$
דעות

הרחבת שוק המשכנתאות - הימור מסוכן

הכנסת חברות העמיתים לתחום ההלוואות לשוק הדיור היא מהלך מורכב ומסוכן. אסור לעשותו מטעמים פוליטיים ותקשורתיים

אבי מורה 08:0717.03.17

לאחרונה פורסם כי צוות בין־משרדי הפועל תחת משרד האוצר עובד בימים אלו על שינוי בתזכיר החוק להסדרת הלוואות העמיתים, המכונות גם הלוואות P2P, לפיו יוכלו החברות הפעילות בתחום לתווך הלוואות עבור רכישת דירה.

 

חברות PTP (קיצור של Peer to Peer), חברות להלוואות עמיתים, הן חברות המפעילות פלטפורמות המתווכות בין לווים פרטיים לבין מלווים פרטיים. החברות מעריכות עבור המלווים את רמות הסיכון של הלווים ובהתאם לכך קובעים את גובה הריבית שהלווים ישלמו.

 

הכנסתם של גופים חדשים למעגל נותני ההלוואות בשוק הדיור היא רעיון מבורך, אשר עשוי להגביר את התחרות בתחום, להקטין את מחירי הריביות ולהיטיב עם הציבור. ואולם, נראה כי מתוך הצורך לרשום הישגים בתחום הדיור, אצה הדרך לאנשי האוצר לזרוק את החברות להלוואות עמיתים למים הקרים של תחום המשכנתאות, מבלי להשקיע את החשיבה וההיערכות הנדרשים לנושא ותוך סיכון ממשי של המלווים, הלווים וחברות הלוואות העמיתים עצמן. 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

הלוואה לצורך דיור היא כידוע הלוואה בסכום גבוה - עבור מרבית אזרחי ישראל מדובר בהלוואה הגדולה ביותר שייקחו בחייהם - הכרוכה בהליך מורכב. הלוואה בגובה כזה דורשת בטוחה, כלומר רישום משכנתא על הנכס עבור רכישתו נלקחת ההלוואה.

 

חברת הלוואות עמיתים, מטבעה, איננה מעניקה הלוואות הנלקחות ממלווה יחיד. לא מדובר בתיווך בין מלווה אחד ללווה אחד, אלא בין מספר רב של מלווים אשר מעניקים הלוואות למגוון רחב של לווים ולא לאדם ספציפי. שיטה זו נועדה להקטין את הסיכון באי החזר ההלוואה, ובמרבית המקרים אף ממלאת יעודה.

 

במקרה של הלוואה לצורך דיור באמצעות הלוואת עמיתים, המשמעות היא כי שיעבוד של דירה לצורך הלוואה אינו יכול להירשם לטובת מלווה מסוים. הפתרון המתבקש, באין פתרון יצירתי אחר, הוא כי שיעבוד הדירה יירשם לטובת חברת ההלוואות.

 

ואולם, מדובר בפתרון מסוכן לכל הצדדים. קביעת חברות העמיתים כבעלות השיעבוד, משמעותה הכנסת החברות הללו כצד לעסקת ההלוואה למרות היותן מתווכות בלבד בעסקה.

 

בנוסף, רישום השיעבוד לטובתן יחייב אותן לקחת על עצמן מטלות כבדות אשר בשלב זה נראה כי הן אינן מסוגלות להן - אחריות לעניין השעבוד, טיב

השעבוד, הבדיקות הנדרשות לצורך השעבוד, משך השעבוד, ועוד. בנוסף, עולות שאלות נוספות כגון, מה קורה אם החברה עצמה נכנסת לקשיים כלכליים ונושיה רוצים להכניס את אותה חברה לכינוס נכסים? מצב זה יכול להביא את הנושה לממש נכסים אשר משועבדים לטובת החברה אולם מבטיחה את החזר ההלוואה לעמיתים עצמם.

 

האפשרות של שיעבוד ללא בדיקות מספקות, לטובת חברה שאיננה צד אמיתי לעניין ההלוואה, מהווה סיכון משמעותי לכל הצדדים המעורבים. על פניו נראה כי גם אין לחברות הלוואות העמיתים עצמן אינטרס בלקיחת הסיכון הזה על עצמן.

 

לסיכום: הכנסת חברות העמיתים לתחום ההלוואות לשוק הדיור היא מהלך מורכב ומסוכן אשר לא ניתן לעשותו ללא מחשבה מספקת, מטעמים פוליטיים ותקשורתיים, ומבלי לוודא שלא מדובר בצעד המסכן את ציבור הלווים והמלווים.

 

הכותב הוא עורך דין שותף במשרד מורה-טובים, המתמחה במשפט מסחרי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x