$
בארץ

גלנט בדיון על סוגיית מינויי הבכירים: יש לאפשר לשרים חופש מוחלט בבחירה

שר הבינוי והשיכון תקף בדיון בוועדת השרים את רשות החברות: "אתם צריכים להיות גוף עזר ואתם לא". שרת המשפטים טענה כי באופן שבו הנבחרת עובדת כיום יש אפליה בין מפלגות עם פריימריז למפלגות בלי

עמרי מילמן 18:4802.04.17

ועדת השרים שבוחנת את סוגיית מינויי הבכירים בממשלה ובחברות הממשלתיות התכנסה היום (א') לראשונה לעסוק בנושא דירקטוריונים בחברות הממשלתיות. לאחר שהחליטה בשבוע שעבר כי ימונו משנים למנכ"לי כל משרדי הממשלה הגדולים, כמשרות אמון, ללא ועדות איתור וכי ועדות האיתור יצטמצמו לשלושה חברי ועדה במקום חמישה (כך שכוחו של מנכ"ל המשרד שמראש מונה כמשרת אמון על ידי השר יהפוך למכריע) עסקו היום בסוגיית נבחרת הדירקטורים.

 

שר הבינוי והשיכון יואב גלנט, נציגו של כחלון בוועדה התלונן על ההחלטה שהתקבלה בשבוע שעבר בטענה כי היא מרוככת מידי. לדבריו יש לאפשר לכל שר למנות את השחקנים המרכזיים במשרדו, זאת מאחר והוא רוצה מחויבות מוחלטת של אנשים לתפקיד שלהם.

 

יואב גלנט שר השיכון יואב גלנט שר השיכון צילום: עמית שעל

 

על נבחרת הדירקטורים אמר גלנט, שנוקט בעמדה הניצית ביותר בכל הנוגע לוועדות האיתור ונבחרת הדירקטורים ומבקש חופש מוחלט במינויים כי מדובר ב"תהליך קלאסי של השתלטות עוינת על רשות החברות. נוצר מצב של ליקוי מאורות שבו פקידות כופה על השרים ומאיימת עליהם. צריך לעקור את זה".

 

עוד אמר גלנט למנהל רשות החברות בדיון כי "החברות צריכות להיות נתונות למרותנו. אתם צריכים להיות גוף עזר ואתם לא".

 

שרת המשפטים איילת שקד, יו"ר הועדה, אמרה בתחילת הדיון ליוגב שלא ייתכן גם שכרגע באופן שבו הנבחרת עובדת יש אפליה בין מפלגות עם פריימריז למפלגות בלי פריימריז שכן אסור לעסוק בעניינים פוליטיים. במפלגות עם פריימריז רבים מהעובדים עם השרים הם חלק מהמפלגה, זאת לעומת מפלגות ללא מרכז פוליטי. כך לטענתה יוצא "ששרים שבאים ממפלגות עם פריימריז מופלים". שקד נתנה כדוגמה את שר האוצר לשעבר יאיר לפיד שהצליח למנות עוזרת שלו לדירקטורית בקק"ל.

 

שר התיירות יריב לוין ביקש כי אם יש נבחרת אין טעם להגביל אתה בכמות המועמדים בה. לוין התייחס גם לפוליטיזציה ואמר כי יש תהליך מסוכן שחורג מסוגיית החברות. הוא הזהיר כי הדבר הורס לחלוטין את המפלגות ואת הדרג הנבחר והוסיף כי זה פוגע ביכולת השרים להביא אנשים לפעילות הציבורית. עוד הוסיף כי שליטת השרים בחברות לא קיימת. "במצב בו התהליך "מושלם" התוצאה "רעה" לאורך כל הגזרה.

 

שר התשתיות שטייניץ אמר שלדעתו בעלי תפקידים מסוימים של אנשים צריכים להיכנס אוטומטית לאופציה להתמנות כדירקטורים. כמו למשל ראש מוסד, ראש שב"כ, פרופסורים מסוימים, נגיד בנק ישראל לשעבר. מנכ"לים של משרדי ממשלה או מקביליהם, שרים המכהנים ארבע שנים או חברי כנסת המכהנים שבע שנים כראשי ועדות למשל או 10 שנים כח"כים. חבר נוסף בוועדה, שר הפנים, אריה דרעי, כלל לא טרח להגיע לדיון.

 

במהלך הדיון הציג יוגב מצגת בה פירט את הישגי הנבחרת עד כה. בין היתר הציג כי טרם הקמת נבחרת הדירקטורים פסלה ועדה לבחינת מינויים בחברות הממשלתיות 34% מהמועמדים, בעיקר בגלל זיקה פוליטית ואי התאמה מקצועית לעומת פסילת בודדים (כ-3%) לאחר הקמת הנבחרת.

 

עוד הוצג כי שיעור קרובי המשפחה בחברות הממשלתיות ירד- כך למשל בנמל אשדוד ירד מ39.4% ב-2013 ל-28.7% ב-2016. בחברת החשמל ירד מ-22.9% ל-19.2% באותן שנים.

 

הוועדה טרם קיבלה החלטות בנושא וצפויה להתכנס שוב בשבוע הבא.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x