$
בארץ

הרפורמה שתמנע את הסבסוד של הצעירים את הפנסיונרים בפנסיה יוצאת לדרך

החל מיולי, חוסך שיצא לפנסיה יזכה להקצאה של 60% אג"ח מיועדות עם תשואה מובטחת של 4.86% בשנה שמנפיקה המדינה, לעומת 30% להם היה זכאי עד היום

רחלי בינדמן 17:5508.03.17

לאחר סאגה של שלוש שנים – סוף סוף אמורה לצאת לדרך רפורמה שתשנה את תיק הפנסיה של הציבור. שר האוצר משה כחלון חתם היום (ד') על תקנות שנועדו להגביר את יציבות קצבת הפנסיה לגמלאים בקרנות הפנסיה החדשות. במקום המצב היום בו כל החוסכים בקרנות פנסיה זכאים לאג"ח מיועדות בשיעור של 30% מסך החיסכון המקנות תשואה מובטחת של 4.86% בשנה, ההקצאה הזו תשתנה בהדרגה כך שבשלב הסופי בעוד כ-30 שנה, רק חוסכים מבוגרים בגילאים 50 ומעלה יהנו מהאג"ח המיועדות בעוד 100% מכספי החוסכים הצעירים יושקעו בשוק ההון.

 

הרפורמה שתצא לדרך ביולי הקרוב היא תולדה של המלצות הצוות להגברת הודאות בחיסכון הפנסיוני ברשות מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד. הצוות המליץ לשמור על מדיניות הנפקת אגרות חוב מיועדות לקרנות הפנסיה החדשות בשיעור כולל של 30% מהנכסים, אך להקצותם לחוסכים בצורה אחרת כך שרק החוסכים המבוגרים יהנו מהם לאחר גיל פרישה, והכל לצד המשך בדיקה שנתית של ההשלכות על גמישות ניהול החוב הממשלתי – שכן כאמור מדובר בסובסידיה של המדינה והחשש, שהביע בין היתר לאחרונה גם מבקר המדינה יוסף שפירא שככל שיתרבו הפנסיונרים הסובסידיה הזו תלך ותגדל.

 

חשוב להדגיש, הרפורמה אמנם יוצאת לדרך ביולי אך זה לא אומר שהצעירים יאבדו מיידית את זכותם ל-30% אג"ח מיועדות. אופן היישום יהיה כזה שכמות האג"ח שהוקצתה עד כה תתחלק באופן שקודם כל יוקצו אג"ח מיועדות בשיעור של 60% לפורשים לפנסיה והיתרה תגיע לחוסכים הפעילים. החל מ-2024 תצטרף שכבה נוספת שבה חוסכים מגיל 50 עד הפנסיה יזכו ל-30% אג"ח מיועדות והיתרה שתיוותר מהעוגה תגיע לצעירים. ככל שיתרבו הפורשים, לפי הערכות עוד כ-30 שנה, תתאפס לחלוטין ההקצאה לצעירים. 

מימין שי באב"ד, מנכ"ל משרד האוצר ושר האוצר משה כחלון (ארכיון) מימין שי באב"ד, מנכ"ל משרד האוצר ושר האוצר משה כחלון (ארכיון) צילום: אוראל כהן

הרפורמה נועדה למנוע בעיה קשה ששוררת בשוק הפנסיה בשנים האחרונות על רקע סביבת הריבית הנמוכה במשק. כיום, כאשר חוסך פורש לפנסיה הקצבה החודשית לה יזכה מחושבת על בסיס ההנחה שהסכום שצבר יצבור תשואה של כ-4% בשנה. אלא שבפועל הכסף של הפורשים מושקע בצורה סולידית ומניב תשואה נמוכה משמעותית על רקע סביבת הריבית הנמוכה, והסכום העודף שחושב לו בקצבה על בסיס הנחת הריבית הגבוהה יותר נלקח בעצם מהחוסכים הפעילים בקרן, מה שגורע מזכויות החוסכים הפעילים.

 

זו גם הסיבה שעד כה קרנות הפנסיה סירבו לקלוט חוסכים לקראת גיל פרישה, בין אם מדובר בחוסכים בקופות גמל שחיפשו גוף שישלם להם קצבה חודשית, ובין אם מדובר בחוסכים שרוצים לעשות "שופינג" בין קרנות הפנסיה לקראת גיל הפרישה ולבחור למשל בקרן הפנסיה שתציע להם את דמי הניהול האטרקטיבים ביותר. רק כדי לסבר את האוזן כיום דמי הניהול של כל החוסכים שיוצאים לפנסיה מזנקים למקסימום החוקי – 0.5% מהסכום הצבור. ברגע שההקצאה של המיועדות תשתנה, יהיה קל יותר לקרנות הפנסיה לעמוד בחישוב הקצבה לחוסכים המבוגרים – 4% כאמור ולא ידרש סבסוד צולב מהחוסכים הפעילים. מה שהוליד את הצורך לטפל בסיפור הזה, הייתה החלטה של המפקח על הביטוח הקודם פרופ' עודד שריג לקצץ בקצבת הפורשים ולהתאימה לסביבת הריבית בפועל, קיצוץ שהוארך אז בכ-10%. באותה עת קמה כל צעקה ושר האוצר דאז יאיר לפיד הקפיא את המהלך שמאז לא מצא את פתרונו וגרר את החוסכים בקרנות הפנסיה להפסדים של 0.5%-0.7% מידי שנה לטובת תשלום עודף לפנסיונרים, אחוז שאמור היה להחמיר עם העלייה בהיקף הפורשים.

 

מה שעלול לחבל ביציאה לדרך של הרפורמה שאמורה לפתור סוף סוף את הבעיה הוא בג"ץ עומד ותלוי שהגישו קופות הגמל וחברות הביטוח שטענו לאפליה בכך שהחוסכים בהן (קופות גמל וביטוחי מנהלים) לא זכאים להקצאת אג"ח מיועדות, מה שמייצר עדיפות מובהקת לחיסכון בקרן פנסיה. המדינה השיבה לבגץ בנושא בטענה כי מדובר במוצרים שונים עם הטבות שונות ולכן אין מקום להחיל עליהם כללים זהים וממילא כל חוסך יוכל לעבור לקראת פרישה לקרן פנסיה ולהנות מהקצאת האג"ח המיועדות.

 

מי שמייצג את קופות הגמל, באמצעות איגוד בתי ההשקעות, הוא עו"ד ארנון שגב.

 

 

הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, דורית סלינגר: "הגדלת ההקצאה באגרות החוב המיועדות לפנסיונרים ושחרור החסמים לחוסכים מבוגרים יטיבו עם הפנסיונרים והעמיתים בקרנות הפנסיה החדשות. המהלך המשולב יגדיל את יציבות הקצבה בתקופת הפרישה, ויאפשר לכל הפורשים לפנסיה כוח מיקוח לבחירת הקרן המתאימה והמשתלמת להם ביותר".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x