$
בארץ

סופה לנדבר ומשה גפני סידרו הטבת מס לאלפיון העליון

ועדת הכספים בראשות משה גפני העלתה את תקרת ההפקדות בקופות הגמל האישיות ל־5.2 מיליון שקל, קופות המיועדות למשקיעים מתוחכמים, שמנהלים את הכסף בעצמם, והן חייבות רק ב־15% מס לעומת 25% ריאלי בקופות רגילות; התקרה הגבוהה נקבעה לבקשת שרת הקליטה, שאף דרשה תקרה של 7 מיליון שקל "לטובת עולים חדשים ממדינות חזקות"

רחלי בינדמן 06:5421.02.17

יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני גילה אתמול (ב') התגייסות מפתיעה לטובת קהל המשקיעים האמידים. בדיון בוועדה על הרחבת הזכאות לניהול כספי גמל באופן אישי (IRA) התנגד גפני למגבלה שביקשה רשות שוק ההון להפקדת כספים למוצר ל־3.8 מיליון שקל, ובעקבות לחצים שהפעיל המגבלה עלתה ל־5.2 מיליון שקל. ג

 

פני הפתיע בכך שהתנגד למגבלה שהציעה רשות שוק ההון, שהביעה חשש כי המוצר יהפוך למקלט מס לאנשים אמידים. גפני התעקש על העלאת גובה התקרה בעקבות דרישתה של שרת הקליטה סופה לנדבר ביחד עם מנכ"ל משרדה להחריג עולים חדשים מגובה התקרה. לפני כחצי שנה, אותו גפני דווקא כן דרש מרשות שוק ההון ומשרד האוצר להגביל הפקדות למוצר החדש שהשיקו - הגמל להשקעה - כדי למנוע מהמוצר להפוך למקלט מס לעשירים בלבד.

 

ההתגייסות של גפני להגדלת תקרת ההפקדות למוצר הייתה מפתיעה שכן רק לפני חצי שנה כאשר וועדת הכספים בראשות גפני נתבקשה לאשר את מוצר הגמל להשקעה, מוצר חיסכון פיננסי עם הטבות מס למתמידים, שהשיק משרד האוצר, הביעו חברי הכנסת חשש כי המוצר יהפוך למקלט מס לעשירים בלבד ולכן נלחמו על כך כי תקרת ההפקדות למוצר החדש יוגבלו ל-70 אלף שקל בשנה. זאת אף על פי שמוצר זה, בניגוד לקופת גמל בניהול אישי נועד לציבור הרחב במטרה לעודד אותו לחסוך לטווח ארוך ולא לקהל המשקיעים האמידים יותר. 

 צילום: עומר מסינגר

 

חוסכים אמידים שלא סומכים על חברות הגמל

 

קופת גמל בניהול אישי רלוונטית בעיקר לחוסכים אמידים שלא סומכים על ניהול ההשקעות של חברות הגמל המסורתיות ומעדיפים לנהל את הכסף בעצמם או דרך מנהלי תיקים מטעמם. כיום האפשרות לנהל את כספי הגמל לבד או דרך מנהל תיקים לבחירת החוסך קיימת רק לכספים נזילים של קופות גמל (במעמד עצמאי בלבד) וקרנות השתלמות (כולל לשכירים). תחת המגבלות הללו, הקונספט של ניהול אישי צמח אבל לא בקצב מסחרר וכולל נכון לסוף 2016 נכסים בהיקף מנוהל של 4 מיליארד שקל וזאת לאחר 7 שנות קיום. 

סופה לנדבר, שרת העלייה והקליטה סופה לנדבר, שרת העלייה והקליטה צילום: גיא אסיאג

 

