$
בארץ

בדיקת כלכליסט

עסקת מקור ראשון: פרח לרנר ביקשה, נפתלי בנט הרים טלפון, דיויד גילה אישר

כתב האישום נגד יועצת ראש הממשלה פרח לרנר חשף תכתובות מטרידות עם ראש הסגל ארי הרו בהן ביקשה את התערבות רה"מ מול שר הכלכלה לקידום האישור לעסקת "מקור ראשון". שבועיים לאחר מכן אושרה העסקה כשבאמצע הגיע גם טלפון מבנט

תומר גנון 07:0527.02.17

אחד הסעיפים המטרידים ביותר בהסדר שאליו הגיעה פרקליטות המדינה עם פרח לרנר, יועצת ראש הממשלה לענייני חקיקה וכנסת שהודתה כי פעלה בניגוד עניינים, נוגע לשיחה שקיימה עם הממונה עליה דאז, ראש הסגל במשרד ראש הממשלה ארי הרו.

 

לפי האישום שיוגש נגד לרנר לבית הדין של נציבות שירות המדינה, בשיחה מ־18.4.2014ביקשה לרנר מהרו לפעול מול הממונה על הגבלים עסקיים דאז דיויד גילה כדי לקדם אישור לעסקה שבה ירכוש העיתון "ישראל היום" את העיתון "מקור ראשון". כך התנהלה חליפת המסרונים בשיחה בין לרנר להרו:

 

לרנר: "היי. חג שמח! אני שומעת שהממונה על ההגבלים עושה קשיים לישראל היום ברכישת מקור ראשון. צריך לזכור שהשר הממונה עליו הוא בנט... מציעה לבדוק עם רה"מ אם יש דרך כלשהיא לפעול מולו...".

 

הרו: "יודעים ובודקים".

 

לרנר: "פגשנו שלשום חבר'ה ממעריב ומקור ראשון.. היו מאוד מודאגים".

 

לרנר. "היי. חג שמח! אני שומעת שהממונה על ההגבלים עושה קשיים לישראל היום ברכישת מקור ראשון. צריך לזכור שהשר הממונה עליו הוא בנט... מציעה לבדוק עם רה"מ אם יש דרך כלשהיא לפעול מולו..." לרנר. "היי. חג שמח! אני שומעת שהממונה על ההגבלים עושה קשיים לישראל היום ברכישת מקור ראשון. צריך לזכור שהשר הממונה עליו הוא בנט... מציעה לבדוק עם רה"מ אם יש דרך כלשהיא לפעול מולו..."

 

כאמור, מדובר בסעיף אחד בלבד מתוך הסדר שבמסגרתו הודתה לרנר כי בשנים 2009‑2015 פעלה לקדם את האינטרסים העסקיים של לקוחות משרד ייעוץ התקשורת של בעלה אבי לרנר במסגרת תפקידה.

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי שר הכלכלה דאז נפתלי בנט אכן שוחח עם גילה בעניין העסקה במועד סמוך להתכתבות בין לרנר להרו. ימים ספורים אחרי אותה שיחה עם בנט גילה אף נתן אישור לעסקה. עצם קיומה של השיחה אף אושר בעבר בראיון ברדיו שהתקיים עם בנט עשרה ימים לאחר ההתכתבות בין הרו ללרנר ויומיים לפני שגילה אישר את העסקה.

 

 

"הרמתי טלפון לדחוק בו רק להכריע, רק לקבל החלטה"

 

באותו ראיון, שוחח בנט עם קלמן ליבסקינד בתוכנית "עצם העניין" ברדיו גלי ישראל. בשיחה בין השניים בנט התייחס לעיכוב בהשלמת עסקת "מקור ראשון", עיכוב שנבע מכך שגילה טרם אישר את העסקה. "אני הרמתי לו טלפון לדחוק בו רק להכריע, רק לקבל החלטה, ככה או ככה", אמר בנט בראיון שצוטט אז באמצעי התקשורת. עם זאת, השר הדגיש בראיון כי "הממונה הוא גוף מעין שיפוטי. זה כמו להגיד לשר המשפטים 'לך תתערב בהחלטת בית המשפט'. אסור לי על פי חוק להתערב".

