$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

עובדי מדינה שייתפסו נוהגים בשכרות מסתכנים בפיטורים

הממונה על המשמעת בנציבות שירות המדינה הודיע כי עובדים שייתפסו נוהגים בשכרות, גם אם לא בתפקיד, יעמדו בפני השעיה ובמקרים קיצוניים גם פיטורים. ההחלטה מסתמכת על פסק דין שבו נדחה ערעורו של כבאי שפוטר לאחר שהורשע בנהיגה בשכרות

תומר הדר ומשה גורלי 06:5815.02.17

עובדי מדינה שיתפסו נוהגים בשכרות עלולים לעמוד בפני פיטורין או השעייה, כך קובע הממונה על המשמעת בנציבות שירות המדינה אסף רוזנברג במכתב להנהלות כלל משרדי הממשלה. מתוכנו של המכתב, שהגיע לידי "כלכליסט", עולה שאגף המשמעת בנציבות בוחן את החמרת ההליכים כלפי עובדים שייתפסו כשהם מצויים בשכרות, גם כשמדובר בעבירה שאינה במסגרת תפקידם.

 

 

 

"בשנים האחרונות אגף המשמעת שותף פעיל במאבק בעבירות נהיגה בשכרות ככל שמדובר בעובדי מדינה", כותב רוזנברג. "כחלק ממאבק זה האגף בוחן הליכים מנהליים של השעייה או העברה מתפקיד כלפי עובדים המעורבים בעבירות אלו". לפיכך, לאחר סיום ההליך הפלילי, תיבחן העמדה לדין משמעתי של העובד ובמקרים החמורים, ובהתחשב באופי התפקיד של העובד, תעתור הנציבות לענישה מחמירה שתגיע לכדי פיטורין.

 

רוזנברג מסתמך על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בירושלים שדחה ערעור של כבאי שהושעה לשלוש שנים לאחר שהורשע בנהיגה בשכרות. ההשעייה אושרה בבית הדין למשמעת של עובדי המדינה ובידי השופט משה יועד הכהן במחוזי. המקרה החל כשבמהלך מסיבה בתחנת הכיבוי שבה השתכר הכבאי נקראו הכבאים לאירוע. מכיוון שהיה "שיכור כלוט" כהגדרת פסק הדין, לא הצטרף אליהם, אלא נכנס לרכבו ונסע, תוך שהוא פוגע ברכבים בסביבה, כשהוא ממשיך מבלי להגיש סיוע. במקרה אחד אף נסע פגע ברגלו של נהג שביקש את פרטיו.

 

"זוהי ללא ספק התנהגות חמורה המטילה על העושה אותה קלון", כתב השופט הכהן. ועם זאת, לאור מצבו הכלכלי של הכבאי, המעידה החד פעמית ועברו כלוחם מצטיין, קיצר המחוזי את הפסילה לשירות המדינה משלוש שנים לשנה אחת והשאיר את הפסילה לשלוש שנים לעבודה בכבאות.

 

השאלה המשפטית היא האם נהיגה בשכרות עולה כדי "קלון" המחייב פיטורים משירות המדינה. בית הדין למשמעת ובית המשפט המחוזי מצאו את ה"קלון" בנסיבות הנוכחיות — נהיגה כשאחוז האלכוהול שנמדד בדם הוא פי 3.5 מהמותר כשהתוצאה היא סיכון ממשי לחיי אדם, גרימת פגיעה בפועל לרכוש ובאנשים, ובנוסף אי־הגשת סיוע.

משה דיין, נציב שירות המדינה משה דיין, נציב שירות המדינה צילום: אוראל כהן

 

סביר להניח ששכרות קלה יותר שלא גורמת לסיכון ממשי, לא תגרור פיטורים. ועם זאת, הרחבת המסר והסנקציה לכלל עובדי המדינה אינה מידתית ולא בטוח שתעמוד במבחן משפטי. אין ספק שסיכון חיי אדם בעת נהיגה בשכרות פוסל אדם מלשמש בתפקידים שעיסוקם שמירה על חיי אדם. זהו "קלון פונקציונאלי" כהגדרת היועץ המשפטי לשעבר מני מזוז.

 

מכאן שיהיה זה מרחיק לכת לפטר מזכירה או פקיד שנהגו בשכרות, אפילו בנסיבות המקרה הנוכחי. מעבר לכך, מי שניתפס נוהג בשכרות עומד בפני 15–18 חודשי מאסר וכן פסילת רשיונו ל־36–60 חודשים, בהתאם לנסיבות.

 

בכל מקרה, המסר החדש שעולה ממכתבו של הממונה על המשמעת הוא שגם מעידות והרשעות שאינם נוגעים ישירות לעצם השירות במסגרת המדינה יכולים להשליך על תגובת השירות עד כדי הרחקה ממנו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x