$
בארץ

משרד האוצר מנסה לרוקן מתוכן את חוק ממשל ללא נייר

כחלון מבקש להחריג עסקאות בהיקף של פחות מ־50 אלף שקל מהחוק שמחייב שימוש במייל בתכתובות עם ספקים, שעבר לפני פחות משנה, ולאפשר שימוש בנייר. לפי הסדנא לידע ציבורי, 41% מעסקאות המדינה בשנה שעברה היו בהיקף כזה

שחר אילן 08:1115.05.17

משרד האוצר מנסה לרוקן מתוכן את חוק ממשל ללא נייר שהעבירה הכנסת לפני קרוב לשנה. המשרד הגיש לוועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת בקשה להחריג מהחוק כחצי מעסקאות המדינה, ולדחות את החלת החוק על משרדי הבריאות והביטחון והמוסד לביטוח לאומי.

 

החוק, שיזם חבר הכנסת מיקי לוי מיש עתיד, אושר בכנסת באוגוסט האחרון פה אחד. הוא קובע שכל העברת מסמכים בין הממשלה לספקים שלה תעשה באמצעים דיגיטליים במקום בנייר. בדברי ההסבר לחוק נאמר כי "משלוח מסמכים אלו באמצעות הדואר האלקטרוני מייעל את הליך הנפקת וקבלת המסמכים, חוסך עלויות רבות ותורם להגנה על איכות הסביבה על ידי חיסכון בנייר ודלק".

מיקי לוי מיקי לוי צילום: עומר מסינגר

 

החוק אמור להיכנס לתוקפו לאחר ששר האוצר משה כחלון יתקין תקנות בהן יקבע חריגים להצעת החוק. ועדת המדע אמורה לדון ביום שלישי בהצעת התקנות של כחלון בה הוא דוחה בין היתר את תחילת יישום החוק עד ה־2 ביולי השנה, בטענה שיש צורך להעניק למשרד הממשלה זמן נוסף להתארגנות למצב החדש.

 

כחלק מהשינויים, מבקש כחלון להחריג מחובת ההתכתבות הדיגיטלית כל עסקה ששוויה נמוך מ־50 אלף שקל בשנה. זאת, "לאור העובדה שישנו קושי תפעולי רב בעבודה עם עסקים קטנים".

 

מנתונים של סער אלון ברקת מהסדנא לידע ציבורי עולה כי 41% מהתקשרויות הידועות של הממשלה ב־2016 היו קטנות מ־50 אלף שקל לשנה - שהם 48 אלף עסקאות מתוך 118 אלף התקשרויות ידועות של המדינה עם גורמים פרטיים.

 

כמו כן, שר האוצר מבקש לקבוע שהצו יחול על משרד הבריאות רק מתחילת 2019, כלומר לדחות את החלת החוק בשנה וחצי, ושעל המוסד לביטוח לאומי הוא יחול רק מתחילת 2020. זאת, בטענה ששני הגופים נמצאים בעיצומה של התקנת מערכת מחשב מתאימה. בנוסף להם, כחלון מבקש דחייה גם כן למשרד הביטחון, עד ה־1 באוקטובר השנה.

 

חבר הכנסת מיקי לוי מסר בתגובה כי מדובר "בלא פחות מעיקור החוק, ריקון הליך החקיקה מכל תוכן והפיכת הכנסת לחותמת גומי של הממשלה. זו שערורייה ופגיעה במעמדה של הכנסת שאסור להסכים לה. הגיע הזמן שגם הממשלה תתקדם למאה ה־21 ונגיע לחזון של ממשל ללא נייר".

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה שההצעה להחריג מהתיקון לחוק עסקאות ששווין פחות מ־50 אלף שקל מיועדת למנוע מצב בו המעבר לעבודה עם מסמכים דיגיטליים יהיה חסם להתקשרות גופים קטנים עם הממשלה בעסקאות בהיקף נמוך. "בעתיד נפעל כך שגם גופים אלו יגישו חשבוניות באופן דיגיטלי". עוד נמסר שמשרד הבריאות והמוסד לביטוח לאומי נמצאים בתהליך אפיון והטמעה של מערכות פיננסיות ייעודיות. "הגופים לא הוחרגו מתחולת החוק אולם נקבעו להם מועדי תחילה מיוחדים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x