$
בארץ

המשבר החדש של ממשלת נתניהו: בלגן במערכת הפוליטית סביב חוק השבת

הצעת החוק שמבקשת להעביר את הסמכות על חוקי עזר עירוניים לשר הפנים מלחיצה את הליכוד. אם היא תאושר, הדבר ייראה ככניעה לחרדים. אם היא תיפסל, יופר השקט היקר שהושג אחרי משבר התאגיד

אדריאן פילוט 08:1604.05.17

הסיעות החרדיות בקואליציה מכניסות את המערכת הפוליטית לסחרור: אתמול נפגשו ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו''ר הקואליציה דוד ביטן, שר התיירות יריב לוין וראשי יהדות התורה וש''ס ח”כ משה גפני, שר הבריאות יעקב ליצמן ושר הפנים אריה דרעי כדי למצוא פשרה בעניין פתיחת המרכולים בתל אביב בשבת. גורמים שהשתתפו בפגישה מסרו כי הצדדים לא הגיעו להסכמות וכי נתניהו סיכם עם ראשי הסיעות החרדיות להיפגש שוב היום בצהריים.

 

 

לפני שבועיים קבע בית המשפט העליון כי חוק העזר העירוני שמתיר את הפעלתם של עשרות מרכולים ופיצוציות בתל אביב ייכנס לתוקף, אף ששלושה שרי פנים לא אישרו אותו. בתגובה, הגיש גפני הצעת חוק שלפיה הסמכויות בנושא חוקי עזר יועברו באופן מוחלט לידי שר הפנים. אם הצעת חוק כזו תאושר, שר הפנים יוכל לבטל את חוק העזר המאפשר את פתיחת המרכולים בשבת.

 

גורמים המעורים בפרטים מסרו ל"כלכליסט" כי ישנן שתי גרסאות לחוק: אחת קשה ואחת מרוככת. שתי הגרסאות זהות למעט סעיף אחד. הראשונה, הקשה, תחול רטרואקטיבית ותוכל לבטל את ההחלטה האחרונה של בג”ץ. הגרסה המרוככת, לעומת זאת, תגיע ללא סעיף רטרוקאטיביות ותהיה תקפה רק על חוקי עזר חדשים.

 

חשש מזליגת קולות ליש עתיד

 

המשבר המתהווה סביב החוק של גפני הכניס שוב את ראש הממשלה ואת מפלגתו לפלונטר: בליכוד מעריכים כי אם יסכימו לגרסה הקשה, הדבר ישווק כניצחון של החרדים על פני האוכלוסיה החילונית ואף לחוק עוקף בג''ץ, דבר שיגרום לזליגת קולות למפלגת יש עתיד של יאיר לפיד. זו הסיבה שגם שר הביטחון אביגדור ליברמן ושר האוצר משה כחלון מתרחקים מהנושא כמו מאש. השניים לא תומכים בסגירת המרכולים בתל אביב בשבת, אבל הם הרבה פחות תומכים בהקדמת הבחירות, קל וחומר אחרי שחוק התאגיד אושר אתמול בממשלה, וכך גם תוכנית נטו משפחה של כחלון.

משה גפני. הכניס את נתניהו לפלונטר משה גפני. הכניס את נתניהו לפלונטר צילום: אלכס קולומויסקי

 

יש בעיה נוספת. בליכוד חוששים שהחוק יעביר את מחלקת האכיפה על חוק עבודה ומנוחה ממשרד העבודה של השר וחבר המפלגה חיים כץ אל משרד הפנים של השר דרעי מש”ס. ההערכות בליכוד הן כי כץ לא יוותר בקלות על הסמכויות הללו וידאג להשיב למי שיפעל לקדם מהלך כזה - בתוך הליכוד וגם מחוצה לו.

 

נטו מלחמה

 

כחלון לא מעוניין לפתוח חזית חדשה נגד החרדים וזו הסיבה שבסביבתו הסבירו אתמול כי הוא מעוניין לשמור על הסטטוס קוו והוא מחוייב לכך בהסכמים הקואליציוניים. אלא שהחרדים הוכיחו אתמול לו ולשאר חברי הממשלה שלא כדאי להתעסק איתם: ליצמן היה היחיד שהצביע נגד נטו משפחה. בסביבתו של ליצמן אמרו שההתנגדות בכלל קשורה לסירוב של כחלון ופקודיו למימון תוכנית ביטוח סיעוד ממלכתית. ליצמן הסביר אתמול כי אם לא יהיה כסף לביטוח סיעודי ממלכתי אז גם לא יהיה כסף לסבסוד צהרונים ולהטבות מס לאבות עובדים.

 

לצורך מימון תוכנית הביטוח שלו, ליצמן דורש תוספת של מיליארד שקל מקופת המדינה והעלאה של מס הבריאות ב־0.5%. בראיון ל"כלכליסט" כחלון הבהיר בצורה חד־משמעית שהוא לא יעלה מסים למשפחות עובדות, שכן הדבר נוגד באופן מוחלט את התשתית האידאולוגית של מפלגתו ושל תוכנית נטו משפחה. ההתנגדות של כחלון תואמת את ההתנגדות של הפקידות במשרדו, שמסרבת בתוקף לאשר תוספת תקציבית למען ביטוח סיעוד ממלכתי. על כל פנים, כחלון נחוש לשים סוף למשבר עם ליצמן וכעת הוא מנסה למצוא פתרון בערוץ אחר לגמרי: אגף ביטוח ושוק ההון במשרדו, בראשות דורית סלינגר, האחראית על תחום הביטוח לרבות הביטוח הסיעודי הפרטי.

 

 

עם חשיפת פרטי תוכנית נטו משפחה, ליצמן הודיע לנתניהו באופן רשמי כי יפרוש מהקואליציה אם לא יימצא תקציב לביטוח הסיעודי. אלא שהחשבון הפשוט לא משחק לטובתו: הקואליציה של נתניהו תשרוד בלי ליצמן, אמנם במתכונת בעייתית של 61 מנדטים. ובכל זאת, ליצמן לא ממהר לשבור את כל הכלים: הוא הצביע נגד התוכנית של כחלון אך בעד חוק פיצול התאגיד.

 

מסביבתו של ליצמן מסרו: "אנחנו לא מתנים שום חוק באף חוק אחר אבל צריכים להבין שאם נתניהו רוצה אותנו בקואליציה סוגיית השבת חיונית לנו".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x