$
בארץ

התשואה של בנק ישראל על יתרות המט"ח ב-2016: 1.56%

המשך רכישות המט"ח מחייב את בנק ישראל להרחיב את השקעת היתרות לתחומים מסוכנים כמו מניות ואג"ח חברות במטרה לפצות על התשואה השלילית המתקבלת מאג"ח ממשלתיות שהן אפיק ההשקעה המסורתי שלו

מיקי פלד 12:1520.03.17

בנק ישראל השיג תשואה של 1.56% על תיק יתרות המט"ח שלו בשנה שעברה, כך עולה מדו"ח ההשקעות שפרסם הבנק היום. התשואה היא במונחי מדד סל המטבעות, המורכב בעיקר מדולר ויורו, ושומרת על סדרי הגודל של התשואה בשנים שמאז 2008, אז החל הבנק לרכוש כמות מאסיבית של דולרים. התשואה הממוצעת בשלוש השנים האחרונות עמדה על 1.16%. תיק המט"ח עמד בסוף השנה שעברה על כ-98 מיליארד דולר, עלייה של 8 מיליארד דולר בשנה, כאשר 6 מיליארד מתוכם הן תוצאה של רכישות המט"ח של הבנק. נכון לסוף פברואר יתרות המט"ח כבר מגיעות ליותר מ-102 מיליארד דולר, והן ממשיכות להיערם בעוד הבנק מנסה למתן את התחזקות השקל מול הדולר והיורו.

 

נכון לסוף השנה שעברה, כ-10% מתיק המט"ח של הבנק הושקע במניות ו-4.8% הושקע באג"ח חברות, 49.9% באג"ח ממשלתיות, 19.5% במזומן והשאר בנכסים ארוכי טווח אחרים. כל ההשקעות מתבצעות בחו"ל בלבד ולא בארץ, מתוך רצון להימנע מיצירת אינפלציה או פגיעה ביכולת של הבנק לשמור על הריבית במשק ברמה שהוא קבע אותה.

 

נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג צילום: אלכס קולומויסקי

לדברי הבנק איכות האשראי של היתרות, המשקפת את הסיכון לחדלות פירעון של הגוף המנפיק, היא גבוהה: 66.7% מאג"ח בתיק היתרות מדורגות בשתי רמות הדירוג הגבוהות (+AA ,AAA) ו-2.5% בקבוצת הדירוג הנמוכה BBB, כאשר אסור לבנק להחזיק אג"ח שאינו בדירוג השקעה.

 

הצורך של הבנק להגדיל כל הזמן את הסיכון שהוא לוקח בתיק המט"ח הוא בשל הגידול ביתרות והריבית הנמוכה, ואף שלילית, על אג"ח מדינה, שמצריך להרחיב את אפיקי ההשקעה. מכאן שאם המצב הנוכחי יימשך, לא מן הנמנע שבעתיד גם אותה קבוצה של אג"ח מדורג BBB תורחב מעבר לשיעור הנמוך שלה כיום. לראייה, הוועדה המוניטרית של הבנק, בראשות הנגידה קרנית פלוג, עדכנה לאחרונה את מדיניות השקעת היתרות שלו כך ששיעור המניות המרבי שמותר לבנק להחזיר הועלה מ-12% מהיתרות ל-15%, שיעורן המרבי של אג"ח החברות הועלה מ-6% מהיתרות ל-15%, ובמקביל הוגבל שיעור ההשקעה הכולל במניות ובאג"ח חברות ל-25% מהיתרות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x