$
בארץ

המלחמה בחשבוניות הפקטיביות בעסקאות זהב: האחריות על הוצאת חשבונית עוברת לקונה

כך לפי תקנות חדשות של רשות המסים. המהלך נועד לצמצם את התמריץ של המוכרים להשתמש בחשבוניות פיקטיביות במקרה שמקור הזהב אינו חוקי

עמרי מילמן 13:5012.04.17
רשות המסים פרסמה היום (ד') את התקנות שקובעות כי האחריות על הוצאת חשבונית בעסקאות זהב (בין עסקים) עוברת מהמוכר לקונה. המהלך נועד לצמצם את התמריץ של המוכרים להשתמש בחשבוניות פקטיביות במקרה שמקור הזהב היה לא חוקי.

 

לפי הערכות רשות המסים, שוק הזהב משמש תשתית יעילה למעשי עבריינות רבים בהיקפים גדולים בתחום החשבוניות הפיקטיביות, כפי ששימש בעבר גם שוק המתכות לפני שנעשה בו שינוי דומה. שכן פעמים רבות העוסק רוכש את הזהב ממי שאינו מוגדר כעוסק (אם כי מדובר בגניבה, או שוק שחור) לכן העסקה אינה חייבת במע"מ ולא משולם בגינה מס תשומות של 17%. במקרים אלה, כאשר העוסק שרכש את הזהב ה"שחור", מוכר את הזהב לעוסק אחר, הוא חייב בתשלום מע"מ ויש לו תמריץ לנסות לנכות את אותו מע"מ באמצעות חשבונית פקטיבית. כעת רשות המסים פרסמה את התקנות שאושרו על ידי ועדת הכספים בהמלצת שר האוצר משה כחלון, לפיהן במכירת זהב לעוסק, הקונה הוא זה שחייב בתשלום המע"מ והוא זה שיוציא חשבונית. כך המהלך אמור לצמצם את היקף החשבוניות הפקטיביות המסתובבות בשוק.

 

התיקון חל על זהב בצורתו הגולמית (גוש, אבקה, מטיל, מטבע וכד') , על זהב מעובד חלקית, ומטבעות זהב סחירים ולא סחירים.

 

זהב זהב צילום: שאטרסטוק (Oleksiy Mark)

 

ברשות המסים מציינים כי בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית בחשיפה של עבירות המס המבוצעות באמצעות חשבוניות פיקטיביות בענף הזהב, זאת בעקבות פתיחת מאות תיקי חקירה, חלקם בפעילות של צוותי חקירה משותפים, שנועדו להיאבק בתופעה. על פי הערכות רשות המסים, היקף החשבוניות הפיקטיביות במשק הישראלי עומד על מיליארדי שקלים בשנה. מתוכן, חשבוניות בענף הזהב מגיעות למאות מיליוני שקלים - מהן נגזרת העלמת מס של עשרות מיליוני שקלים בשנה, בעיקר בעקבות הברחות זהב משטחי הרשות הפלסטינית וירדן.

 

לדברי משה אשר, מנהל רשות המסים: "היפוך האחריות להוצאת חשבונית מס, בעסקאות בין עוסקים בענף הזהב, יביא לצמצום ניכר בתופעת החשבוניות הפיקטיבית בענף וישתלב בשורת מהלכים בהם נוקטת רשות המסים במסגרת המאבק הכולל שהיא מנהלת כנגד השימוש בחשבוניות פיקטיביות הגורע מיליארדי שקלים מקופת המדינה". התקנות שפורסמו ברשומות ייכנסו לתוקף בתחילת חודש מאי.

 

עו"ד אורי גולדמן ממשרד גולדמן ושות' המתמחה בדיני מיסוי וייצג בחלק מתיקי החשבוניות הפיקטיביות בתחום הזהב ("פרשת זוג משמיים"): "אנו מברכים על המהלך ואכן זהו תיקון שייעל את המלחמה בחשבוניות הפיקטיביות בתחום זה, כפי שנעשה לפני מספר שנים בתחום המתכות. עם זאת, נראה שגם רשות המסים הפנימה את ההאבחנה כי מצבם המשפטי של 'מקזזי החשבוניות הפיקטיביות', שונה ממצבם של "מוציאי החשבונית הפיקטיביות".

 

עו״ד גולדמן מסביר: ״בעוד המוציאים יודעים, בדר"כ, שהחשבוניות הן פיקטיביות, אזי הפסיקה מכבידה גם על המקזזים, לעתים שלא לצורך ומבלי שהם ידעו שהחשבוניות הן פיקטיביות. האבחנה כאמור נובעת מהתפתחות פסיקתית, שגויה לטעמנו, הקובעת כי גם "חשבוניות זרות", כאלה שלא הוצאו על ידי מי שמכר את הסחורה, יוגדרו כ"חשבוניות פיקטיביות", דבר שלעתים גורם לנזקים אדירים למקזזי החשבוניות ואף עשוי להביא לעונשי מאסר. מסיבה זו גם הפסיקה לגבי "המקזזים" אינה אחידה וישנם לשמחתנו מקרים שבהם בתי המשפט מבינים שלמקזזים נעשה עוול. לאחרונה אנו רואים יותר ויותר פרשות בהן שבתי המשפט נוטים לתקן במסגרת קביעת המאסר והקנס״.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x