$
בארץ

פרסום ראשון

משרד התרבות יפיק עצמאית את שבוע הספר בפריפריה בתקציב של 700 אלף שקל

הודעתה של שרת התרבות מירי רגב מגיעה בתגובה לטענות המו"לים על ביטול שבוע הספר בפריפריה. משרד התרבות: "המשרד יקיים כבכל שנה את ירידי הספרים, שהופקו בעבר על ידי התאחדות הוצאות, בשיתוף הספריות הציבוריות"

מאיה נחום שחל 16:0408.05.17

"על רקע החלטת התאחדות הוצאות הספרים למשוך ידיה מהפקת ירידי שבוע הספר בישובי הפריפריה, תוך השמעת טענות חסרות שחר בדבר חוסר תקצוב, מבהיר משרד התרבות והספורט בראשות השרה מירי רגב כי הוא יוצא בהפקה עצמאית של ירידי שבוע הספר במעל ל־60 נקודות ברחבי הארץ, בתקציב כולל גדול פי ארבעה מבשנה שעברה שיעמוד על 700 אלף שקל", כך נמסר ל"כלכליסט" ממשרד התרבות, זאת בתגובה לידיעה שהתפרסמה היום (ב'), לפיה משרד התרבות החליט לא להעביר להתאחדות הוצאות הספרים סכום של כ־150 אלף שקל למען אירועי שבוע הספר בפריפריה.

 

"המשרד יקיים כבכל שנה את ירידי הספרים, שהופקו בעבר על ידי התאחדות הוצאות הספרים, בשיתוף הספריות הציבוריות", מסרו ממשרד התרבות, "מתוך רצון לעודד את תרבות הקריאה במרחבים אלו ולאפשר את הכרתן לציבור הרחב ולקהלים חדשים".

 

גורם בכיר בענף הספריות חיזק את דברי המשרד ואמר: "מאחר שמדובר בסכום זעום, נראה שהפעם סתם מתנפלים על רגב בלי סיבה. מדובר בסכסוך בין משרד התרבות להתאחדות המו"לים".

 

מירי רגב שרת התרבות והספורט מירי רגב שרת התרבות והספורט צילום: אלכס קולומויסקי

 

8,000 שקל לדוכן

 

השמועות על ביטול שבוע הספר בפריפריה אמנם עוררו זעקה בקרב המולי"ם הגדולים, אך אלו הקטנים מספרים שכבר מזמן אין להם מקום מחוץ לערים הגדולות. כשדורית תמיר, מנכ"לית הוצאת "תמיר//סנדיק", שמעה שלשום את הכותרות, התגובה הראשונה שלה היתה: "איזה ירידים יש בפריפריות? זו השנה השלישית שאנחנו לוקחים חלק בשבוע הספר ואף אחד לא מזמין אותנו לפריפריה".

 

עלות העמדת דוכן בשבוע הספר מלכתחילה לא מאפשרת להוצאות הקטנות והעצמאיות להציג ביותר מעיר אחת. "עלות דוכן היא בסביבות 8,000 שקל למי שאינו חבר בהתאחדות המו"לים", מציינת המו"לית שירה חפר בעלת הוצאת הספרים 'לוקוס'".

 

התרבות גוססת

 

גם המו"ל אוריאל קון, הבעלים של הוצאת "תשע נשמות" טוען ששבוע הספר בפריפריה מורכב מהנוכחות של הרשתות הגדולות וההוצאות המסחריות בלבד וכי ממילא הוצאה קטנה, או אפילו בינונית לא תפתח דוכן שאינו באחת הערים הגדולות. "תעשיית הספרים מתייחסת ליריד כמו שהממשלה מתייחסת למיעוטים. זו בעצם הזדמנות של הרשתות וההוצאות הגדולות לגזור קופון על חשבון הפריפריה. היצע הספרים שיש שם הוא גרוע מאוד. התאחדות המו"לים שזועקת עכשיו על ביטול היריד בפריפריה היא זו שמייצרת בערים הגדולות יריד סלקטיבי שמי שיכול להציע את ספריו הוא רק מי שיש לו אמצעים כלכליים כי מחיר הדוכן שערורייתי. והכל פועל לפי שרשרת של מאפיות ופרוטקציות, אז שום דבר לא מפתיע. הוצאה קטנה צריכה לתת את כל הכסף על שולחן עלוב משנות ה־70, אין שום התחדשות, זו מדינה שהתרבות בה גוססת וזו גם האווירה ביריד".

 

על הטענה של משרד התרבות על שיתוף הספריות כחלק מאג’נדה חברתית אומר קון: "זה ניסיון רטורי לצאת מהמדיניות האיומה של הממשלה באמצעות מילים יפות אבל תכלס אין מדיניות תרבות. יש מדיניות שמעוניינת בפירוק כל מוסדות התרבות והדמוקרטיה".

 

מהתאחדות המ"ולים נמסר: "אנחנו מביאים את ירידי שבוע הספר לישובים מרוחקים שברובם לא קיימת ספרייה ציבורית ובטח לא חנות ספרים... שבוע הספר העברי המאורגן ע"י התאחדות הוצאות ספרים בישראל, איננו אירוע שיש בו רווח עסקי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x