$
בארץ

קרן המטבע נגד מחיר למשתכן: "היה עדיף להשקיע בתוכניות ארוכות טווח"

נציג משלחת הקרן לישראל: "תוכנית מחיר למשתכן לא הולכת לעשות שינוי משמעותי"; לדבריו, "אני לא בטוח שהמחירים יירדו, אבל שיעור העלייה במחירים יירד"; בקרן חלקו מחמאות למשק - אך ציינו כי דרושות רפורמות

עמרי מילמן 18:2408.02.17

קרן המטבע העולמית פרסמה היום את סיכום ביקור המשלחת שלה בישראל, שעל בסיסו יפורסם הדו"ח המלא לקראת סוף מרץ. נציג המשלחת, קרייג בוימונט, נשאל במסיבת העיתונאים האם הוא מעריך מחירי הדיור יירדו, והשיב: "אני לא בטוח שהמחירים יירדו, אבל שיעור העלייה במחירים יירד". הוא הוסיף כי "אנחנו רואים שהמחירים עלו ב-2016 וייקח להם זמן לרדת. יש מספר רב של בתים בתהליכי בנייה וצד ההיצע משתפר. יש גם את האפקט של מכירות המשקיעים, שלא רוצים לשלם את המס החדש על דירות להשקעה".

 

על "מחיר למשתכן", תוכנית הדגל בתחום הנדל"ן של שר האוצר משה כחלון, אמר בוימונט: "התוכנית עוזרת לאנשים להיכנס לשוק הדירות לרכישה בפעם הראשונה. וזו הכוונה הראשונית שלה. אם אתה מסתכל באופן רחב יותר על שוק הדיור, עד כה, אנחנו לא רואים שזה הולך לעשות שינוי משמעותי, זה לא תחליף לרפורמות משמעותיות, ויש לזה עלות משמעותית לסובסידיות של התוכנית שהיה עדיף להשקיע בתוכניות ארוכות טווח". בסיכום שפרסמה המשלחת היא ציינה כי "מתוכנית מחיר למשתכן נהנים משקי בית מעטים יחסית הזוכים בהגרלה, ומחירה מבחינת עלות פיסקלית חוץ-תקציבית הוא משמעותי".

 

על טענות אלו השיב מנכ"ל האוצר שי באב"ד: "אנו מודעים לצורך להגדיל את השיווקים והתחלות הבנייה אך מאחר והם לטווח הארוך, מחיר למשתכן הוא הפתרון לטווח הקרוב".

 

בדו"ח של הקרן נכתב עוד כי "לרשויות המקומיות יש תמריצים שליליים לשחרר קרקעות לבנייה למגורים, ולזרז מתן היתרי בנייה, מפני שהארנונה על נכסי מגורים נמוכה בהרבה מהארנונה על נדל"ן מסחרי". לדבריהם, הסכמי גג עם רשויות פותרים את הבעיות בפרויקטים גדולים, אך "תיקון התמריצים המוניציפליים יבטיח שהיצע נכסי המגורים יענה על הביקוש בצורה טובה יותר לאורך זמן".

 

עוד נכתב בדו"ח כי "שיפור במערכות התחבורה הציבורית חשוב כדי לסייע להקל על מחסור הדיור במרכזים הגדולים. יש להפחית את עלויות הבנייה וזמני הבנייה באמצעות ייעול תקנות הבנייה הנרחבות, ופתיחה נוספת של שוק הבנייה למגורים בפני תחרות זרה, מה שעשוי גם לסייע בהקלת המחסור בעובדים מיומנים".

 

על מס דירה שלישית אמר בוימונט: "אנו רואים בעיקר אפקט מיידי בו משקיעים מעדיפים למכור את הדירות, וזה מוריד את הלחץ על המחירים. אני לא אומר שזה יוריד אותם, אך יוריד את הלחץ. מצד שני יש פחות דירות לשכירות, לכן מחירים צפויים לעלות בשוק השכירות. בסך הכל, אתה לא משנה את מספר הבתים - אנחנו לא מצפים שבטווח הארוך המדיניות הזו תשפיע".

