככל הנראה מדובר בפינה שממנה קשה לצאת, שכן כמעט כל תוספת עשויה להיות לא מספיקה, ומהבחינה הזו נתניהו נהג באומץ כשלקח את הנושא הנפיץ תחת חסותו.

 

עם זאת, לצוות שמחון יש הזדמנות לחולל שינוי אמיתי בכל הנושא של תקצוב הנכים. לא מדובר רק ב"קביעת התוספות שיינתנו לנכים ואופן חלוקתם", כפי שהנחה נתניהו, אלא גם בחשיפה ותיקון של מנגנון שמיטיב עם נכים "חזקים" (פגועים נוירולוגית) ומפלה לרעה נכים "חלשים" (פגועים נפשית) ושנוטה לתמרץ נכים לא לצאת לעבודה. משום כך, חלוקה מחדש, אף שהיא נפיצה מבחינה פוליטית וציבורית, היא אפשרות לשינוי עמוק וצודק. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x