$
בארץ

קק"ל ביקשה להטיל חיסיון על חלק מדו"ח מבקר המדינה בעניינה

עוד לפני שפורסם דו"ח המבקר הראשון בעניינה ביקשה הקרן הקיימת מהכנסת להטיל חיסיון על הפרק שעוסק בהסכם שלפיו המדינה תנהל קרקעות של קק"ל, שחלק גדול מהן הגיעו מכפרים ערביים נטושים. הקרקעות המדוברות מהוות 13% מקרקעות המדינה

שחר אילן 09:5703.01.17

הקרן הקיימת מבקשת מהכנסת להטיל חיסיון על חלקים מדו"ח מבקר המדינה לגביה, שיפורסם בפעם הראשונה. בשבועות הקרובים. מדובר באלו העוסקים בהסכם הקרקעות ההיסטורי בין המדינה לקרן, שרבות מהן הגיעו מכפרים ערבים נטושים, בהיקף של 2.6 מיליון דונם. ועדת המשנה של הוועדה לביקורת המדינה של הכנסת לענייני ביטחון, יחסי חוץ ויחסי מסחר בינלאומיים תדון בבקשה ברביעי. מבקר המדינה ויו"ר הוועדה הבהירו שיתקשו לתמוך בבקשה.

 

חוק מבקר המדינה קובע כי "ועדת משנה של הוועדה לביקורת המדינה רשאית להחליט, בהתייעצות עם המבקר, כי דין וחשבון או חוות דעת של המבקר, או חלקים מהם, לא יונחו על שולחן הכנסת ולא יפורסמו". זאת, אם דרושה שמירה על ביטחון המדינה ומניעת פגיעה ביחסי חוץ ומסחר.

 

הקרן מבקשת להטיל חיסיון על פרקי הדו"ח העוסקים ביישום האמנה ההיסטורית מ־1961 בינה לבין המדינה לגבי קרקעות קק"ל. לפי האמנה, רשות מקרקעי ישראל היא שמנהלת את רוב הקרקעות של קק"ל, בהיקף 2.6 מיליון דונם שהמהוות 13% מקרקעות המדינה.

יו"ר קק"ל דני עטר יו"ר קק"ל דני עטר צילום: עמית שעל

 

יו"ר קק"ל דני עטר אמר בתגובה כי "בהסכם ההיסטורי נקבע שהנושא יהיה סודי. אנחנו סבורים שלא השתנה דבר בנושא הצורך לשמור על הסודיות". עטר טוען כי "אין שום הסתרה, אין לי שום סיבה להגן על קודמיי (שבהם עוסק דו"ח המבקר - ש"א). אני זה שנלחם נגד עמדת הממשלה למנוע מאיתנו ביקורת של המבקר".

 

עטר לא היה מוכן לפרט מכוח איזה נימוק מבקשת הקרן חיסיון. סביר להניח שלבקשה יש קשר לעובדה שלאחר הקמת המדינה, העבירה ישראל לבעלות קק"ל כמות גדולה מאוד של קרקעות כפרים ערבים נטושים. אם ב־1948 היו בבעלות הקרן מיליון דונם, הרי ב־1950 כבר היו בבעלותה 3.4 מיליון, עלייה של 240%. זאת כנראה כיוון שקק"ל, בניגוד למדינה, יכלה להבטיח שהן ישמרו בבעלות יהודית.

 

ממשרד מבקר המדינה נמסר כי "המשרד לא יצטרף לבקשת קק"ל להטיל חיסיון על הפרק". במשרד מדגישים כי "על פי החוק הסמכות להטיל חיסיון היא בידי ועדת משנה של הוועדה לביקורת המדינה של הכנסת". בפועל, גם למבקר סמכות להטיל חיסיון על פרקים בדו"ח. העובדה שבחר שלא, מדברת בעד עצמה.

 

יו"ר הוועדה לביקורת המדינה ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) מסרה כי "כרגע אני לא רואה איך נוכל להענות לבקשה לחיסיון כי למיטב שיפוטי לא מדובר בעניין ביטחוני".

 

מרשות מקרעי ישראל נמסר כי "הרשות זומנה לדיון של ועדת המשנה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x