 

לצד המחמאות על יציבותו של המשק הישראלי, חוסנו ושיעורי הצמיחה שלו, המשלחת ציינה כי דרושות רפורמות בשוק המוצרים לשם הגברת התחרות, העלאת הפריון והפחתת יוקר המחיה. בדגש על הפחתת הרגולציה והחסמים לתחרות עם חברות לא ישראליות, כמו כן גם הגדלת המשאבים לשיפור המיומנויות והגדלת המשרות בקהילות החרדיות והערביות.

 

קרנית פלוג משה כחלון ונציג קרן המטבע קרייג בוימונט קרנית פלוג משה כחלון ונציג קרן המטבע קרייג בוימונט צילום: עמית שאבי

 

משלחת הקרן מעריכה כי הצמיחה ב-2017 תעמוד על כ-3%, אך "עלולים להיות חסמים לצמיחה אם יתפתחו צווארי בקבוק בתחומי התשתיות והמיומנויות, או אם ההתקדמות לסגירת פערי ההשתתפות בשוק העבודה והפריון במגזר החרדי או של ערביי ישראל לא תהיה מספקת". זאת לאור העובדה כי החרדים והערבים בישראל מהווים 26% מהאוכלוסיה אך 43% מילדי בתי הספר היסודיים - כך שמשקלם בעיצוב עתידה של ישראל הולך וגדל.

 

המשלחת התייחסה ליציבות המגזר הפיננסי, ולצד התמיכה במהלכים האחרונים שנעשו על ידי האוצר לעידוד התחרות, ציינה כי "יש צורך בחיזוק נוסף של מסגרת היציבות הפיננסית תוך הפחתת חוסר הוודאות הרגולטורי כדי לממשל באופן את יתרונותיה של תחרות גדלה". המשלחת הביעה תמיכה בהקמתה של רשות שוק ההון עצמאית..

 

המשלחת ציינה לחיוב את הפחתת היחס בין החוב לתוצר לרמה של כ-62% ב-2016 (ירידה של כ-2%), אך ביקרה את מדיניות האוצר להגדיל חזרה את הגירעון השנתי שעמד בשנה שעברה על 2.1% - לרמה של 2.9%. "על סמך המחויבויות הקיימות, ניתן לצפות לגירעונות של כ-3% מהתוצר בשנים מאוחרות יותר. יחס החוב צפוי לגדול ב-1.5% בחמש השנים הבאות, לרמה גבוהה מהחציון של הכלכלות המפותחות"; ולכן,  על האוצר להגיע ליעד גירעון שנתי של כ-2%.

 

המשלחת ציינה כי כדאי להמשיך במדיניות המוניטרית המרחיבה - על רקע האינפלציה העולמית הנמוכה והמדיניות המוניטרית המרחיבה בכלכלות המפותחות בעולם.

 

שר האוצר, משה כחלון, ציין: "דו"ח קרן המטבע שם את מדינת ישראל בחזית הכלכלות המובילות בעולם. הדו"ח מצביע על כך שהכלכלה שלנו צומחת, חזקה, יציבה, עם אחוז אבטלה נמוך. דו"ח הקרן מעניק רוח גבית לכל הרפורמות שהובלנו בתקציב האחרון ומציין שהן יסייעו להמשך צמיחת המשק והפחתת הריכוזיות. הדו"ח מציין לטובה את הפעולות שעשינו בתחום הדיור, כולל העברת כל הסמכויות תחת קורת גג אחת למשרד האוצר. המדיניות הכלכלית שאנחנו מובילים - כלכלה חופשית ואחראית עם חמלה ורגישות חברתית - מוכיחה את עצמה כיעילה ונושאת תוצאות. אנחנו מתכוונים להמשיך בדרך הזאת – רפורמות, הגברת התחרות, הפחתת הריכוזיות והמשך הפחתת נטל המס המוטל על האזרחים".

 

נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, אמרה: "ראויה לציון התמיכה של המשלחת באופן ניהול המדיניות המוניטרית על ידי בנק ישראל. המשלחת מפרטת מספר המלצות שיישומן הוא תנאי הכרחי להשגת צמיחה מכלילה ולשיפור בפיריון בטווח הארוך. חשוב שהממשלה תאמץ המלצות אלו ותפעל ליישומן בעקביות".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x