$
בארץ

בדיקת כלכליסט

משרד הבריאות אסר, מאוחדת ממשיכה לתת הטבות לרופאים

קופת חולים מאוחדת מעניקה לרופאים שמבוטחים אצלה ולבני משפחותיהם הקלות בהשגת טפסי 17, וכתוצאה מכך גם קיצור תורים. במשרד הבריאות אסרו כבר לפני כשנה על הטבות למשפחות ודרשו לצמצמן לרופאים. מאוחדת: "פועלים לפי הנחיות המשרד"

ספי קרופסקי 08:2901.02.17

הסדר שנוי במחלוקת בין ארגון רופאי המדינה (אר"מ) לקופת חולים מאוחדת הפוגע בעקרון השוויוניות ממשיך להיות מוצע לרופאים אף שמשרד הבריאות הורה לבטל אותו במתכונתו הנוכחית, כך עולה מבדיקת "כלכליסט".

 

ההסדר מבטיח לרופאים העובדים בשירות המדינה ולבני משפחותיהם סל הטבות נרחב אם יעברו לקופת חולים מאוחדת. לפי הנוסח המקורי של ההסדר, שאליו התנגדו במשרד הבריאות, מובטחים לרופאים ולבני משפחתם עדיפות בקבלת שירותים רפואיים בכל בתי החולים הממשלתיים, סיוע בקבלת תרופות וטופס 17 (המאשר כי קופת החולים נושאת עבור המטופל בעלות השירותים הרפואיים) ובדרך זו לקצר תורים לבדיקות שונות. בין השאר, כאלו הנחשבות למבוקשות ביותר דוגמת בדיקת MRI. ללא ההטבות, מטופלים שאינם רופאים במאוחדת עשויים להמתין לבדיקות מהסוג הזה שבועות ואף חודשים.

 

בשנה שעברה הבינו במשרד הבריאות כי ההסדר במתכונתו הנוכחית מפלה לטובה את הרופאים ובני משפחתם על פני מבוטחים אחרים ופוגע הלכה למעשה בעקרון השוויוניות. במשרד הורו למאוחדת ולאר"מ לצמצם את ההסדר כך שיתאפשרו הטבות רק לרופאים עצמם ורק בבתי החולים שבהם הם עובדים. בימים האחרונים אף הבהירו במשרד כי ההטבה אמורה להינתן "ביחס לרשימת פרוצדורות מוסכמת עם המשרד".

 

מנכ"ל קופת חולים מאוחדת זאב וורמברנד מנכ"ל קופת חולים מאוחדת זאב וורמברנד צילום: רונן אקרמן

 

הטבות בכל בית חולים

 

אולם, מבדיקה שערך "כלכליסט" עלה כי סל ההטבות הלא שוויוני עדיין מוצע לרופאים עובדי המדינה המעוניינים לעבור למאוחדת.

 

כתב "כלכליסט" יצר קשר עם המוקד הטלפוני המגייס רופאים להצטרף להסדר, והציג עצמו כרופא בבית החולים וולפסון, אחד מבתי החולים הממשלתיים, ושאל על חבילת ההטבות המדוברת. המוקדנית הסבירה כי "אם אתה חבר מאוחדת אתה יכול לקבל הטבות, יותר נכון זירוז תורים. אתה תוכל לעשות את הבדיקות שלך בבית החולים שבו אתה עובד וגם המשפחה".

 

בהמשך נשאלה המוקדנית אם ההטבה כוללת גם בית חולים ממשלתי, שבו הוא לא מועסק. על כך נענה בתשובה "בטח". המוקדנית הסבירה כי ההטבות כוללות גם "מרשמים לתרופות, אתה יכול לרשום ולא לגשת לקופה בשביל המרשם. וגם סיוע בטופס 17". היא הסבירה כי עליו לשלוח את החומר ואת הזימון והיא זו "שמנפיקה לך את הטופס". בנוגע לזירוז הבדיקות עצמן, היא נשאלה אם לרופא המבוטח במאוחדת מקבל עדיפות, כמו לבדיקות MRI. "בטח בבית החולים שבו אתה עובד אין לך בעיה לקבוע תור. בעקרון, אתה לא צריך לרוץ לקופה ואני מנפיקה טופס 17. ההסדר הוא נוגע יותר לזירוז הטופס, כך שלא תצטרכו לחכות או לרוץ לקופה".

 

"ואם ארצה לקבוע בדיקת MRI דווקא לא בבית החולים שבו אני עובד?", נשאלה. ותשובתה היתה כי "זה לא משנה — כל בית חולים ציבורי". התעקשנו ושאלנו אם המשמעות היא שניתן לקבוע תור "לכל אחד מבית החולים הממשלתיים?", ונעניינו בתשובה חיובית.

 

המשמעות העיקרית של הדברים היא שבעוד כל מבוטח חייב לבצע למשל בדיקת MRI רק בבית החולים שהקופה מאשרת לו בטופס 17, הרופא שבהסדר, ובני משפחתו, יכולים לבצע אותה בכל בית חולים זמין, וכך לזרז את התור.

 

"נחשפת חולשת הרגולטור"

 

עו"ד עדי ניב־יגודה, מומחה למשפט רפואי, מסביר כי מדובר ב"פרקטיקה מפלה שמנוגדת לעקרונות ולכללים הקבועים בחוק ביטוח בריאות ממלכתי, כמו גם לתנאים שנקבעו ביחס לגיוס חברים חדשים לקופת החולים". ניב־יגודה מסביר כי מבוטח שאינו רופא המבוטח במאוחדת כורע תחת בירוקרטיה מסואבת ומוגבל להסדרי הבחירה הקבועים בחוק, ומנגד נמצא מבוטח מועדף. "מציאות זו חושפת גם את חולשתו של משרד הבריאות כרגולטור ואת חוסר יכולתו לאכוף מדיניות והנחיות שהוא עצמו קבע".

מארגון רופאי המדינה נמסר כי "ההסכם בין קופת חולים מאוחדת וארגון רופאי המדינה אושר על ידי שר הבריאות ועל פי הנחייתו אף הורחב לכלל עובדי בתי החולים הממשלתיים והעירוניים. ההסכם מאפשר לעובדים לקבל טיפול בבתי החולים שלהם ואינו בא על חשבון מטופלים אחרים".

ממאוחדת נמסר כי "למען הסר ספק מאוחדת פועלת בכל תחום פעילות על פי הנחיות משרד הבריאות".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x