$
בארץ

גדעון סער מגייס לטובתו 4,500 סוכני ביטוח

כשנה לפני שהכריז על חזרתו לחיים הפוליטיים, מונה השר לשעבר לעמוד בראש ועדה של לשכת סוכני הביטוח - מקבוצות האינטרס החזקות בישראל. בכירים בענף: "לסוכנים יש כוח אלקטורלי לא מבוטל"

רחלי בינדמן 07:0313.04.17

במרץ 2016 הורמו לא מעט גבות כשנשיא לשכת סוכני הביטוח אריה אברמוביץ' הכריז קבל עם וסוכניו כי גדעון סער, שפרש כמה חודשים קודם לכן מהפוליטיקה, מונה על ידי לשכת סוכני הביטוח לעמוד בראש ועדה "ציבורית" שתבחן את עתיד ענף סוכני הביטוח. מה לסער ולביטוח או לסוכני ביטוח? תהו אז. באותה עת הוצג בעיקר האינטרס של הלשכה במינוי של סער - הפיכתו לסוג של לוביסט שידאג לאינטרסים של הלשכה בזכות קשריו הענפים במערכת הפוליטית. פחות דובר על הפירות שיקצור סער מהתפקיד.

 

כעת, שנה מאוחר יותר, כשסער הכריז כי הוא שב לפוליטיקה, הוא יכול למנף את החלטתו לקחת את התפקיד בענף הביטוח, בסיבות נוספות מעבר ל־23 אלף השקלים שקיבל בכל חודש. בלשכת סוכני הביטוח מסרו כי סער לא התפטר מתפקידו כיו"ר הוועדה שצפויה לסיים את עבודתה בשבועות הקרובים ולגבש את המלצותיה. 

 

להתחכך עם חברי כנסת

 

לשכת סוכני הביטוח מונה כ־4,500 חברים, מתוך כ־6,000 סוכנים פעילים ובסך הכל כ־12 אלף בעלי רישיון לעסוק בביטוח הרשומים ברשות שוק ההון, הביטוח והחיסכון במשרד האוצר. לסוכנים יש כוח פוליטי עצום, ולא בכדי הכנסים שהם מקיימים פעמיים בשנה באילת מביאים אליהם שלל חברי כנסת שמבהירים מעל לכל במה עד כמה חשוב תפקידו של סוכן הביטוח. קשה למצוא עוד הרבה קבוצות כוח שמצליחות לרכז אליהן לכנסים וימי עיון כמות כה גדולה של פוליטיקאים מכל קצות הקשת הפוליטית.

 

בנוסף, כמעט שלא ניתן למצוא חברי כנסת שמבקרים את סוכני הביטוח, ורובם ככולם מרבים להדגיש עד כמה הם נחוצים. אפילו הפקידים המקצועיים בפיקוח על הביטוח, כולל המפקחת על הביטוח עצמה, שבשיחות סגורות יודעים לבקר את התנהלות הסוכנים, מתנהלים מולם בזהירות בפומבי. לא מפליא לגלות שבטופס ההצטרפות לחברות בלשכת סוכני הביטוח נשאל המועמד: "האם יש לך קשר ביטוחי או חברי עם שרים ו/או חברי כנסת?". סוכנים רבים הם בעלי אוריינטציה פוליטית ופעילים פוליטיים במרכזי מפלגות וברשויות מקומיות.

 

את כנס הלשכה השנתי האחרון בנושא פנסיה שהתקיים במרץ האחרון שבו נכחו גדעון סער, רעייתו גאולה אבן ובתם הקטנה שתמונותיהם הופצו על ידי מערך יחסי הציבור של הלשכה, כיבדו בנוכחותם גם שר הכלכלה הטרי ח"כ אלי כהן (כולנו) ויו"ר ועדת הכספים הדומיננטי ח"כ משה גפני (יהדות התורה). בכנס היו אמורים להשתתף גם צחי הנגבי, השר לשיתוף פעולה אזורי וממלא מקום שר התקשורת (ליכוד), שנעדר לבסוף בגלל הצבעות שאליהן נדרש בכנסת, ובוגי יעלון, לשעבר שר הביטחון בממשלת נתניהו, שצפוי להתמודד בבחירות הבאות לכנסת, שלא הגיע בגלל טיסה שהתעכבה.

 

גדעון סער ונשיא לשכת סוכני הביטוח אריה אברמוביץ'. הלשכה לא תתמוך פומבית גדעון סער ונשיא לשכת סוכני הביטוח אריה אברמוביץ'. הלשכה לא תתמוך פומבית צילום: שלומי דעי

 

"זה מצחיק ולא מקצועי"

 

את כנס הביטוח הכללי השנתי שקיימה הלשכה חצי שנה קודם לכן, בספטמבר 2016, כיבדו בנוכחותם, לצדו של גדעון סער כמובן, שוב גפני, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי), אלי כהן שהיה אז ח"כ, ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני), ח"כ מיקי זוהר (ליכוד), ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה), ח"כ אורן חזן (ליכוד) וח"כ איתן ברושי (המחנה הציוני). קשה היה גם לפספס בכנס השנתי הקודם בטרקלין המפואר בקומה ה־14 של מלון דן את ח"כ דוד ביטן (ליכוד), והיום יו"ר הקואליציה, יו"ר סיעת הליכוד ויד ימינו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, מחליף דברים עם סער.

