$
משפט

דו"חות ביקורת בעמותות הקשורות ליפה דרעי חשפו בעבר אי סדרים

מדובר בביקורות שנערכו בשנים 2003 ו-2004 בשתי עמותות שבהן משמשת אשתו של שר הפנים חברת ועד מנהל ויו"רית. הדו"חות חשפו העברות כספים תמוהות, דיווחים על תרומות מבלי שנמצאו קבלות, נכס שהתקבל ללא תמורה מחברת נדל"ן ועוד. לעמותות יש כיום אישור ניהול תקין מרשם העמותות

תומר גנון ונעמי צורף 13:3529.05.17

ביקורות עומק שנערכו בעבר על ידי רואי חשבון לבקשת משרד המשפטים בשתי עמותות הקשורות לרבנית יפה דרעי, אשתו של שר הפנים אריה דרעי, חשפו אי סדרים בפעילותן: העברות כספים תמוהות, דיווחים על תרומות מבלי שנמצאו קבלות, נכס שהתקבל ללא תמורה ועוד. בני הזוג דרעי נחקרים בשעות אלה במשטרה. בין הנחקרים בפרשה גם איש עסקים חרדי שתרם בעבר מאות אלפי שקלים לאחת העמותות הקשורה ליפה דרעי. תנועות הכספים בשנים האחרונות בעמותות אלה נמצאות כיום בלב החקירה נגד שר הפנים ואישתו.

 

דו"חות הביקורת מופעים בתיקי העמותות "מפעלות שמחה" (לשעבר בנות שמחה ומרגלית) ו"מוסדות תורה וחסד יהודה יעלה" במשרד המשפטים. יפה דרעי משמשת בשנים האחרונות כחברת ועד מנהל ויו"רית בעמותות, והיא בעלת זכות חתימה בחשבונות וכן חתומה על הדו"חות השנתיים שמוגשים לרשם. כיום, על פי מסמכי העמותות, שתיהן מחזיקות באישור ניהול תקין לשנת 2017.

 

לדו"ח הביקורת המלא בעמותת בנות שמחה ומרגלית לחצו כאן

לדו"ח הביקורת המלא במוסדות תורה וחסד יהודה יעלה לחצו כאן

 

תרומות בסך 810 אלף שקלים בלי קבלות

 

"חסד יהודה יעלה" עוסקת על פי דו"חותיה בגמילות חסדים וסיוע לנזקקים, ואילו "מפעלות שמחה", שמחזור ההכנסות השנתי שלה גבוה מ-10 מיליון שקלים בשנה, עוסקת בהקמת בתי ספר חדשים וסיוע לקיימים ובפעילות חינוך ותרבות.

 

אריה ויפה דרעי אריה ויפה דרעי צילום: אלכס קולומויסקי

 

מדו"ח ביקורת על "מוסדות תורה וחסד יהודה יעלה" שהכין בשנת 2003 משרד רו"ח גולדברג ושות', עלה כי בדו"חות הכספיים לשנת 2000 נכללו הכנסות בסך של 810 אלף שקל, אך לא נמצאו קבלות שנרשמו לסכום זה. עוד התגלה כי באותה העת פעלה העמותה במשרדים שניתנו לה כתרומה מחברת א.א גמיש חברה לבנין "כהערכה לפעילות העמותה וכמחווה כלפי הגברת יפה דרעי על פעילותה הברוכה". בנוסף התברר כי קיימת קרבה משפחתית בין שניים (מתוך ארבעה) מחברי ועד העמותה - יפה דרעי וחיים זילבר שהם גיסים.

 

בנוסף עלה מדו"ח הביקורות כי בדו"חות הכספים של העמותה לשנת 2001 נרשמו חובות אבודים בסך של 244 אלף שקל. בהערה לרישום זה נכתב כי מדובר ב"הלוואות לנזקקים שלא הוחזרו. להערכת היועצים המשפטיים סיכויי הגבייה קלושים". לאר בקשה הבהרה בעניין זה נמסר מהעמותה כי "נפלה טעות והסכומים הנ"ל נרשמו כחובות אבודים".