במסגרת התיקון יוכלו לראשונה גם חוסכים שכירים בקופות גמל לנהל בעצמם את החיסכון תחת המגבלות הבאות: אם החוסך כבר נהנה מקצבת פנסיה חודשית בגובה של 4450 שקלים בחודש או צבר בחיסכון הפנסיוני שלו סכום של כמיליון שקל — כלומר חוסכים בגילאים מבוגרים יחסית — הוא יוכל להפקיד כל סכום עודף שבידיהם תחת קופת גמל בניהול אישי. אם עובד שכיר מעוניין לשלוט בניהול קופות הגמל וההשתלמות שלו כבר מהשקל הראשון ללא קיומה של קצבה מינימאלית, הוא יוכל לעשות זאת רק דרך השקעה במוצרים פסיביים – קרי דרך תעודות סל. לחלופין, אם מדובר בכספים נזילים של אותו חוסך שכיר, נניח כספי קרן השתלמות שניתן כבר למשוך ללא קנס הוא יוכל לנהל את הכסף ללא מגבלה כאמור. עוד קובע התיקון כי לראשונה ניתן לנהל את הכסף בקופת גמל בניהול אישי גם שלא דרך מנהלי תיקים ישראלים אלא גם אצל מנהלי תיקים זרים ובלבד שהם תושבי מדינות חוץ מאושרות.

 

ההתגייסות של גפני

 

הבעיה היא כאמור שבשנים האחרונות הפך המוצר הזה לסוג של מקלט מס על ידי חוסכים אמידים וזאת על רקע פערי המיסוי בין ניהול כסף בשוק ההון באופן עצמאי (קניה ומכירה של ניירות ערך) הכפוף למיסוי ריאלי של 25% לבין ניהול כסף דרך קופת גמל הכפופים (בניכוי הקצבה המינימאלית הפטורה ממס) למיסוי של 15% מהרווחים הנומינלים. מכיוון שבשנים האחרונות האינפלציה אפסית, המיסוי של משיכת כספים הוניים מקופת גמל היה נמוך יותר, מה שדחף משקיעים אמידים שקרובים או הגיעו לגיל פרישה להפקיד כספים פרטיים למוצר כדי להנות ממיסוי מופחת במשיכת הכסף בניגוד לחלופה של ניהול הכסף באופן עצמאי. לכן, במסגרת התיקון דרשו תחילה ברשות שוק ההון המפקחת על המוצר להגביל את תקרת ההפקדות אליו ל-3.8 מיליון שקלים אך בהתערבותו של יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני, שטען כי המגבלה עלולה להרתיע עולים חדשים להביא השקעות לישראל, המגבלה עלתה ל-5.2 מיליון שקלים.

 

מגפני נמסר: "לפני חצי שנה פנתה בנושא שרת הקליטה סופה לנדוור וטענה שהצבת תקרת הפקדות למוצר תפגע בעולים מרוסיה שבאים עם רכוש ורוצים לחסוך דרכו. ביקשתי מהראל שרעבי (הסגן הבכיר של דורית סלינגר) לדבר עם משרד הקליטה וקבענו שנקיים דיון נוסף. חודשים אחרי זה לא קרה כלום. הם לא דיברו. הם לא באו הם הסברים לנה התקרה שהם דורשים מוצדקת. וח"כ מיקי לוי מצלצל אלי ואומר שלא יסכים לתקרה הזו. אז דרשתי מהם לעשות שיחת טלפון והם התפשרו. אני לא בעד מקלטי מס אבל פה הם פשוט לא באו מוכנים".

 

תגובת שרת העלייה והקליטה סופה לנדבר: ״בדיון שהתקיים אתמול בועדת הכספים נעשה נסיון נוסף מצד משרד העלייה והקליטה להבין לאשורן את השלכות המיסוי על ציבור העולים החדשים. כבר לפני חצי שנה ביקשנו לקבל הסבר מפורט על השלכות צעדים אלה על העולים החדשים אך למרות ההבטחה כי עובדי שוק ההון ורשות המיסים יעבירו לנו הסבר מפורט על כלל ההשלכות על מנת שנמנע פגיעה בעולים החדשים, הדבר לא נעשה. לצערי רק ערב הועדה קיבלתי פניה ראשונית. מיד כאשר עלה הנושא התעקש מנכ״ל משרד העלייה והקליטה אלכס קושניר על רוויזיה על ההחלטה על מנת שאנשי רשות המיסים ואגף שוק ההון יציגו בפנינו את השלכות המיסוי על העולים החדשים. לנגד עיני עומדת בראש ובראשונה טובת העולים, עידוד העלייה ארצה והדרך הנכונה ביותר להקל על המעבר לכשהחליטו לעלות״.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x