 

לא ידוע אם השיחה שניהל בנט עם גילה הגיעה בעקבות פנייה מצד גורם כלשהו מלשכתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו או כל גורם אחר. כמו כן, לא ידוע אם יש קשר בין פנייתו של בנט לבין לתחלופת המסרונים בין לרנר להרו, שהתקיימה כאמור עשרה ימים לפני הראיון שבו סיפר בנט מיוזמתו על הפנייה לגילה.

 

השר נפתלי בנט השר נפתלי בנט צילום: עומר מסינגר

עם זאת, לפי גורמים ברשות להגבלים עסקיים, השיחה בין גילה לבנט בהחלט היתה חריגה. מצד אחד, הרשות היא גוף שכפוף אדמיניסטרטיבית לשר הכלכלה ושיחות בין הממונה לבין השר שאליו הוא כפוף אינן נדירות ומתרחשות לעתים בנושאים הקשורים למדיניות או לקידום חקיקה. מצד שני, כך לפי הגורמים ברשות, פנייה בנושא כל כך ספציפי, כמו החלטה לגבי אישור מיזוג, היא בהחלט דבר נדיר ולא כל כך מקובל.

 

גורמים המקורבים לבחינת העסקה מציינים שאף גורם פוליטי לא ניסה להשפיע על גילה לאשר אותה. לדבריהם, העסקה נבדקה ונבחנה לעומק ברשות ונמצא שהיא לא תפגע בתחרות, משום שממילא לא היתה תחרות רבה על קוראים או על מפרסמים בין עיתונים אלה. לדברי הגורמים, אין כל ראייה לכך שנעשה ניסיון להשפיע על גילה ולכן אין כל סיבה להטיל ספק בכך שהתערבו בהחלטתו.

 

אלון דוידי ראש עיריית שדרות אלון דוידי ראש עיריית שדרות צילום: גדי קבלו

 

"לקוחות של לרנר ידעו שיקבלו ערך מוסף בממשלה"

 

טיוטת כתב האישום שצורפה ביום חמישי האחרון להודעת משרד המשפטים על ההסדר שנחתם על לרנר, במסגרתו היא תורחק לחמש שנים משירות המדינה ויוטל עליה קנס של 20 אלף שקל, מתארת את השיטה שבה פעלה בתוך משרד ראש הממשלה כדי לקדם את האינטרסים של הלקוחות של בעלה. מיילים למנכ"ל המשרד הראל לוקר; מסרונים לראש הסגל ארי הרו; הדלפת מסמך פנימי; הקלטת ברכה מראש הממשלה - נראה שלרנר עשתה כל שביכולתה כדי לסייע ללקוחות של בעלה.

 

על פי כתב האישום, בין הלקוחות שאת את ענייניהם קידמה לרנר במשרד ראש הממשלה היו ראש עיריית ירושלים ניר ברקת; ראש עיריית שדרות אלון דוידי; הקרן להתחדשות קהילות בישראל; ישיבת קרני שומרון; ארגון זוכרים; ובית העדות למורשת הציונות הדתית וזיכרון השואה.

 

ניר ברקת ראש עיריית ירושלים ניר ברקת ראש עיריית ירושלים צילום: עמית שעל

העובדות שבהן הודתה לרנר מעלות קודם כל את השאלה אם ההסדר בעניינה של מי שהפרה כך את אמון הציבור פעמים רבות הוא סביר. לרנר מודה שניצלה את תפקידה כדי לקדם אינטרסים עסקיים של בעלה, שהם בעצם גם אינטרסים כלכליים שלה. לרנר נהנתה באופן ישיר מכך שלבעלה יש לקוחות שמגיעים אליו, כפי שהיא הודתה, גם בזכות הידיעה שלאשתו יש קשרים במשרד ראש הממשלה.

 

או בלשון כתב האישום: "חלק מלקוחותיו של אבי לרנר שכרו את שירותיו נוכח ידיעתם כי הנאשמת עובדת בלשכת ראש הממשלה ומקורבת לראש הממשלה ומתוך כוונה כי תהווה 'ערך מוסף' בקשרי ממשל ותסייע להם. לרנר ידעה בשני מקרים כי חלק מלקוחותיו של בעלה משתמשים בה כ'זרז' או כ'קיצור דרך' במשרד".

 

מנפתלי בנט לא נמסרה תגובה.

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x