 

בשנה החולפת התקיימו אחת לחודש לערך דיונים של הוועדה שהקימה הלשכה בראשותו של סער. הדיונים היו פתוחים לכלי התקשורת וכללו מפגשים עם גורמים שונים בתחום הביטוח, רובם ככולם נהגו לצדד בעמדות הסוכנים. לדיוני הוועדה הגיעו דמויות דומיננטיות כמו יו"ר חברת הביטוח הראל יאיר המבורגר ולאחרונה גם יו"ר איגוד חברות הביטוח; שמואל סלבין, לשעבר מנכ"ל משרד האוצר; אבי ניסנקורן, יו"ר ההסתדרות; שר הרווחה חיים כץ שאף צידד בסוכנים בדיוני הוועדה כשאמר כי "היום, לצערי, האוצר מתמקד אך ורק בשיעור דמי הניהול שמשלמים החוסכים, זה מצחיק ולא מקצועי"; וגם שר הבריאות ח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה) הופיע לדבר בפני הוועדה. אין ספק כי קבוצת כוח של 6,000 איש יכולה להשפיע דרמטית על מיקום מועמד לכל מפלגה.

 

מבחינת סער, כמובן, מיתוגו כדמות שסייעה לסוכני הביטוח ולאינטרסים שלהם, וכמי שלמד את התחום בשנה החולפת בצורה מקצועית יותר, עשוי לסייע לו להתקדם ברשימת הליכוד שאליה הוא מכוון, ובהמשך אף לזכות לשיתופי פעולה ולהגיע להסכמות פוליטיות מצד מפלגות אחרות שחברי הכנסת שלהן נמצאים בשיתוף פעולה עם הלשכה. הסוכנים צפויים כמובן בתמורה לראות בסער, אם יצליח להתברג לתפקיד מפתח בפוליטיקה ואולי אפילו לראשות הממשלה, כמי שידאג לאינטרסים שלהם, שכיום הוא מבין אותם יותר מתמיד.

 

מקדמים יוזמות חקיקה

 

מנקודת המבט של הסוכנים סער עוד לא רשם הישגים בתפקיד. הוועדה שבראשה הוא עומד לא יצרה באזז משמעותי וטרם גיבשה את מסקנותיה והמלצותיה. מעבר לדמותו הייצוגית, אם היתה ציפייה שסער יקדם מהלכים לטובת הסוכנים, היא טרם התממשה. יש סיבה טובה להאמין כי סוכנים שייתפקדו לליכוד יעדיפו אותו על פני מועמדים מתחרים כמי שמכיר את הבעיות והאתגרים של הסוכנים ועשוי לגמול להם טובה עם היבחרו.

 

לשכת סוכני הביטוח גם מחזיקה בלוביסטית צמודה, יעל גויסקי, העוזרת לקדם את האינטרסים של הסוכנים והלשכה. באמצעות שיתופי פעולה בין חברי כנסת שחפצים ביקרם של הסוכנים, מקודמות יוזמות חקיקה המשרתות את מטרתם. כך, למשל, ח"כ מיכל בירן (המחנה הציוני), בת בית בלשכת סוכני הביטוח שלזכותה נזקפת פעילותה הענפה בתחום הפנסיה, חברה ללשכת סוכני הביטוח וקידמה יחד איתם חוק שנכנס לתוקף באפריל האחרון המנתק את עמלת הסוכן מגובה דמי הניהול שמשלם החוסך. בהמשך הובילה בירן הצעת חוק נוספת בשיתוף עם סוכני הביטוח להפחתת תקרת דמי הניהול בפנסיה כחלופה לרפורמת פנסיית ברירת המחדל שהובילה המפקחת על הביטוח דורית סלינגר.

 

"הם מאוד חזקים פוליטית"

 

בלשכת סוכני הביטוח טוענים שמדובר בגוף א־פוליטי וכי הסעיף המבקש מהמצטרפים ללשכה לציין את קשריהם עם חברי כנסת ושרים הוא סעיף ישן שכלל לא שמו לב לקיומו. אריה אברמוביץ', נשיא הלשכה, אמר ל"כלכליסט" כי "אנחנו לא מתערבים בחיים הפוליטיים של המפלגות" וכי אין ללשכה נתונים על אודות השתייכות חבריה למסגרות פוליטיות. אברמוביץ' הוסיף כי "אין התארגנות ממוסדת של סוכני ביטוח במסגרות הפוליטיות". ההסבר, לדבריו, להיענות המדהימה של חברי הכנסת להשתתפות בכנסים שמארגנת הלשכה הוא ש"הכנסים של הלשכה הפכו לשם דבר בענף, וכפי שעיתונאים בכירים בחרו להשתתף באירועי הלשכה, גם שרים וחברי כנסת מגיעים לאירועים בשל איכות התכנים בהם. יתר על כן, מאחר שהסוכנים מייצגים את המבוטחים, קל לחברי הכנסת להתחבר ולתמוך בעמדותיהם". ביחס לגדעון סער הבהיר אברמוביץ' כי אין כוונה ללשכה כארגון להביע בו תמיכה.

 

אלא שבעוד הלשכה ממתגת את עצמה כגוף א־פוליטי, בענף הביטוח נשמעים קולות אחרים. מנכ"ל של חברת ביטוח גדולה אמר ל"כלכליסט" כי "אין ספק שלסוכנים יש כוח אלקטורלי לא מבוטל. מספיק לראות את כמות חברי הכנסת שהם מצליחים להביא לכנסים שלהם". אך ציין כי להערכתו, "הם לא מחוברים למפלגה אחת בלבד". בכיר אחר בענף אמר כי "הם מאוד חזקים פוליטית".

 

סוכן ביטוח שכיהן בתפקיד בכיר בלשכת סוכני הביטוח אמר ל"כלכליסט" כי "סוכני הביטוח הם כמו כל אחד אחר, יש כאלה שפעילים יותר ויש שפחות. הלשכה לא מזוהה עם אף מפלגה".

 

גדעון סער מסר ל"כלכליסט" כי מדובר בניסיון לערב נושא מקצועי צרוף בעניין פוליטי ואין לו כוונה לשתף עם זה פעולה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x