$
בארץ

עתירה לבג"ץ נגד הכנסת שהכשירה פנסיה בדיעבד

בג"ץ יכריע האם נבחרי הציבור יחוייבו להחזיר כספי פנסיה שעלותם לרשויות 21 מיליון שקל

שחר אילן 08:2229.05.17

עתירה לבג"ץ שהוגשה בשבוע שעבר דורשת לבטל את החלטת ועדת הפנים של הכנסת, לאשר פנסיות רטרואקטיביות לשבעה נבחרי רשויות מקומיות לשעבר, ולחייב אותם להחזיר את הכספים ששולמו בניגוד לחוק עד שהוכשרו על ידי הכנסת.

 

"מדובר בכספי מדינה", אומרת עו"ד שגית בידרמן שהגישה את העתירה בשם אביה שהיה עובד עיריית נתניה ונדרש להשיב סכומים שקיבל בטעות. שופט בית המשפט העליון אורי שוהם הורה למדינה ולכנסת להשיב לעתירה עד ה־20 ביוני.

מימין: יו"ר ועדת הפנים לשעבר אמנון כהן וסגן שר הבינוי ז'קי לוי מימין: יו"ר ועדת הפנים לשעבר אמנון כהן וסגן שר הבינוי ז'קי לוי צילום: אלכס קולומויסקי

 

בינואר 2017 חשף "כלכליסט" שמשרד הפנים משלם מזה 18 שנה פנסיות בניגוד לחוק לנבחרי רשויות מקומיות לשעבר, ומבקש מוועדת הפנים של הכנסת להכשיר אותן, פעולה שתרחיב את התשלום למספר נבחרים נוספים.

 

אישור רטרואקטיבי

 

עד ינואר 1999 קבעו הנהלים שראשי ערים וסגניהם יקבלו פנסיה תקציבית לכל חייהם אם כיהנו לפחות 4 שנים והם בני 40 ומעלה. בינואר 1999 תיקנה ועדת הפנים את הכללים וביטלה את מגבלת הגיל. אלא שהנוהל החדש לא הוחל רטרואקטיבית על מי שהודחו בבחירות בנובמבר 1998. למרות זאת החליט מנכ"ל משרד הפנים - לטענת המשרד בטעות - להחיל את הנוהל על חמישה נבחרים בני פחות מ־40, שהודחו ב־1998, ולשלם להם פנסיה תקציבית לכל החיים.

 

הטעות התגלתה ב־2005. למרות זאת התשלום לא הופסק. המשרד פנה מספר פעמים לכנסת בניסיון להכשיר את התשלומים ונכשל. בסופו של דבר אישרה ועדת הפנים הנוכחית בראשות דודי אמסלם מהליכוד את הפנסיות הבלתי חוקיות. העלות האקטוארית של התשלום מוערכת ב־3 מיליון שקל לאיש, כלומר העלות הכללית לרשויות המקומיות, שבהן כיהנו הנבחרים, היא 21 מיליון שקל. בין הנהנים מההחלטה: ח"כ אכרם חסון מכולנו וסגן שר הבינוי ז'קי לוי מהליכוד, סגן ראש עיריית ירושלים מש"ס צבי כהן, יו"ר ועדת הפנים לשעבר אמנון כהן מש"ס וסגן ראש עיריית יבנה רפאל (פאלי) כהן מש"ס.

 

"האדם הקטן ואנשי ציבור"

 

עורכת הדין שהגישה את העתירה עושה זאת בשם אביה יוסף שלום סלומון, שהיה עובד עיריית נתניה ונדרש להשיב סכומים שקיבל בטעות מהעירייה 13 שנה לאחר שקיבל אותם. "מדובר באיפה ואיפה בין האדם הקטן לאנשי הציבור", אומרת בידרמן.

 

היא טוענת שהחלטת ועדת הפנים של הכנסת התקבלה בניגוד לעמדת היועצים המשפטיים של הכנסת והממשלה, ושמדובר בהליך חקיקה רטרואקטיבי, שנעשה ללא סמכות כדי להכשיר תשלום שהוא בלתי חוקי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x