 

עוד עלה מהדו"ח כי בשנת 2001 העבירה עמותת "יהודה יעלה" ל"מפעלות שמחה", כאמור שתי עמותות הקשורות ליפה דרעי, 300 אלף שקל שהוגדרו כ"הלוואת סיוע". בשנת 2003, השיבה "מפעלות שמחה" 400 אלף שקל, כלומר 100 אלף שקל יותר משניתן לה. בדו"ח התברר כי במהלך השנים שקדמו לבדיקה היו העברות כספים רבות בין שתי העמותות. בהמשך לכך ניתנה המלצה לבקש מהעמותה להגיש הצהרה כי להבא לא יועברו עוד כספים מהעמותה לגופים או לעמותות אחרות בכלל ולעמותת "מפעלות שמחה" בפרט.

 

"נראה שמינוי של גורם מפקח על פעולות העמותה יוכל למנוע בעתיד הישנות שלמקרים דומים", נכתב בדו"ח הביקורת. "לדעתנו יש להרחיק מפעילות העמותה כל אדם שהיה שותף לליקוים הלו ובהם מנהלי העמותה, מנהל החשבונות שלה ורואי החשבונות".

 

ראש תחום תמיכות במשרד המשפטים מתריע

 

מהמסכמים בתיקי העמותות עולה כי מי שהתריע על התנהלות "יהודה יעלה", היה בין היתר עו"ד אמנון דה-הרטוך, ראש תחום תמיכות במשרד המשפטים. במכתב לרשם העמותות דאז, עו"ד עמירם בוגט, בשנת 2003 הוא העלה תמיהה בטיפול שנעשה בנושא.

 

"לפני למעלה משנה, אוגוסט 2002, הפניתי אליך מכתב בעניין של מספר עמותות", כתב דה-הרטוך. "ביקשתי כי יבדקו על ידכם העברות כספיות שקיבלו ביטוי בדו"חות כספיים שצורפו לבקשות תמיכה שהוגשו על ידן לקרן יו"ר הכנסת לנזקקים שאני משמש נציג היועץ המשפטי לממשלה בוועדה המייעצת לה. משום מה פנייתו –שלא נענתה – לא השפיעה על החלטתכם להנפיק לעמותה אישור ניהול תקין".

 

על פי המסמכים בתיק העמותה, בהמשך, במאי 2003, נשלל מהעמותה אישור ניהול תקין נוכח העבודה שלא השיבה בזמן לשאלות רשם החברות בעניין הכספים. בהמשך, מונה רואה חשבון מטעם רשם החברות לבחינה חוזרת של הנפקת אישור ניהול תקין. וביולי 2003 הומצא לעמותה אישור ניהול תקין לתקופה מוגבלת על אף שלא נגמה הבדיקה בעניינה ובמטרה "למנוע גרימת נזק לפעילותה השוטפת".

 

מורה על שתי תלמידות

 

כאמור גם ב"מפעלות שמחה" נערכה ביקורת ונמצאו ליקויים. בדו"ח שהוגש ב2004 לרשם העמותות על ידי משרד רו"ח גולדברג ושות' עלה למשל כי בסמינר אותו מפעילה העמותה עובדות 35 מורות, בעוד שבסמינר לומדות 82 תלמידות בשתי כיתות בלבד. כלומר יחס של מורה אחת לשתי תלמידות.

 

"כשביקשנו את תגובת העמותה לכך", נכתב בדו"ח, "נמסר לנו כי מספר המורות המלמדות בסמינר, ואחוז המשרה, נקבע על פי שיקול הדעת של המנהל החינוכית בלבד וכי לאחר מכן היא מקבלת את אישור משרד החינוך. הסבר זה נראה חסר, שכן תחומי ההוראה של המורות המלמדות בסמינר אינן תואמות את תוכנית הלימודים". בנוסף על פי הדו"ח התבקשה העמותה לצרף חשבוניות והסכמי שכירות בגין הוצאות שכירות שונות אולם אלו שצורפו לא תואמות את הרישום בספרי העמותה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x