$
בארץ

פרסום ראשון

מתגבש פטור ממס למאגרי גז קטנים, ספק אם ישראמקו תוכל ליהנות ממנו

הפטור המתגבש על ידי משרד האנרגיה ורשות המסים נועד לעודד את בעלי המאגרים הקטנים להפיק, ויכלול הכרה בהוצאות הפיתוח במידה שיימצא "יבש"

ליאור גוטמן 20:3213.03.17

משרד האנרגיה ורשות המסים מגבשים הטבת מס לבעלי מאגרים גז קטנים שטרם פותחו, וזאת במטרה לעודד אותם להפיק ולהגדיל את מספר מקורות האספקה למשק, כך נודע ל"כלכליסט". הטבת המס תכלול הכרה בהוצאות הפיתוח של מאגר, זאת במידה שהוא יימצא "יבש", כלומר ללא גז בכלל או עם מעט מאוד גז וללא כדאיות כלכלית.

 

 

 

לפיכך, ברשות המסים יהיו מוכנים להכיר בהוצאות הקידוח של המאגר ה"יבש" במידה שבעליו יקדח קידוחים נוספים במאגרים אחרים שבבעלותו, ושם כן יימצא גז. וכך שיטת עבודה שכזו תבטיח שהוצאות הקידוח שלכאורה לא הניבו דבר (בקידוח היבש) יוכרו כהוצאה שוטפת במאגר הקטן החדש, מהלך שיעודד בעלי מאגרים קטנים שונים לא להפסיק אחרי כישלון בודד או שניים, להמשיך ולפתח את המשק לשמש אולי כספקים חדשים למפעלים או לענף התחבורה המקומי. הטבת המס עשויה לנוע בין כמה עשרות למאות מיליוני שקלים לאורך חיי הפיתוח של המאגר. הטבת המס תגיע מקיזוז היטל ששינסקי שכל מאגר יעביר למדינה. 

 

שר האנרגיה יובל שטייניץ שר האנרגיה יובל שטייניץ צילום: מיקי נועם אלון

 

היוזמה הייתה אמורה להיכלל במסגרת התכנית לעידוד הפיתוח למאגרים קטנים שפורסמה היום (ב'), אולם בהודעת משרד האנרגיה הסעיף כלל לא נכלל. בדיקת "כלכליסט" מעלה שנושא גובש עקרונית בין משרד האנרגיה לרשות המסים אולם טרם נוסח משפטית באופן מלא.

 

מהו מאגר קטן?

 

מאגר קטן הוא מאגר שנפחו מתחת ל-50 מיליארד מ"ק, כאשר החלטת ממשלה מיוני 2013, שאימצה את מסקנות "ועדת צמח" לייצוא גז מישראל, סיווגה אותו ככזה שנמצא בסיכון שלא יפותח ולכן יש לתת לו הגנות ינוקא שונות. לשם השוואה, מאגר "גדול" כדוגמת תמר או לווייתן, מסווג ככזה שמכיל מעל ל-200 מיליארד מ"ק. נכון להיום קיימים בישראל מספר מאגרים כאלו, כגון מאגרי "דניאל מזרח" ו"דניאל מערב" שם התגלתה כמות גדולה של גז אבל היא מתחלקת ב-10 מבנים גיאולוגים שונים.

 

ההסכמות בין רשות המסים למשרד האנרגיה עוד זקוקות לגיבוש משפטי כתוב אבל בסביבת שני המשרדים מאמינים שמדובר בצעד שייושם עוד השנה, זאת לקראת פתיחת הים לחיפושים והצורך למשוך לישראל חברות חדשות. על פי ההערכות במשק האנרגיה, מי שלא יוכל להינות מההטבה הם בעלי המאגרים הגדולים, כלומר כאלו שכבר מחזיקים מאגר גז מוכח וגדול (למשל נובל אנרג'י ודלק, ששותפות בתמר ולווייתן).

 

 

 

מי שעוד עלולה לרשום אכזבה מהצעד היא ישראמקו - זו מחזיקה יחד עם מודיעין ברישיונות דניאל, שרובם מאגרים קטנים שדורשים פיתוח כדי להגדיל את מספר המקורות במשק. עם זאת ההנחה היא שמכיוון שישראמקו מחזיקה 28.75% ממאגר תמר, והוא מונופול מוכרז ומאגר גז שמסווג כ"גדול", ההיתר שיינתן לה במסגרת הטבת המס המתגבשת יהיה מינימלי (כלומר אולי רק לכמה מאגרים מתוך עשרת רישיונות דניאל) או כלל לא.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x