$
דעות

פרשנות

ביקור טראמפ בישראל: לא דיברנו עוד על כלכלה

בממשלה יכולים להיות מרוצים מנשיא ארה"ב, שלא דיבר כלל על מדינה פלסטינית. אך את התיאבון העסקי השאיר טראמפ כנראה בסעודיה

אדריאן פילוט 07:5324.05.17
"הממשל שלי תמיד יעמוד לצד ישראל", ו"הקשר בין עם ישראל לארץ הקדושה הזו הוא בלתי ניתן לערעור והוא קשר נצחי", הם רק חלק מהביטויים שבאמצעותם ניתן לסכם את הביקור הראשון של נשיא ארה''ב דונלד טראמפ בישראל. ראש הממשלה בנימין נתניהו יכול להיות יותר ממרוצה ומסופק מה־28 שעות האחרונות שהסירו לא מעט שינה ממנו זה כבר חודש ימים.

 

במהלך אותן שעות נאם טראמפ ללא הפסקה: בנתב''ג, בבית הנשיא, במעונו של ראש הממשלה, במוזיאון יד ושם ובמוזיאון ישראל - ובאף אחד מהמקומות הללו לא שמענו מהנשיא את צמד המילים "מדינה פלסטינית" או "שתי מדינות לשני עמים". ניכר כי טראמפ אימץ את ה"נרטיב הישראלי" ובעיקר את זה של נתניהו עצמו: הבעיה במזרח התיכון אינה ההתנחלויות, אלא הטרור האיסלמיסטי. פתרון הסכסוך הישראלי־פלסטיני אינו מטרה בפני עצמה, אלא כלי כדי להשיג מטרה נעלה יותר: בניית קואליציה מזרח־תיכונית בין המדינות המערביות לבין המדינות הערביות המתונות כנגד ציר הרשע - חמאס, חיזבאללה, דעאש ואיראן. "אנו חייבים לחסל את האידיאולוגיה המרושעת (של הטרור) הזו ולהגן על אזרחינו. כל המדינות חייבות להיות מלוכדות סביב מטרה זו", אמר טראמפ בנאום שנשא לעם הישראלי במוזיאון ישראל, שחתם את ביקורו הראשון בישראל כנשיא מכהן של ארה''ב. ולא פחות חשוב ממנו היה הנאום שנשא בבית לחם מול כל ההנהגה הפלסטינית, שאת מחציתו הקדיש כדי להסביר למאזינים עד כמה מי שמשתמש בטרור הוא "לוזר" ולא "מפלצת" (כפרפרזה ליצור מפחיד), וכי אין אפשרות לשלום כל עוד מאכלסים טרוריסטים.

 

שר אוצר נעדר

 

ומה עם כלכלה? כמעט ולא היתה. בסביבתו של שר האוצר, משה כחלון, שאפילו לא טרח להגיע לקבל את פניו של טראמפ בנתב"ג ולא נראה באף אחד מהאירועים בהם נכח הנשיא, ולא אפילו באולפני החדשות שליוו באדיקות את הביקור - מסבירים כי התרומה שלו היתה ערב ביקורו בגיבוש "הצעדים הכלכליים" המיועדים להקלה באוכלוסיה הפלסטינית. אם זאת היתה התרומה, אז הוא לא תרם הרבה. מדובר בעיקר בהצהרת כוונות כעל בניית אזור תעשייה צמוד לג'נין והוספה של משמרת שלישית במעבר אלנבי שהיה נכון להוסיפה זה תקופה ארוכה וללא קשר לטראמפ.

נתניהו וטראמפ במוזיאון ישראל. לא הגיע לישראל עם כוונות כלכליות נתניהו וטראמפ במוזיאון ישראל. לא הגיע לישראל עם כוונות כלכליות צילום: רויטרס

 

הנשיא טראמפ לא הגיע לישראל עם כוונות "כלכליות" ונראה כי כל התיאבון "העסקי" השאיר בסעודיה, שם חתם על עסקאות ענק עבור ענקיות הביטחוניות האמריקאניות במאות מיליארדי דולרים. נראה כי הבכיר הישראלי שבאמת ניסה לקדם "עסקים" היה שר הכלכלה, אלי כהן, שבישל תוך יום ובכמה דקות פגישת עבודה ראשונה עם יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה האמריקנית ויועצו הכלכלי האישי של טראמפ, גרי כהן,כפי שנחשף ב"כלכליסט". כהן צפוי להגיע במחצית יולי לארה''ב, שם הוא מתכוון לבדוק איך ניתן להביא לישראל חברות אמריקאיות שירצו לעשות כאן מעבר למחקר ופיתוח, אלא גם ייצור.

 

מתגאה בעסקאות עבר

 

משפט אחד מסוכן שטראמפ כן זרק לאוויר - מחוץ לכתוב בטלפרומפטר ולכן מסוכנותו - קשור לכוונתו "לצמצם את הגירעון המסחרי של ארה''ב מול ישראל". זה משפט שחייב להטריד את החברות הישראליות אשר מייצאות כ־29% מהסחורות שלהן לארה''ב - הקניינית הגדולה בעולם של מוצרים ישראליים. כהן יצטרך לוודא שאין לטראמפ כל כוונה לגעת באחד הנכסים האסטרטגים הכלכליים החשוב של המשק - ההסכם הסחר החופשי בין ישראל לארה''ב מ־1985.

 

"תחת הממשל שלי רואים הבדל ניכר ונאה. זה כולל את תוכנית 'כיפת ברזל', שהגנה על אזרחי ישראל מטילים בטווח קצר ששוגרו על ידי חמאס וחיזבאללה, וכך 'שרביט קסמים' נגד טילים ארוכים. ארה"ב גאה על כך שטייסי חיל האוויר הישראלי מטיסים את מטוסי ה־F35 האמריקאים החדישים", התגאה טראמפ, אבל שכח לציין שמדובר בעסקאות שנחתמו הרבה לפני שמישהו העלה בדמיונו שטראמפ יהפוך יום אחד למועמד רציני לנשיאות ארה''ב. בכל הקשור להגדלת הסיוע הביטחוני, טראמפ העדיף לשמור על זכות השתיקה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x